Rakkaudella, Kallio

Erkki Perälä ja Laura Kontiola. Kuva: Noora Ojala.

”Kallio on Helsingin urbaani sydän, romantisoitu vanha työläiskaupunginosa, joka tunnetaan paitsi opiskelijoiden, boheemien ja kaljasieppojen, nykyään yhä enemmän myös lapsiperheiden ja keskiluokkaisten tietotyöläisten kotipaikkana. Kaikille on Kalliossa tilaa”, Erkki Perälä kertoo perustamansa Kallio-liikkeen sielusta.

Helsingin Kallion kaupunginosassa majaa pitävän Elämäntapaliiton Elokolon keittiössä hyörii tusinallinen pari-kolmikymppisiä kaupunkilaisia, hellalla valmistuu kasvissosekeittoa, salin puolella trubaduuri Juha Pekka Tapani Heikkinen virittelee kitaraansa. Elokolon valkoisin pöytäliinoin ja kynttilöin koristelluissa pöydissä istuu kaikenikäisiä ja -sorttisia ihmisiä jutustellen kohtaamisille otollisen tunnelmallisessa tilassa. On käynnistymässä kolmas Kallion korttelikeittiö teemalla Älä syö yksin.

”Otimme esikuvan Ruotsin Malmössa toimivasta korttelikeittiöstä, jossa jaetaan ruokaa ulkosalla säännöllisesti. Siellä homma on löytänyt jo uomansa. Lähtökohtana meillä oli se, että tarjottaisiin hyvällä laadulla hyvää ruokaa, mukana olisi juttukavereita ja kulttuuria eli ei pelkästään fyysistä vaan myös henkistä ravintoa. Jos ei ole varaa ruokaan, ei se ole se, mitä me pystyisimme ratkaisemaan vaikka apua siihen tarjoammekin”, keittiötä ideoimassa ja toteuttamassa ollut Kallion friidu Laura Kontiala painottaa.

Ruokaa tarjotaan ilmaiseksi, sillä suurin osa raaka-aineista on saatu lahjoituksina. Kuppiin voi silti heittää vapaaehtoisen tukimaksun. Kävijöitä riittänyt niin, että Elokolo on jo käymässä pieneksi: ”Ehkä muokkaamme tapahtumaa niin, että kesällä oltaisiin ulkonakin.”

Korttelikeittiö on osa suurempaa liikehdintää, jonka tarkoituksena on Kallio-seuran leipäjonoa vastustavien not in my back yard -puheiden rinnalla nostaa esiin toisenlaisia ääniä. Sellaisia, jotka sietävät ’häiriöitä’ ja haluavat kotikaupunginosaansa musiikkia, tanssia ja katutaidetta.

”On paljon niitä asuinalueita, joilla asuu vain tietynlaisia ihmisiä. Olisi kiva, jos tämä meidän säilyisi avoimena kaikille, eikä vain niille, jotka asuu täällä vaan myös niille, jotka viettävät aikaa täällä”, Kontiala tuumii.

”Kallio on Helsingin urbaani sydän, romantisoitu vanha työläiskaupunginosa, joka tunnetaan paitsi opiskelijoiden, boheemien ja kaljasieppojen, nykyään yhä enemmän myös lapsiperheiden ja keskiluokkaisten tietotyöläisten kotipaikkana. Kaikille on Kalliossa tilaa”, Erkki Perälä puolestaan miettii.

Hän hämmästeli viime vuoden toukokuussa korviinsa kantautunutta uutista, joka kertoi Helsinginkadun asukkaiden haluavan häätää Hurstin leipäjonon kadultaan. Perälä perusti Facebookiin ryhmän, joka kantoi nimeä Kallio-liike. Sitä koolle kutsuneessa viestissä hän myös painotti leipäjonojen lakkaavan parantamalla sosiaaliturvaa, ei siirtämällä niitä pois ihmisten näkyvistä.

”Kirjoitin lyhyen manifestin, jonka pointtina oli, että täällä on tilaa kaikelle ja kaikille: leipäjonoille, kaupunkifestivaaleille, neulanvaihtopisteille ja niin edelleen. Ajatus oli pyörinyt erilaisissa keskusteluissa pidemmän aikaa, koska koimme, ettei kaupungin virallisen kaupunginosayhdistyksen Kallio-Seuran näkemys osunut yksiin omieni kanssa”, hän kertaa.

Iltaan mennessä ryhmään oli liittynyt jo toistatuhatta ihmistä ja Perälän puhelin soi soimistaan. Nopealla aikataululla järjestettiin Facebook-ryhmän jäsenten kesken tapaaminen, jossa muotoutui Kallio-liikkeen perusajatus: epämääräisesti järjestäytynyt, puoluepoliittisesti sitoutumaton Kallion liepeillä asuvien, työskentelevien ja oleilevien yhteisö.

Liike pyrkii vaikuttamaan kaupungin päätöksentekoon ja julkiseen keskusteluun sekä järjestää block partyja, ja keskittyisi ennen kaikkea välttämään jähmettymistä pelkäksi kaupunginosayhdistykseksi.

”Tarkoituksena on järjestää yhteisöllisiä, avoimia, ilmaisia ja matalan kynnyksen tapahtumia ’Suur-Kallion’ alueella ja ottaa kantaa kaupunginosaa – laajasti ymmärrettynä – koskeviin asioihin. Emme kuitenkaan tee virallisia kannanottoja tai lausuntoja, vaan pyrimme viestimään aluetta koskevista asioista Facebook-ryhmän, johon kuuluu noin 7 000 jäsentä, kautta ja herättämään keskustelua”, Perälä ynnää liikkeen tarkoitusperiä.

Bileitä ja muita konkreettisia tapahtumia onkin tämän jälkeen riittänyt. Alkuinnostus näyttää kantaneen pidemmälle.

”Tilaus ihmisillä oli omissa mielissään ja Erkki osasi juuri oikeaan aikaan luoda liikkeellepanevat Facebook-sivut, sitä kautta se levisi niin nopeasti. Ihmisillä oli raksuttanut päässä sama ajatus, että olisi kiva tehdä jotain yhdessä”, Kontiala miettii.

”Keskusjohdetun organisaation sijaan kuka tahansa voi tulla tekemään juttuja, kunhan ne pääpiirteittäin sopivat liikkeen pirtaan eivätkä tavoittele taloudellista voittoa”, Perälä jatkaa.

”Joulukuussa järjestettiin Kallion elävä joulukalenteri, joka huipentui näyttelijä Marja Packalénin Hesarilla julistamaan Kallion joulurauhaan. Olemme myös järjestäneet kaupungin demokratiatyöryhmän kalliolaisten jäsenten kanssa keskustelun, kelailleet aikapankkitoiminnan mahdollisuuksia ja pitäneet nuotiokonsertin”, Perälä luettelee.

Mutta sitä ennen, viime vuoden elokuun alussa, järjestettiin Kallio Block Party eli omat kaupunginosabileet. Kadunvaltauksen ja festivaalin sekoitelman idea syntyi jo ensimmäisessä tapaamisessa. Juhlien järjestelyyn antoi panoksensa noin nelikymmenhenkinen tekijäjoukko, neljätoista bändiä ja artistia sekä joukko erilaisia tapahtuman tukijoita.

”Saimme paikalle tuhansia ihmisiä, jotka nauttivat kävelykaduksi muuttuneesta Flemarista iltapäivän verran tanssien, tuttujen ja tuntemattomien kanssa seurustellen, artisteista nauttien. Tällaiseen juhlahumuun ei kaikilla ole varaa, siksi olikin erityisen hienoa kuulla asunnottomien kanssa työskentelevältä, että tapahtuma keräsi myös Kallioon kuuluvia asunnottomia”, tapahtuman tuottaja Inari Penttilä riemuitsee.

Penttilälle erityistä iloa toivat tanssivat ja keskellä autotietä leikkivät lapset – kerrankin kaupungissa sai riehua keskellä katua vailla pelkoa autoista. Häntä lämmitti myös erityisesti osallistujista huokunut Kalliota kunnioittava fiilis.

”Paikat olivat tapahtuman jälkeisenä aamuna paremmassa kunnossa kuin aamulla ennen tapahtumaa. Nyt tiedämme, että me asukkaat voimme ottaa kadut haltuun ja muuttaa ne iloiseksi korttelijuhlaksi”, Penttilä muistuttaa. Tänä vuonna korttelijuhla järjestetään kaduilla elokuun 4. päivä.

Block partya seurasivat menestyksekkäät kirpputorit. Ensimmäinen niistä pidettiin Torkkelinmäen Pengerpuistossa. Paikalle odotettiin muutamaa kymmentä myyjää, mutta heitä tuli lopulta satoja. Puisto oli tukossa ja Laura Kontiala hämmästyneen iloinen. Kaupunki suhtautui aluksi kirppikseen epäillen, mutta kun virkamiehet huomasivat homman toimivan ja kirpputori ylitti televisiossakin uutiskynnyksen, ymmärrettiin sille olevan kysyntää. Kontiala kertoo kaupungin kanssa sovitun jo uusista kirpputoripäivistä. Hän toivoo, että vuoden kuluttua tehtäisiin osaa näistä samoista jutuista kuin nytkin – ja lisäksi jotain uutta?

”Tämähän on harrastusta. Olisi kiva, että se ei jämähtäisi näihin ihmisiin vaan mukaan tulisi uutta jengiä ja uusia asioita. Kallio-liike elää moneen suuntaan ja koko ajan tulee uusia ideoita ja tapahtumia. Kun Facebookin seinälle kirjoittaa jotain, avunpyyntöön vastataan saman tien, että voin järkätä, multa löytyy. Ihmisissä on suuri voimavara, on niin monen alan ammattilaista mukana.”

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä lokakuussa järjestettyyn Asunnottomien yön tapahtumaa liike osallistui myös, yhdessä Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen kanssa.

”Meidän porukasta keksittiin, että voitaisiin haastaa ihmiset telttailemaan Tokoinrantaan. Ideana oli tarjota kenelle tahansa tapa osallistua tapahtumaan ja kokea miltä tuntuu olla ulkona lokakuun säillä ja tietty saada perinteiselle Asunnottomien yölle näkyvyyttä. Telttakylällä on myös esikuva, Pariisissa oli nimittäin järkätty asunnottomuusasian esiin nostamiseksi telttailua Seinen rannalla. Siinä oli paljon hommaa, mutta oli paljon tekijöitäkin. Porukkaa oli laidasta laitaan, Tokoinrannassa 15 telttaa ja lämmitetty puolijoukkueteltta, jossa kävi asunnottomia nukkumassa. Telttakylällä oli tarkoitus ennen kaikkea saada näkyvyyttä tapahtumalle ja asialle, lisäksi mukana oli pari esiintyjää ja grillattiin makkaraa”, Kontiala kertoo.

Liike toimii kantakalliolaisin voimin. Yhtälailla he näkevät Kallio-seuran paheksumat ilmiöt: Hurstin leipäjonon, laitapuolen kulkijat puistojen penkeillä, porttikongeihin kuseksijat, piritorin nistit, Hesarin Alkon edustan denat. Minkälaisena Kallio näyttäytyy Laura Kontialalle?

”Olen asunut kohta seitsemän vuotta Kalliossa. Kaikki on kävelymatkan päässä, enkä käy paljon Hakaniemeä etelämpänä, se riittää minulle. Täällä on hyvä fiilis ja kotoisa olo. Heitä, jotka eivät asu täällä, kauhistuttaa esimerkiksi Vaasanaukio ja Sörkka. Ymmärrän, mitä he tarkoittavat ja onkin todellista, että siellä on tyyppejä laidasta laitaan ja toki karumpiakin tyyppejä, eikä kaikki ole aina kunnossa – mutta ei pidäkään. On turvallista, kun on ihmisiä koko ajan ympärillä.”

Kallio on siis jo nyt Kontialalle kelpo paikka elää, mutta yhteisöllisyyttä hän kaipaisi vielä enemmän eli juuri sitä mitä Kallio-liike tekee.

”Toiminnan lisäksi siihen kuuluisi myös kaupunkitilan vapaampi käyttö taiteen, kulttuurin ja tapahtumien järkkäämiseen ja se, että ihmiset muistaisivat kaupungin olevan me.”

Erkki Perälälle unelmien Kalliossa olisi tilaa kaikenlaisille ihmisille denoista lapsiperheisiin ja turvapaikanhakijoihin, enemmän keskinäistä välittämistä ja yhteisymmärrystä nillittämisen sijaan, katutaidetta yllättävissä paikoissa, pieniä mukavia kahviloita, avoimia kokoontumistiloja ja taidegallerioita, toimiva yöliikenne, myöhään auki olevia baareja ja terasseja.

Niina Linna, yksi liikkeen aktiiveista, haaveilee Kalliosta, joka on avoin, kaikki hyväksyvä. ”Yhteisöllinen, kylämäinen, naapurinsa tunteva, onnellinen, monipuolinen, värikäs, täynnä rakkautta ja hyvää oloa.”

© Teksti: Juha Säijälä / Voima / Kuva: Noora Ojala

Rakkaudella, Kallio

136 Comment

 1. generic albuterol inhaler

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 2. viagra 100mg

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 3. ciprofloxacin cost walmart

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 4. generic viagra 100mg

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 5. buy naltrexone online

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 6. who has tylenol on sale

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 7. try viagra for free

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 8. cialis 20 mg price

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 9. viagra for sale

  errectile dysfunction – buy viagra online – viagra information

 10. buy cialis online without script

  cialis buy return to board index – discount generic cialis – buy cheap cialis no prescription

 11. chloroquine uk pharmacy

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 12. tadalafil 20 mg

  cialis vs viagra forum joyfulyy.cgi – cialis 20 mg cost e-mail address – cialis sales uk

 13. buy hydroxychloroquine online uk

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 14. female viagra pills

  viagra cost with insurance tag search – viagra and alcohol consumption i forgot my password – viagra and maestro

 15. safe place to buy viagra online

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 16. cialis 20 mg

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 17. order viagra online

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 18. careprost review

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 19. can viagra 100mg be dangerous

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 20. Title

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they’re really worth a go as a result of, so have a look[…]

 21. Title

  […]Here is a good Blog You may Discover Interesting that we Encourage You[…]

 22. optional health care viagra abortion

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 23. Title

  […]usually posts some really intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 24. Title

  […]we came across a cool web site that you just might enjoy. Take a search in the event you want[…]

 25. buy hydroxychloroquine online

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 26. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 27. Title

  […]we came across a cool web page that you simply could possibly delight in. Take a search should you want[…]

 28. Title

  […]the time to study or take a look at the content material or sites we’ve linked to below the[…]

 29. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I really like but do not get lots of link like from[…]

 30. Title

  […]here are some links to internet sites that we link to simply because we consider they may be really worth visiting[…]

 31. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 32. cialis ed says:

  cialis ed

  Rakkaudella, Kallio | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 33. Title

  […]we came across a cool web-site that you may appreciate. Take a look in case you want[…]

 34. Title

  […]below you’ll uncover the link to some web pages that we feel it is best to visit[…]

 35. cialis for sale online

  order cialis online usa

 36. cialis reviews

  otc cialis

 37. cheap generic viagra

  viagra without prescription

 38. viagra alternative

  cheap viagra

 39. non prescription viagra

  viagra prices

 40. canadian pharmacy viagra

  buy viagra online

 41. buy viagra for men

  legal viagra on line

 42. cialis no prescription

  cialis price comparison

 43. buy viagra in cyprus

  what is viagra gold

 44. how much is cialis at walgreens

  cialis not working

 45. cialis etkileri

  cialis pro review

 46. purchase generic viagra

  walmart prices for viagra

 47. Title

  […]below you’ll come across the link to some sites that we think you’ll want to visit[…]

 48. Title

  […]very couple of web sites that transpire to become in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 49. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 50. karlsruhe says:

  Title

  […]we came across a cool web site that you just may possibly appreciate. Take a search if you want[…]

 51. more info says:

  Title

  […]below you’ll obtain the link to some websites that we feel you ought to visit[…]

 52. Title

  […]we prefer to honor a lot of other internet internet sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 53. Title

  […]usually posts some incredibly exciting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 54. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I like but really don’t get a great deal of link really like from[…]

 55. Title

  […]please visit the web pages we comply with, which includes this one, as it represents our picks from the web[…]

 56. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nevertheless actually worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got far more problerms also […]

 57. royal cbd says:

  Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless truly really worth taking a look, whoa did 1 study about Mid East has got much more problerms at the same time […]

 58. Title

  […]please pay a visit to the web sites we adhere to, including this a single, as it represents our picks from the web[…]

 59. Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to for the reason that we believe they may be worth visiting[…]

 60. generic viagra kamagra

  online viagra prescription

 61. Title

  […]please pay a visit to the websites we adhere to, including this one, as it represents our picks through the web[…]

 62. Title

  […]one of our guests a short while ago suggested the following website[…]

 63. Title

  […]we came across a cool web site that you simply may delight in. Take a look should you want[…]

 64. Title

  […]below you will find the link to some sites that we think you’ll want to visit[…]

 65. dg casino says:

  Title

  […]below you’ll obtain the link to some web pages that we consider you’ll want to visit[…]

 66. Title

  […]we like to honor a lot of other internet web pages around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 67. buy viagra online dubai

  costa rica viagra

 68. Title

  […]usually posts some extremely intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 69. Title

  […]although sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are truly worth a go via, so have a look[…]

 70. xe88 game says:

  Title

  […]The info mentioned in the write-up are several of the best accessible […]

 71. buy viagra pills online

  viagra us

 72. wi says:

  Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I like but do not get a good deal of link appreciate from[…]

 73. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be really really worth a go through, so possess a look[…]

 74. Title

  […]Every as soon as inside a though we opt for blogs that we read. Listed below would be the latest websites that we choose […]

 75. Title

  […]Here is a great Weblog You might Find Intriguing that we Encourage You[…]

 76. cialis in dubai

  cialis cost per pill

 77. where to buy real viagra online

  mountain west apothecary viagra

 78. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 79. Title

  […]one of our guests lately advised the following website[…]

 80. Title

  […]we like to honor quite a few other online web-sites on the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 81. Title

  […]please pay a visit to the web-sites we stick to, including this 1, as it represents our picks through the web[…]

 82. Title

  […]Every the moment inside a while we opt for blogs that we study. Listed below are the latest sites that we select […]

 83. Title

  […]that will be the finish of this report. Right here you’ll uncover some sites that we feel you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 84. Title

  […]that could be the finish of this post. Right here you’ll come across some web-sites that we feel you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 85. 918kiss says:

  Title

  […]just beneath, are many completely not connected websites to ours, even so, they are certainly worth going over[…]

 86. Title

  […]one of our guests lately encouraged the following website[…]

 87. Revenge says:

  Title

  […]The information and facts talked about in the article are some of the ideal out there […]

 88. is it safe to buy viagra online

  is generic viagra safe

 89. Title

  […]below you’ll discover the link to some web sites that we consider you should visit[…]

 90. Title

  […]we came across a cool web site that you could take pleasure in. Take a look in case you want[…]

 91. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a great deal of link appreciate from[…]

 92. vitamin says:

  Title

  […]that would be the finish of this article. Here you’ll obtain some sites that we consider you will enjoy, just click the links over[…]

 93. in Canada says:

  Title

  […]Here are several of the web-sites we recommend for our visitors[…]

 94. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I love but do not get quite a bit of link like from[…]

 95. viagra pas cher livraison rapide

  viagra by mail go

 96. Title

  […]please visit the web-sites we comply with, such as this one particular, as it represents our picks through the web[…]

 97. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless actually really worth taking a appear, whoa did one particular find out about Mid East has got extra problerms as well […]

 98. Title

  […]just beneath, are numerous completely not related websites to ours, even so, they may be surely worth going over[…]

 99. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated sites to ours, nevertheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 100. Title

  […]just beneath, are several entirely not related web-sites to ours, nonetheless, they’re certainly really worth going over[…]

 101. Title

  […]that will be the end of this write-up. Here you’ll come across some websites that we consider you will value, just click the hyperlinks over[…]

 102. viagra next day delivery uk

  purchasing viagra on the internet

 103. Title

  […]we like to honor lots of other web web pages around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 104. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated internet websites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 105. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated web-sites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 106. Title

  […]check below, are some entirely unrelated web-sites to ours, nonetheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 107. film izle says:

  Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a lot of link appreciate from[…]

 108. Title

  […]below you will locate the link to some websites that we consider you should visit[…]

 109. Title

  […]Here is an excellent Blog You might Locate Fascinating that we Encourage You[…]

 110. Title

  […]here are some links to web-sites that we link to for the reason that we believe they are worth visiting[…]

 111. Title

  […]one of our guests lately proposed the following website[…]

 112. Title

  […]below you’ll come across the link to some web sites that we assume you need to visit[…]

 113. Title

  […]just beneath, are many absolutely not related internet sites to ours, however, they may be surely really worth going over[…]

 114. generic for cialis tadalafil

  cialis generic uk

 115. Title

  […]please visit the sites we comply with, such as this a single, because it represents our picks from the web[…]

 116. Aaron Lal says:

  Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I enjoy but don’t get lots of link love from[…]

 117. Aaron Lal says:

  Title

  […]here are some links to sites that we link to because we believe they are worth visiting[…]

 118. Title

  […]we like to honor several other online web pages on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 119. buy viagra online next day delivery

  buy viagra online mastercard

 120. Title

  […]we prefer to honor numerous other internet web pages on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 121. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a great deal of link really like from[…]

 122. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 123. Title

  […]one of our visitors lately advised the following website[…]

 124. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they are in fact really worth a go via, so possess a look[…]

 125. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 126. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are in fact worth a go by means of, so have a look[…]

 127. Title

  […]very handful of internet sites that transpire to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 128. Title

  […]that will be the finish of this post. Right here you’ll come across some websites that we believe you will appreciate, just click the links over[…]

 129. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get a great deal of link adore from[…]

 130. Title

  […]Here is a great Blog You may Obtain Exciting that we Encourage You[…]

 131. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be basically worth a go by, so have a look[…]

 132. view says:

  Title

  […]one of our guests just lately suggested the following website[…]

 133. content

  […]This is very interesting[…]

 134. Title

  […]The facts talked about in the article are some of the most effective available […]

 135. Title

  […]please check out the web pages we stick to, which includes this 1, because it represents our picks through the web[…]

 136. Title

  […]below you’ll locate the link to some web pages that we consider it is best to visit[…]

Comments are closed.