Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto?

Miika Salo, Suvi Auvinen ja Arja Alho miettivät sosiaalifoorumissa demokratioiden edellytyksiä. Kuva: Juha Säijälä.

Anarkisteilta on, varsinkin edellisen itsenäisyyspäivän jälkeen, kyselty mitä ikkunoiden rikkomisella voidaan saavuttaa. Viime viikonloppuna sosiaalifoorumissa A-ryhmän ja Helsingin Anarkistisen Mustan Ristin järjestämässä paneelikeskustelussa tutkija, entinen kansanedustaja ja anarkisti pohtivat sitä, onko omaisuussabotaasi vain ilkivaltaa, vai saattaako sillä olla todellisia yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia. Paneelissa etsittiin vastausta kysymykseen: onko Suomessakin jo aika tarttua katukiviin?

Saako ikkunoita sitten rikkoa missään olosuhteissa? ”En ainakaan paheksu sitä. On eri asia, että pitääkö sitä toimintaa juuri sellaisena, joka juuri kyseisessä tilanteessa olisi parasta tehdä”, vastaa vapaa tutkija Miika Salo. Hän jatkaa: ”Yleensäkään ei ole toisten ihmisten asia tuomita, jos toiset ihmiset haluaa tehdä tai osoittaa, toimia poliittisesti jollain tietyllä tavalla.”

Freelance-aktivisti Suvi Auvinen muistuttaa, että nyt on kyse siitä, mitä ikkunoita rikotaan ja mistä syystä. Hänen mukaansa täytyy myös ymmärtää, että kaikki tuollainen on aina täysin symbolista. ”No okei, ei välttämättä täysin. Jos ajatellaan, että joskus historiassa jotkut turkisliikkeet ovat lopettaneet toimintansa sen vuoksi, että vaikkapa niitten liikehuoneistoja on jatkuvasti sabotoitu. Silloin voi ajatella, että se on suoraa toimintaa, koska sillä on suorat vaikutukset.” Esimerkiksi se, mitä  itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa tehtiin, niin sehän jäi hänen mielestään täysin symbolin tasolle. ”Ihmiset purkaa turhautumista, mitä niillä on, johonkin konkreettiseen. Mutta mielestäni siinä on iso ero, että mitä rikotaan. Mutta suoraan kysymykseen suora vastaus: kyllä, ikkunoita on ihan ok rikkoa, jos sille on joku järkevä syy.”

Ydin-lehden päätoimittaja, entinen sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustajaArja Alho muistuttaa kansanedustajuudestaan: ”Tavallaan edustan tässä keskustelussa tällaista parlamentaarista, ikään kuin laillisen vaikuttamisen menoa ja niin edespäin.” Alhon mielestä demokratiassa on isoja ongelmia. ”Mielestäni ikkunoiden rikkominen ja tavallaan huomion kiinnittäminen siihen, että ääni ei tule kuulluksi, tavallaan se hakee niitä kanavia, kun muut kanavat ovat tukossa.  Ajattelen näin, että demokratian pitäisi olla yhteiskunnallista keskustelua ja kaikilla pitäisi olla pääsy sinne äärelle, missä mietitään, mitä sisältöjä eri yhteiskunnallisille asioille annetaan, mitä halutaan muuttaa ja niin edespäin.”


Väki- vai ilkivaltaa?

Arja Alhon mielestä meillä on pula julkisista tiloista, eikä hän koe kauppakeskusten, joissa puolueet ovat käyneet juuri kampanjoimassa, olevan julkisia tiloja, joissa voi puhua yhteisistä asioista. ”En koe, että meidän mediailmasto ja keskustelun runsaus avaisi riittävällä tavalla juuri näitä yhteiskunnallisia käsitteitä. Tässä on se ongelma: demokratia on tietyssä mielessä rikki ja sen takia ikkunat menee rikki. En tietysti henkilökohtaisesti tykkää siitä, että rikotaan ikkunoita, koska ne ovat jonkun ikkunoita.”

Onko ikkunoiden rikkominen väkivaltaa vai kenties ilkivaltaa vai yhteiskunnallista vaikuttamista? Suvi Auvisen mukaan se ei ole väkivaltaa. ”Mielestäni väkivalta voi kohdistua ainoastaan eläviin, hengittäviin olentoihin. Ei siitä ikkunasta itsestään tunnu yhtään miltään, koska ei sillä ole ajatuksia ja tunteita. Eli mielestäni väkivallasta ei voida puhua.”

Auvinen myöntää, että ikkunoiden kivittäminen on aika heikkoa yhteiskunnallista vaikuttamista. ”Tietenkin pitää ymmärtää, että tämä voi olla se ainoa tapa saada joku oma ääni ja oma mielipide kuuluviin ja herättää keskustelua ja kiinnittää huomio siihen aiheeseen.” Hän ottaa esimerkiksi viime vuoden itsenäisyyspäivän. ”Kun keskiössä oli nämä luokkaristiriidat, joista Suomessa ei kauheasti puhuta, sillä eihän se ole yhtään mediaseksikästä puhua yhteiskuntaluokista 2010-luvulla, vaikka syytä mielestäni olisi. Se, että itsenäisyyspäivänä meni ikkunoita rikki, niin se oli varmasti osaltaan yritys nostaa sitä, että katsokaa, nyt on näin paha olla, että tähän se purkautuu. Mutta kysymys on se, että kuinka hyvä vaikuttamiskeino se on, koska se huomio kiinnittyy aina siihen, että nyt tuli materiaalista tuhoa.”

”Vaikka teen lehteä ihmisille, joille väkivallattomuus ja vastuu maailmasta on intohimo, en silti koe, että ikkunoiden rikkominen on väkivaltaa, ehkä se on enemmän ilkivaltaa”, vastaa Arja Alho. ”Tietyssä mielessä, jos sitä ajattelee symbolisella tasolla, niin se voi olla myöskin yhteiskunnallista vaikuttamista. Mutta koen, että jos ihmiset haluavat todella muutosta, niin se tapahtuu kuitenkin enemmän jonkun sellaisen toiminnan kautta, joka rakentaa eikä hajoita. Jos puhutaan ihan konkreettisesti siitä, että heitänkö ikkunaan kiven, niin välttämättä en usko, että sillä pystyy käymään dialogia toisten kanssa, mikä mielestäni kuitenkin sen muutoksen tekemisen kannalta olisi tärkeätä

Miika Salonkin mielestä ikkunoiden rikkominen on ehdottomasti ilkivaltaa. ”Ja sillä tavalla se on tietysti yhteiskunnallista vaikuttamista myös, koska se aiheuttaa näkyvyyttä jollekin tietylle tapahtumalle. Koska media toimii sillä tavalla, kuin se toimii, sen jälkeen pääsee jossain uutisissa puhumaan luokkaristiriidoista tai jostain muusta asiasta, mitä se mielenosoitus on sitten oikeasti käsitellyt. Sitten se on tietysti vahingonteko, riippuen siitä, että mihin se on osunut. Eri asia on jonkin parturiliikkeen ikkuna, se ei varmasti ole yhtään hyvä asia millään tavalla tai sillä tavalla symbolina. Jos se on vaikkapa Elinkeinoelämän keskusliitto, niin sitten se on tietysti ihan eri asia symbolisesti ja käytännössäkin.”

Hajoittamalla vanhaa rakentaa uutta?

”Olisi parempi rakentaa kuin tuhota. Näkökulmastani kuitenkin joskus on välttämätöntä vähän tuhota vanhaa, nimenomaan hajottaa niitä vanhoja, huonoja asioita, jotka on jo rikki ja sitten lähteä vasta rakentamaan uutta”, Suvi Auvinen pohtii. ”En usko tällä hetkellä, että esimerkiksi tämän nykyisen vaikuttamisjärjestelmän päälle olisi helppo rakentaa mitään reilumpaa ja suorempaa uutta demokratiaa. Luulen, että aika monta asiaa täytyy vielä mennä rikki ennen kuin me päästään mihinkään parempaan.”

Onko suomalainen mielenosoituskulttuuri panelistien mielestä liian radikaalia? ”Silloin kun olen ollut nuori ja siitäkin on nyt jo tovi aikaa, niin kyllä silloin esimerkiksi oli suuri tarve ihmisillä marssia ja toimia ydinaseettoman maailman puolesta. Silloin rauhanmarssit keräsivät valtavan määrän väkeä, joissa oli tolkuttoman koskettava yhteisöllisyyden tunne ja siellä oli eri-ikäisiä ihmisiä, erilaisia ihmisiä”, Arja Alho muistelee. ”En oikeastaan ole nähnyt tämänkaltaista liikehdintää, vaikka nyt on aika paljon sotapuhetta ja tällaista kauhua. Media raportoi sitten vaikka näistä ikkunan rikkomisista ja tällaisista, mediahan tykkää kiimasta, kaunasta ja kauhusta, ja ikkunoiden rikkominen tietysti on sitä kauhua.”

”Sitten jos ajattelen, että mikä on tämän demokratian tila, niin mielestäni edustuksellista demokratiaa ei voi olla, ellei ole suoraa demokratiaa. Se on demokratiakäsitykseni ydin. Ja mielestäni meillä on puutetta tästä suorasta toiminnasta”, Alho huomauttaa ja jatkaa: ”Okei, itse olin taannoin opintovelkaliikkeessä ja me vallattiin valtioneuvoston linna. Ei sillä opintovelkaa kyllä taitettu, mutta ainakin me jollakin tavalla saimme äänemme tällä tavalla kuulluksi. Kyllä minusta suomalaisia vaivaa tietynlainen katsomossa olo, ja sitten kun ollaan katsomossa, niin sitten mennään äänestyskoppiin ja siellä tullaan höynäytetyksi niin, että Timo Soini on muutos”, Alho hämmästelee.

Miika Salon mukaan suomalainen mielenosoituskulttuuri on tosi mietoa: ”Useinhan se on sitä, että kävellään tuolla aika noloina, eikä oikein kehdata mitään iskulauseitakaan huutaa. Jos ”kiakkovieraat” oli Suomessa jotenkin hirveän radikaalia, että sitähän mässäiltiin monta viikkoa, vaikka kyseessä oli varsin rauhallinen ja hyvätunnelmainen mielenosoitus kuitenkin loppujen lopuksi. Liikkeet ovat tosi pieniä täällä tällä hetkellä, joten sen takia korostuvat tuollaiset yksittäiset tapahtumat tosi paljon mediassa.”

Suvi Auvinen palaa jälleen itsenäisyyspäiviin. ”Siitä on mielestäni tosi hyvä esimerkki eri maiden mielenosoituskulttuureista, että täällä tosiaan puhuttiin, myös nimittäin tämän vuoden, vai oliko se viime vuoden itsenäisyyspäivän jälkeen siitä, että kuinka kauheata ja kuinka nyt on tullut, loppujen lopuksi olikohan se 70 000 euroa vahinkoja, joka ehkä mielestäni on aika maltillinen summa kuitenkin vielä. Siitä revitään hirveät otsikot, että voi voi ja hirveää ja kamalaa ja nyt nämä huligaanit täällä kaduilla. Ja 7. joulukuuta lehdessä on pieni maininta siitä, että Ruotsissa on ollut mielenosoitus, jossa on esimerkiksi poltettu neljä autoa. Ja se ei ole mikään uutinen. Se on jossain muualla. Eli onhan tämä suomalainen mielenosoituskulttuuri ihan tosi pliisua.”

Auvinen näkisi mielellään kovempiakin otteita. ”En tiedä, ei mielestäni asioiden hajottaminen ole mikään itseisarvo. Myös minun mielestäni suomalaisessa mielenosoituskulttuurissa on vähän ongelmallista se, että tällä hetkellä on myös mielenosoittajilla aika hakusessa se, mitä pitäisi tehdä, mitä kannattaisi tehdä. Mielestäni esimerkiksi jotkut satunnaisten autojen sivupeilien rikkomiset on täysin turhaa, täysin hyödytöntä. Samoin kuin se, että tägätään jonnekin seiniin jotain ihan mitä tahansa, niin se on mielestäni täysin vailla pointtia.” Auvinen näkisi Suomessa mielellään mielenosoituskulttuurin, joka on fokusoitunutta ja militanttia.

”Että tehdään niitä iskuja, mutta järkevästi valikoituja, poliittisesti motivoituneita. Että nimenomaan vaikka se EK. Itsenäisyyspäivän suhteenhan se oli myöskin tämä, että itketään hirveästi, että nyt pienyrittäjän ikkunat menee. Se oli Tillander. Ei nyt mikään ehkä köyhimmästä päästä. Nyt ei taida olla Tillanderin pöydässä joulukinkkua tänä vuonna. En usko, että tämä alkaisi olla tilanne. Mitä tulee tähän mielenosoituskulttuuriin ylipäätään, se on pitkälti sitä, että marssitaan pisteestä aa pisteeseen bee ja sitten siellä on poliisit parin korttelin kohdalla nojailemassa päätään ja sitten niille näytetään keskisormea ja joku tulee sanomaan, ettei ole nyt kauhean mukavaa tuollainen. Ihminen tekee vain työtään.”

Arja Alho haluaa tässä kohtaa lisätä seuraavan pointin: ”Kun nyt pidetään aika itsestään selvänä, että meillä on sosiaaliturvaa ja vanhuudenturvaa ja näin edespäin, niin ei se mikään itsestäänselvyys kyllä ollut. Se mielenosoitusten kulttuuri, se paine, on syynä sille, että tästä hyvinvointivaltiosta saatiin jotain aikaiseksi. Silloin ammattiyhdistysliike ja kansalaisliikehdintä 1950–60-luvuilla erittäin voimakkaalla ulkoparlamentaarisella toiminnalla toi sitä painetta, että saatiin sellaisia asioita aikaiseksi, jotka tänään tuntuvat itsestäänselviltä.” Yleensäkään Alhon mukaan yhteiskunnallisia muutoksia tai uudistuksia ei saa aikaiseksi, jos ollaan kuin hissun kissun. ”On ehdottomasti väärä käsitys, etteikö tarvita painetta ja sen takia ei voi koskaan luottaa vain edustukselliseen. Pitää olla just se yhteiskunnallinen suora toiminta, joka nostaa asian esille, pakottaa ottamaan kantaa, pakottaa toimimaan.”

Auvinen muistuttaa siitä, että vaikka työväenluokka on taistellut sen, että meillä on vaikkapa sosiaalietuuksia, niin on hyvin hämmentävää hänelle, ettei kukaan välitä nyt siitä, että ne romutetaan kaikki yksi kerrallaan. ”Kaikki, mitä me kuullaan valtion budjetista, on vaan, että leikata pitää, leikata pitää. Ja sitten ihmiset sanoo, että voi voi kato, äänestettiin kokoomus sinne, ei voi mitään. Liian myöhäistä enää nyt sanoa mitään.” Hän nostaa esimerkiksi Ranskan, missä on erilainen mielenosoituskulttuuri kuin meillä. ”Aina, jos siellä yritetään tehdä mitään leikkauksia mihinkään sosiaalisiin asioihin, niin siellä lähtee kymmenettuhannet ihmiset kaduille välittömästi ja siellä palaa autot ja muuta vastaavaa. Ja sitten yleensä nämä haitalliset muutokset saadaan pysäytettyä. Mutta kyllä täältä puuttuu vastarinnan ääni tosi voimakkaasti.”

Minkä ikkunan kimppuun kävisit?

Minkä ikkunan rikkoisit, jos saisit rikkoa vain yhden? Kysymys on keskustelijoille vaikea. Miika Salo kertoo oikeasti miettineensä tätä vähän aikaa sitten. ”Kai se sitten olisi se EK sellainen lähin. Tällä hetkellä. Nykyään ei ole mitään McDonald’sia tai sellaista. Sellaisia yhteyksiä on ehkä joskus ollut. Tai Sodexo sitten tietysti.”

”Jos pitäisi valita vain yksi niin no tietenkin vallanpitäjiä vastaan mun mielestä aina pitää hyökätä, esimerkiksi vaalien voittajista joko keskusta tai vihreät voisi olla ihan hyviä kohteita. Ja näin vapun alla tietenkin demarit aina houkuttelee, koska kyllähän se työväki siellä on aika tehokkaasti unohdettu, tai että ajatellaan vaan, että demarit ajaa niitten duunareitten etua, joilla on se vakkariduuni kahdeksasta neljään. Mutta että kenestäkään muusta ei tarvitse välittää mitään. Varmasti jollekin tolle linjalle lähtisin”, Suvi Auvinen pohtii.

Arja Alho ei rikkoisi ikkunaa. ”Jos rikkoisin jonkun, rikkoisin varmaan pienen käsipeilin, koska voisin katsoa silloin samalla itseäni. Minulle on mysteeri, miten on mahdollista, että tavallaan minusta demokratia on niin kutistunut, että me olemme delegoineet sen. Me uskomme sen riittävän, että kerran neljässä vuodessa käydään äänestämässä ja sillä ei ole oikeastaan merkitystä, mitä äänestämme, koska hallitus hallitsee ja ne on aina oikeassa, ja opposition mielestä ne on aina väärässä. Ne vaihtavat tuolia ja tämä sama keskustelu jatkuu. Esimerkiksi Sosialidemokraattinen Puolue, jonka jäsen olen ja jossa toimin, en ymmärrä, miten voi olla mahdollista, ettei ole nähty, että työsuhteet ovat muuttuneet ja työelämä on muuttunut. En ymmärrä, miksi ei tule painetta. En ymmärrä, miksi ylipäätään kaikki asiantuntijat tällä hetkellä taloudessa edustavat pankkien pääekonomistia. En ymmärrä, mitä Aki Kangasharju teki televisiossa kertoessaan, että kuusi miljardia täytyy leikata. En ymmärrä miten tämä on mahdollista.”

Koulusta opittu yhteiskuntamalli

”Puhun itse asiassa tosi paljon teinien kanssa ja sieltä usein kuulee, että ’mä olen kahdeksantoista. En ole ikinä ennen kuullut anarkismista esimerkiksi, että mikä tämä juttu on, ei meille ole koskaan koulussa kerrottu.’ Sanon, että meidän koulujärjestelmässä jo annetaan hyvin tietynlainen kuva siitä, että minkälainen on yhteiskunta, mitkä on siinä vaikuttamisen keinot. Ja se on se, että peruskoulussa opetetaan, että näin toimii edustuksellinen demokratia, näin about toimii suhteellinen vaalitapa, vaikkei sitäkään ehkä 90 prosenttia ihmisistä tajua, miten suhteellinen vaalitapa toimii”, Suvi Auvinen huomauttaa ja jatkaa:

”Kaikki käy kuitenkin sen yhdeksän vuotta sitä peruskoulua. Ehkä joku kansalaisvastustus saatetaan vähän sivuta, ihan kiva on suojella luontoa esimerkiksi Suomen Luonnonsuojeluliitossa. Voit maksaa jäsenmaksua sinne ja sitten vaikuttaa sitä kautta. Mutta kyllä se malli, mikä meille annetaan yhteiskunnassa, varmasti määrittelee tosi paljon sitä, että oikeastaan mistään muista vaikuttamisen tavoista ei puhuta koulussa. Ei selitetä mitään muita näitä poliittisia suuntauksia: esimerkiksi että edustuksellinen demokratia on hyvä, tämä on tässä, ei kyseenalaisteta, mennään tällä.”

”Esimerkiksi tällä hetkellä Allianssi järjestää varjovaalit aina vaalien alla. Ja mehän voitaisiin järjestää kouluissa yhtä hyvin yleiskokouksia. On vaan kyse siitä, minkälaista mallia päätöksenteosta me halutaan opettaa. Halutaanko me opettaa edustuksellisuutta vai halutaanko me opettaa sitä suoruutta”, Auvinen pohtii.

Arja Alho komppaa: ”Aivan. Tuo on minusta hirmu tärkeä pointti, koska voi olla kivaa, että äänestetäänkin mutta mielestäni on hirveän paljon tärkeämpää, että osaa ilmaista mielipiteensä ja katsoa, saatko sille kannatusta, vastustetaanko sinua vai mitä. Tämä on liian kaavamaista, liian muodollista, kertakaikkiaan liian sääntömukaista. En ole silti anarkisti edelleenkään. Kuitenkin näen, että tässä demokratian kangistumisen haaste on kamalan suuri ongelma.”

Mellakka työttömän lakko?

Nyt on taas suurtyöttömyys ja viimeisen ison, 1990-luvun laman yksi iskulause oli: ”mellakka on työttömän lakko”. Onko se edelleen ajankohtainen ja jos ei ole, niin mikä sitten olisi työttömän edun ajamista?

”Varmaan se sillä tavalla ainakin pitää paikkansa, että työttömän monet vaikutusmahdollisuudet ovat aika rajallisia yleisesti ottaen. Tuossa justiinsa ennen vaaleja kuuntelin varmaan radiota ja sieltä tuli sellainen mainos, jossa sanottiin, että vain äänestämällä voit vaikuttaa ja tuli semmonen repeämisreaktio ihan välittömästi sen jälkeen. Voi tehdä tosi paljon kaikkea muuta, mikä voi vaikuttaa huomattavasti enemmän”, Miika Salo muistuttaa. 

”Ja silloin toki myös tällainen mellakointi on ehdottomasti ilmaus siitä, että nyt on huonosti nämä asiat ja se on huomion kiinnittämistä siihen tilanteeseen mikä on, jolloin se todella voisi olla työttömän lakko. Siinä mielessä, koska lakko on vastaavalla tavalla oikeuksien vaatimista ja protestoimista jotain epäoikeudenmukaisuutta kohtaan”, Salo ajattelee.

”Tuosta tulee ensimmäisenä mieleen tällainen keskustelufoorumi kuin Punk In Finland. Siellä oli keskustelua JHL:n lakon jälkeen ja siellä esitettiin juuri tämä väittämä, että mellakka on työttömän lakko. Joku kysyi, että niin mutta voiko olla töissä, jollei saa palkkaa ja siihen oli kommentoitu, että kokoomuksen mielestä kyllä. Mutta Suomessahan ei ole oikeastaan mellakointia, että se mitä täällä on ollut viime vuosina tai sanotaan viimeisen viidentoista vuodenkaan aikana, on ollut tosi kaukana minun mielestä vielä mellakoinnista”, Suvi Auvinen tuo esiin.

”Varmaan lähimmät esimerkit on joku Smash Asem, että poliisisaarrossa vähän heiteltiin jotain, muutama kaljapulloko siellä lensi. Että se on ehkä, mitä Suomessa voi ajatella mellakoinnista. Tai sitten joku itsenäisyyspäivä vaikka viime vuodelta tai sitten jostain aikaisemmalta, mitkä on ollut kuitenkin tosi tiukasti poliisin hallinnassa koko ajan ja ne olisi voinut lopettaa ne aikasemmin, jos ne olisi halunneet.”

Auvisen mielestä mellakointiin pitää tarttua ennen pitkää ja on vain kyse siitä, että kuinka kauan kansa katsoo sitä, että sen oloja kurjistetaan entisestään ”Ehkä lakko on mielestäni jotain, mistä pitää olla haittaa yhteiskunnalle. Esimerkiksi JHL:läiset kävivät kovasti julkisuudessa tämän niitten lakon jälkeen, että he ei olisi halunneet, että tästä on mitään haittaa kenellekään. Minkä takia te menette lakkoon? Lakon pointti on se, että haitataan ja näytetään, että tämä seuraa, jos meitä ei ole. Samalla tavalla mun mielestä työttömät voi mellakoida ja näyttää, että näin käy, jos meillä ei ole töitä, jos meillä on kurjat oltavat.”

Suora demokratia, parempi vaihtoehto?

Onko demokratia kriisissä ja jos on, miten sitä voisi auttaa? Suvi Auvinen ei usko, että on ketään, joka ei olisi sitä mieltä, että demokratia ei ole kriisissä. ”Kai se on ihan itsestään selvää kaikille, ainakin ihmisille, jotka milläään tapaa seuraa mitään yhteiskunnallista keskustelua. Siis ei, mielestäni edustuksellinen demokratia ei ole hyvää demokratiaa. Mielestäni suora demokratia on paljon parempi ja siihen meidän täytyy pyrkiä mahdollisimman nopeasti. En usko, että äänestäminen on ainoa tapa vaikuttaa. Tai en usko, että äänestäminen on ylipäätään tapa vaikuttaa.” Se on Auvisen mukaan hyvin symbolista.

”Se on lähinnä sitä, että me annetaan legitimiteetti vallitsevalle järjestelmälle. Esimerkiksi näissä vaaleissa vaalien voittaja oli tämä edustuksellinen järjestelmä, joka sai ne 200 paikkaa. Näinhän tämä on nähtävä, että vaaleissa äänestetään ennen kaikkea sen järjestelmän puolesta ja toissijaisesti vasta puoluetta. Kyllä mun mielestä suora demokratia on ainoa vaihtoehto, mihin suuntaan meidän pitäisi lähteä. Ei minun mielestä tämä edustuksellinen demokratia ole demokratiaa siinä mielessä, mitä se on alun perin ollut.”

Arja Alhon mielestä demokratiaa ei ole mikään instituutio, ei kunnanvaltuusto tai mikään tällainen, vaan demokratiaa on yhteiskunnallinen keskustelu ja se mitä halutaan tehdä, mitä ja minkälaisia käsitteitä luodaan. ”Se että me nyt puhutaan tässä, tämä on, ei tietenkään ihan ihanteellisessa muodossa, mutta demokratiaa niin kuin antiikin kreikan näkökulmasta. Yhteiskunnan ja maailman monimutkaistuminen johtaa tietenkin siihen, että kuitenkin meidän täytyy kuitenkin järjestää tätä asiaa ja on järkevää, että meillä on lainsäädäntövaltaa käyttävän eduskunnan valitsemiseksi neljän vuoden välein vaalit. Mutta että on väärin sanoa, että se on demokratia.”

”Se on tapa, jolla demokratia toimii ja nyt on mun mielestä unohdettu vapaus, tasa-arvo, veljeys, tällaiset universaalit oikeudet, jotka laittaa sitten sen demokratian kukkimaan. Ja silloin just se, että toimii sitten missä etujärjestössä,  ammattiyhdistysliikkeessä, järjestöissä tai onko anarkisti tai niin edespäin, niin tämä on kaikki välttämätöntä ja tarpeellista. Jokaisen tavallaan soisi löytävän oman paikkansa, oman tapansa saada äänensä kuulluksi ja tulla ymmärretyksi. Ja kaikesta tästä päädyn nyt tähän, että on mun mielestä tärkeää, että käy äänestämässä, koska me tarvitaan ne instituutiot. Mutta vielä tärkeämpää on mielestäni laskea sormensa joka erälle ja kysyä, miksi näin on.”

© Teksti: Juha Säijälä / Kulttuurivihkot / Kuva: Juha Säijälä

464 Comment

 1. warnetqq says:

  … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 6. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 7. here says:

  … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 8. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 9. vape oil says:

  … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 10. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 11. m88sb says:

  … [Trackback]

  […] Here you can find 56830 more Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 12. … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 13. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 14. … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 15. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 16. … [Trackback]

  […] Here you will find 81014 additional Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 17. Mint Juul says:

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 18. Pure Vape says:

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 19. … [Trackback]

  […] Here you will find 72454 additional Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 20. … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 21. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 22. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 23. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 24. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 25. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 26. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 27. … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 28. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 29. … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 30. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 31. … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 32. … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 33. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 34. … [Trackback]

  […] There you will find 19457 additional Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 35. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 36. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 37. albuterol inhaler

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 38. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 39. FECO says:

  … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 40. Sig Sauer says:

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 41. Glock 17 says:

  … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 42. Glock 19 says:

  … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 43. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 44. … [Trackback]

  […] Here you can find 71740 more Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 45. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 46. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 47. … [Trackback]

  […] Here you will find 19771 additional Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 48. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/25/463/ […]

 49. how long does viagra last

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 50. who has tylenol in stock

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 51. generic viagra india price

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 52. cialis price

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 53. cheapest 100mg viagra delivered overnight

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 54. careprost eyelash growth solution

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 55. cialis.com

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 56. chewable viagra 100mg

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 57. Title

  […]The details talked about inside the post are a number of the top accessible […]

 58. Title

  […]please stop by the sites we adhere to, which includes this 1, because it represents our picks from the web[…]

 59. buy hydroxychloroquine online

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 60. Title

  […]we prefer to honor a lot of other web internet sites on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 61. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated internet sites to ours, having said that, they are most trustworthy sources that we use[…]

 62. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless genuinely worth taking a look, whoa did one study about Mid East has got more problerms at the same time […]

 63. Title

  […]we prefer to honor a lot of other world-wide-web web-sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 64. buy cialis

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 65. Title

  […]that would be the end of this article. Here you’ll find some web sites that we think you’ll value, just click the links over[…]

 66. Title

  […]Every as soon as in a when we opt for blogs that we read. Listed below would be the most recent websites that we decide on […]

 67. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless seriously really worth taking a appear, whoa did 1 master about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 68. germany says:

  Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I really like but do not get a lot of link adore from[…]

 69. Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated web-sites to ours, nevertheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 70. Title

  […]we came across a cool web site that you just may appreciate. Take a look should you want[…]

 71. Title

  […]one of our guests just lately proposed the following website[…]

 72. Title

  […]we prefer to honor a lot of other net web sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 73. Title

  […]one of our visitors recently proposed the following website[…]

 74. Title

  […]very few internet sites that come about to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 75. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they may be in fact really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 76. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 77. Title

  […]Here are some of the websites we advise for our visitors[…]

 78. dg casino says:

  Title

  […]below you’ll find the link to some sites that we feel it is best to visit[…]

 79. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they are essentially worth a go as a result of, so possess a look[…]

 80. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 81. Title

  […]one of our visitors a short while ago advised the following website[…]

 82. Title

  […]that is the finish of this article. Here you’ll come across some internet sites that we believe you will enjoy, just click the links over[…]

 83. Title

  […]we prefer to honor quite a few other online sites on the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 84. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless really really worth taking a appear, whoa did one understand about Mid East has got much more problerms too […]

 85. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless really really worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got additional problerms too […]

 86. Title

  […]just beneath, are a lot of absolutely not related web-sites to ours, nonetheless, they are surely really worth going over[…]

 87. Title

  […]Every once in a whilst we choose blogs that we study. Listed beneath are the most up-to-date web-sites that we decide on […]

 88. Title

  […]just beneath, are many absolutely not associated web-sites to ours, even so, they are certainly really worth going over[…]

 89. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 90. Title

  […]below you will locate the link to some internet sites that we feel it is best to visit[…]

 91. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not associated websites to ours, even so, they are certainly worth going over[…]

 92. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless really worth taking a appear, whoa did one particular learn about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 93. Title

  […]Here is an excellent Weblog You might Discover Fascinating that we Encourage You[…]

 94. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 95. idn poker says:

  Title

  […]the time to study or pay a visit to the material or web pages we have linked to below the[…]

 96. Title

  […]just beneath, are a lot of absolutely not related internet sites to ours, however, they are certainly worth going over[…]

 97. Revenge says:

  Title

  […]below you will locate the link to some internet sites that we consider it is best to visit[…]

 98. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated web-sites to ours, even so, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 99. Title

  […]just beneath, are various entirely not related web pages to ours, nonetheless, they may be surely really worth going over[…]

 100. Title

  […]here are some links to internet sites that we link to mainly because we think they may be worth visiting[…]

 101. Title

  […]one of our visitors just lately encouraged the following website[…]

 102. website says:

  Title

  […]the time to read or stop by the content or web sites we’ve linked to below the[…]

 103. Title

  […]The data talked about inside the post are a few of the very best offered […]

 104. Title

  […]one of our guests lately suggested the following website[…]

 105. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re actually really worth a go through, so possess a look[…]

 106. Title

  […]very couple of websites that occur to become detailed below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 107. Title

  […]below you will obtain the link to some websites that we consider you ought to visit[…]

 108. Title

  […]here are some links to web-sites that we link to for the reason that we consider they’re worth visiting[…]

 109. Title

  […]usually posts some quite exciting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 110. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 111. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a search, whoa did one particular understand about Mid East has got more problerms too […]

 112. film izle says:

  Title

  […]that may be the finish of this report. Right here you’ll find some web pages that we consider you will value, just click the hyperlinks over[…]

 113. film izle says:

  Title

  […]Here is a superb Blog You may Obtain Exciting that we Encourage You[…]

 114. Title

  […]Every the moment in a though we pick blogs that we study. Listed below are the newest sites that we pick […]

 115. Title

  […]we came across a cool website that you simply could possibly love. Take a look for those who want[…]

 116. Title

  […]we came across a cool web-site that you simply could take pleasure in. Take a appear should you want[…]

 117. Title

  […]usually posts some pretty interesting stuff like this. If you are new to this site[…]

 118. Title

  […]Here are several of the web sites we suggest for our visitors[…]

 119. Title

  […]we prefer to honor several other web web pages on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 120. Title

  […]below you will discover the link to some web pages that we feel you’ll want to visit[…]

 121. Title

  […]usually posts some quite exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 122. Aaron Lal says:

  Title

  […]the time to read or stop by the subject material or internet sites we have linked to below the[…]

 123. Aaron Lal says:

  Title

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be actually worth a go through, so have a look[…]

 124. Title

  […]Here are several of the sites we advise for our visitors[…]

 125. Title

  […]that could be the end of this write-up. Right here you will come across some sites that we think you will enjoy, just click the links over[…]

 126. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless seriously worth taking a look, whoa did 1 understand about Mid East has got additional problerms also […]

 127. ecommerce says:

  Title

  […]the time to study or take a look at the material or web pages we have linked to below the[…]

 128. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I like but do not get a whole lot of link love from[…]

 129. lace wigs says:

  Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless truly worth taking a look, whoa did 1 master about Mid East has got extra problerms too […]

 130. Title

  […]Here is a good Weblog You might Find Exciting that we Encourage You[…]

 131. Title

  […]Here are several of the internet sites we advocate for our visitors[…]

 132. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless truly worth taking a appear, whoa did a single study about Mid East has got more problerms as well […]

 133. Title

  […]Every when inside a while we pick out blogs that we read. Listed below would be the most up-to-date sites that we choose […]

 134. sites says:

  Title

  […]very few internet sites that occur to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 135. content

  […]This is very interesting[…]

 136. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I really like but do not get a whole lot of link enjoy from[…]

 137. Title

  […]please take a look at the web-sites we comply with, which includes this one, because it represents our picks from the web[…]

 138. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I adore but don’t get a great deal of link like from[…]

 139. Kingpen says:

  Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they’re essentially really worth a go via, so possess a look[…]

 140. Title

  […]The information and facts talked about within the report are a few of the very best available […]

 141. content

  […]This is very interesting[…]

 142. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless actually really worth taking a search, whoa did one understand about Mid East has got additional problerms too […]

 143. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they’re truly really worth a go by means of, so have a look[…]

 144. Title

  […]Here are a number of the web pages we advocate for our visitors[…]

 145. Title

  […]please pay a visit to the sites we comply with, such as this a single, because it represents our picks through the web[…]

 146. Title

  […]the time to study or check out the material or web-sites we have linked to below the[…]

 147. Title

  […]below you’ll find the link to some websites that we think you ought to visit[…]

 148. Title

  […]that is the finish of this report. Right here you’ll locate some websites that we think you will value, just click the hyperlinks over[…]

 149. fencing says:

  Title

  […]we prefer to honor numerous other online websites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 150. Title

  […]usually posts some quite exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 151. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated internet sites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 152. svg files says:

  Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to for the reason that we consider they’re worth visiting[…]

 153. phenq says:

  Title

  […]below you will locate the link to some web pages that we assume it is best to visit[…]

 154. Title

  […]we came across a cool web site that you simply could enjoy. Take a search in case you want[…]

 155. Title

  […]below you will discover the link to some sites that we consider it is best to visit[…]

 156. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I love but don’t get a lot of link love from[…]

 157. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get lots of link enjoy from[…]

 158. Title

  […]that could be the finish of this write-up. Right here you will find some sites that we feel you will value, just click the links over[…]

 159. Title

  […]one of our visitors not long ago advised the following website[…]

 160. Title

  […]Here are a few of the internet sites we advise for our visitors[…]

 161. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless really really worth taking a look, whoa did one particular master about Mid East has got much more problerms as well […]

 162. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I enjoy but don’t get a lot of link love from[…]

 163. Title

  […]Every as soon as in a though we pick out blogs that we study. Listed beneath are the most current web pages that we pick out […]

 164. Title

  […]below you will discover the link to some internet sites that we think you must visit[…]

 165. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless really really worth taking a look, whoa did a single find out about Mid East has got extra problerms also […]

 166. Title

  […]we came across a cool website which you could possibly take pleasure in. Take a appear when you want[…]

 167. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get a whole lot of link enjoy from[…]

 168. Title

  […]one of our visitors lately encouraged the following website[…]

 169. Title

  […]just beneath, are various entirely not associated sites to ours, nevertheless, they may be surely worth going over[…]

 170. Title

  […]below you’ll find the link to some web sites that we assume you’ll want to visit[…]

 171. Title

  […]The info mentioned within the post are a few of the ideal obtainable […]

 172. Title

  […]please go to the websites we follow, such as this one, because it represents our picks through the web[…]

 173. Title

  […]that will be the finish of this write-up. Right here you will come across some websites that we consider you will value, just click the links over[…]

 174. Title

  […]we came across a cool site which you might love. Take a look should you want[…]

 175. Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated websites to ours, nonetheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 176. Title

  […]Every the moment inside a whilst we opt for blogs that we study. Listed beneath would be the most recent web-sites that we pick […]

 177. Title

  […]The information mentioned in the article are a number of the very best available […]

 178. Title

  […]Here is a good Weblog You might Find Fascinating that we Encourage You[…]

 179. Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to mainly because we consider they may be really worth visiting[…]

 180. Title

  […]usually posts some quite fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 181. Title

  […]that is the end of this article. Right here you’ll locate some web-sites that we believe you will enjoy, just click the links over[…]

 182. Title

  […]Here is a good Blog You might Locate Interesting that we Encourage You[…]

 183. Title

  […]the time to study or go to the material or sites we have linked to below the[…]

 184. one vine says:

  Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless actually worth taking a look, whoa did 1 find out about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 185. Title

  […]the time to study or go to the material or web sites we’ve linked to below the[…]

 186. ZTE5G says:

  Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get quite a bit of link adore from[…]

 187. Title

  […]Here are a few of the web sites we recommend for our visitors[…]

 188. Title

  […]Here are some of the websites we recommend for our visitors[…]

 189. Binance says:

  Title

  […]just beneath, are quite a few completely not related sites to ours, even so, they’re surely really worth going over[…]

 190. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless actually really worth taking a appear, whoa did one particular learn about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 191. Title

  […]very few internet sites that come about to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 192. Title

  […]Here is a good Blog You might Find Exciting that we Encourage You[…]

 193. Title

  […]Every as soon as in a although we pick blogs that we read. Listed beneath would be the most recent sites that we pick […]

 194. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 195. Title

  […]Every after inside a though we decide on blogs that we read. Listed beneath would be the most current websites that we opt for […]

 196. Cipsia says:

  Title

  […]The data talked about within the report are a number of the very best accessible […]

 197. Title

  […]very couple of internet websites that come about to be in depth below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 198. Title

  […]very couple of websites that come about to become detailed below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 199. Title

  […]please check out the web-sites we follow, which includes this 1, as it represents our picks through the web[…]

 200. Title

  […]usually posts some extremely exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 201. Title

  […]we like to honor lots of other internet sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 202. Title

  […]very couple of web-sites that come about to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 203. Title

  […]very couple of web-sites that take place to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 204. Title

  […]that would be the end of this write-up. Right here you’ll find some websites that we assume you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 205. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless actually worth taking a appear, whoa did one particular master about Mid East has got far more problerms as well […]

 206. Title

  […]we prefer to honor several other internet sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 207. Aaron Lal says:

  Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to because we believe they’re worth visiting[…]

 208. Title

  […]just beneath, are quite a few totally not related internet sites to ours, even so, they are certainly worth going over[…]

 209. Title

  […]we came across a cool web-site which you could take pleasure in. Take a appear if you want[…]

 210. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re actually worth a go by way of, so have a look[…]

 211. loofah says:

  Title

  […]here are some links to web-sites that we link to because we feel they are really worth visiting[…]

 212. pussy says:

  Title

  […]we came across a cool website that you simply could take pleasure in. Take a search in the event you want[…]

 213. Title

  […]here are some links to web-sites that we link to simply because we believe they are really worth visiting[…]

 214. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they are actually really worth a go by means of, so possess a look[…]

 215. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless really worth taking a appear, whoa did a single understand about Mid East has got additional problerms as well […]

 216. Title

  […]Here is a good Blog You might Obtain Exciting that we Encourage You[…]

 217. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they are essentially really worth a go by, so possess a look[…]

 218. Superslot says:

  Title

  […]Here are some of the web sites we advocate for our visitors[…]

 219. Title

  […]please check out the web pages we comply with, including this one particular, because it represents our picks through the web[…]

 220. Title

  […]that is the finish of this write-up. Right here you will come across some web sites that we consider you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 221. Title

  […]please go to the web sites we follow, including this 1, because it represents our picks from the web[…]

 222. Title

  […]we like to honor numerous other online web sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 223. Title

  […]Here are several of the web sites we advise for our visitors[…]

 224. Title

  […]The facts mentioned within the post are a number of the best offered […]

 225. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be in fact worth a go as a result of, so have a look[…]

 226. Title

  […]Here are a few of the web pages we recommend for our visitors[…]

 227. INSURANCE says:

  Title

  […]usually posts some quite interesting stuff like this. If you are new to this site[…]

 228. Title

  […]very handful of sites that take place to be detailed below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 229. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated web-sites to ours, on the other hand, they are most trustworthy sources that we use[…]

 230. Title

  […]we came across a cool site which you might get pleasure from. Take a look when you want[…]

 231. Title

  […]we came across a cool internet site that you simply may well enjoy. Take a look in case you want[…]

 232. Title

  […]usually posts some really fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 233. Title

  […]we came across a cool site that you simply may get pleasure from. Take a search for those who want[…]

 234. Title

  […]just beneath, are numerous absolutely not related internet sites to ours, however, they may be certainly really worth going over[…]

 235. Viagra says:

  Title

  […]we prefer to honor lots of other online web pages on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 236. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated internet sites to ours, nonetheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 237. Title

  […]below you will uncover the link to some web sites that we believe you must visit[…]

 238. Title

  […]Here are some of the internet sites we advise for our visitors[…]

 239. Title

  […]The facts mentioned within the write-up are a few of the top accessible […]

 240. click says:

  Title

  […]one of our guests lately encouraged the following website[…]

 241. Title

  […]we came across a cool web-site that you could delight in. Take a search when you want[…]

 242. profile says:

  Title

  […]just beneath, are various totally not related web-sites to ours, however, they may be surely really worth going over[…]

 243. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a whole lot of link love from[…]

 244. read more says:

  Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to mainly because we assume they may be really worth visiting[…]

 245. get info says:

  Title

  […]below you’ll locate the link to some web sites that we think you need to visit[…]

 246. Click says:

  Title

  […]Every the moment in a though we select blogs that we study. Listed below would be the newest internet sites that we pick out […]

 247. Like This says:

  Title

  […]the time to read or check out the content or web sites we have linked to beneath the[…]

 248. Click says:

  Title

  […]please go to the web sites we adhere to, like this 1, as it represents our picks from the web[…]

 249. Title

  […]one of our visitors recently recommended the following website[…]

 250. ufa says:

  Title

  […]check below, are some totally unrelated web-sites to ours, on the other hand, they are most trustworthy sources that we use[…]

 251. Title

  […]very couple of internet websites that occur to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 252. check it says:

  Title

  […]below you will come across the link to some web pages that we believe you need to visit[…]

 253. click says:

  Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 254. check it says:

  Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I really like but do not get a whole lot of link really like from[…]

 255. read more says:

  Title

  […]we came across a cool website that you may possibly appreciate. Take a search for those who want[…]

 256. read here says:

  Title

  […]usually posts some extremely intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 257. read more says:

  Title

  […]Every once in a when we choose blogs that we read. Listed beneath would be the most current web sites that we choose […]

 258. more says:

  Title

  […]please visit the web pages we adhere to, like this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 259. more says:

  Title

  […]Here is a superb Blog You may Uncover Interesting that we Encourage You[…]

 260. more says:

  Title

  […]below you’ll locate the link to some web pages that we feel you need to visit[…]

 261. click says:

  Title

  […]Here are a number of the sites we advise for our visitors[…]

 262. Viagra says:

  Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I love but don’t get quite a bit of link like from[…]

 263. read here says:

  Title

  […]please check out the web-sites we stick to, which includes this 1, because it represents our picks from the web[…]

 264. Title

  […]just beneath, are several totally not related internet sites to ours, on the other hand, they’re surely worth going over[…]

 265. click says:

  Title

  […]here are some links to websites that we link to for the reason that we think they may be worth visiting[…]

 266. click says:

  Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated sites to ours, nevertheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 267. thedamony says:

  Title

  […]one of our visitors not too long ago proposed the following website[…]

 268. read more says:

  Title

  […]Here is a superb Blog You may Uncover Interesting that we Encourage You[…]

 269. more says:

  Title

  […]please pay a visit to the web sites we stick to, such as this a single, as it represents our picks through the web[…]

 270. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be basically really worth a go by means of, so possess a look[…]

 271. Title

  […]Here are a few of the websites we suggest for our visitors[…]

 272. Cialis says:

  Title

  […]that will be the finish of this report. Right here you will locate some websites that we feel you will value, just click the hyperlinks over[…]

 273. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re really worth a go by means of, so have a look[…]

 274. Title

  […]usually posts some incredibly exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 275. Title

  […]please check out the internet sites we adhere to, such as this one, as it represents our picks through the web[…]

 276. Title

  […]Here is a superb Blog You might Locate Interesting that we Encourage You[…]

 277. Title

  […]please take a look at the web pages we comply with, including this a single, as it represents our picks through the web[…]

 278. YONI Help says:

  Title

  […]that may be the finish of this report. Right here you’ll find some web-sites that we assume you’ll enjoy, just click the links over[…]

 279. Title

  […]we like to honor lots of other web web-sites on the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 280. Title

  […]Here are some of the websites we advise for our visitors[…]

 281. Title

  […]we came across a cool website that you just may well take pleasure in. Take a search in case you want[…]

 282. Title

  […]one of our guests recently proposed the following website[…]

 283. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get a good deal of link love from[…]

 284. Title

  […]below you will uncover the link to some internet sites that we consider you must visit[…]

 285. w88vnbet says:

  Title

  […]below you will discover the link to some sites that we assume it is best to visit[…]

 286. W88 says:

  Title

  […]that may be the finish of this report. Right here you’ll uncover some web pages that we believe you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 287. W88.ltd says:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 288. Title

  […]one of our guests just lately proposed the following website[…]

 289. W88 says:

  Title

  […]we prefer to honor several other internet web sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 290. Title

  […]Here is an excellent Blog You might Obtain Interesting that we Encourage You[…]

 291. Title

  […]we like to honor numerous other online websites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 292. Title

  […]below you will come across the link to some web pages that we think you’ll want to visit[…]

 293. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nonetheless truly really worth taking a appear, whoa did 1 learn about Mid East has got more problerms at the same time […]

 294. Title

  […]that will be the finish of this article. Right here you’ll locate some web-sites that we think you will value, just click the hyperlinks over[…]

 295. Title

  […]check beneath, are some entirely unrelated websites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 296. Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated web-sites to ours, nonetheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 297. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless truly worth taking a look, whoa did a single study about Mid East has got additional problerms as well […]

 298. Title

  […]please go to the internet sites we comply with, like this one, as it represents our picks through the web[…]

 299. Title

  […]very handful of sites that take place to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 300. Title

  […]the time to study or check out the content or websites we have linked to beneath the[…]

 301. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 302. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a look, whoa did one particular understand about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 303. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they’re really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 304. Title

  […]very couple of websites that happen to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 305. Title

  […]Here are several of the sites we recommend for our visitors[…]

 306. Title

  […]we came across a cool web page which you may possibly love. Take a search if you want[…]

 307. Title

  […]please stop by the web-sites we comply with, such as this 1, because it represents our picks in the web[…]

 308. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 309. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 310. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I like but don’t get a great deal of link like from[…]

 311. Title

  […]Here are some of the internet sites we recommend for our visitors[…]

 312. Title

  […]just beneath, are many entirely not related internet sites to ours, even so, they may be surely really worth going over[…]

 313. jfdbet says:

  Title

  […]below you will uncover the link to some web sites that we believe it is best to visit[…]

 314. Viagra says:

  Title

  […]Every the moment inside a whilst we select blogs that we study. Listed below would be the latest web-sites that we decide on […]

 315. Gym says:

  Title

  […]usually posts some extremely fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 316. Title

  […]one of our guests not long ago advised the following website[…]

 317. Title

  […]The information and facts talked about in the article are a number of the ideal out there […]

 318. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they may be basically really worth a go via, so have a look[…]

 319. Title

  […]usually posts some pretty fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 320. fb88vn says:

  Title

  […]The facts mentioned inside the article are a few of the top offered […]

 321. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to for the reason that we think they may be really worth visiting[…]

 322. Title

  […]the time to read or visit the subject material or web-sites we’ve linked to below the[…]

 323. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re in fact worth a go by way of, so have a look[…]

 324. Title

  […]that is the finish of this post. Here you’ll obtain some web-sites that we assume you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 325. Title

  […]we came across a cool web site which you may well enjoy. Take a look should you want[…]

 326. Title

  […]one of our visitors a short while ago proposed the following website[…]

 327. Title

  […]one of our guests just lately recommended the following website[…]

 328. Title

  […]very couple of internet sites that happen to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 329. Title

  […]just beneath, are numerous totally not related web sites to ours, having said that, they are certainly really worth going over[…]

 330. Title

  […]The info mentioned in the report are several of the ideal offered […]

 331. Title

  […]we came across a cool web site which you might appreciate. Take a appear in the event you want[…]

 332. Title

  […]that would be the finish of this post. Right here you’ll locate some internet sites that we think you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 333. Title

  […]Here are a number of the internet sites we recommend for our visitors[…]

 334. w88club says:

  Title

  […]please pay a visit to the web sites we adhere to, such as this 1, because it represents our picks through the web[…]

 335. Title

  […]Here are a number of the websites we recommend for our visitors[…]

 336. Title

  […]that is the finish of this article. Here you will discover some websites that we believe you will appreciate, just click the links over[…]

 337. Title

  […]very handful of sites that come about to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 338. Title

  […]the time to study or pay a visit to the subject material or sites we’ve linked to below the[…]

 339. Title

  […]just beneath, are numerous totally not related web pages to ours, on the other hand, they may be surely really worth going over[…]

 340. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless truly worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got additional problerms also […]

 341. Observer says:

  Title

  […]we came across a cool web page which you could possibly enjoy. Take a search for those who want[…]

 342. Title

  […]Here are a few of the sites we advocate for our visitors[…]

 343. Title

  […]usually posts some quite interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 344. Title

  […]just beneath, are several entirely not related web pages to ours, nevertheless, they’re certainly really worth going over[…]

 345. Seek Hash says:

  Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 346. exness says:

  Title

  […]The facts mentioned in the write-up are a few of the top available […]

 347. free says:

  Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they are actually worth a go by way of, so possess a look[…]

 348. Title

  […]very few websites that come about to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 349. Title

  […]we came across a cool web-site that you simply could appreciate. Take a search should you want[…]

 350. Title

  […]Every when inside a even though we opt for blogs that we study. Listed below are the most recent web sites that we opt for […]

 351. Title

  […]very few sites that transpire to become in depth below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 352. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I enjoy but don’t get a lot of link adore from[…]

 353. Title

  […]we came across a cool web page that you just could get pleasure from. Take a search in case you want[…]

 354. Title

  […]that would be the end of this post. Here you will discover some web pages that we assume you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 355. Title

  […]check below, are some completely unrelated web sites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 356. buy weed says:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 357. Title

  […]that may be the finish of this report. Right here you will uncover some internet sites that we feel you’ll appreciate, just click the links over[…]

 358. Title

  […]Here are several of the web-sites we advocate for our visitors[…]

 359. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated internet websites to ours, on the other hand, they are most trustworthy sources that we use[…]

 360. Title

  […]one of our visitors just lately suggested the following website[…]

 361. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless genuinely worth taking a appear, whoa did one particular master about Mid East has got more problerms also […]

 362. Title

  […]just beneath, are quite a few completely not related web-sites to ours, however, they’re certainly really worth going over[…]

 363. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they may be really worth a go by means of, so possess a look[…]

 364. Cocktail says:

  Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are truly worth a go by way of, so have a look[…]

 365. Title

  […]The details mentioned in the report are a few of the ideal out there […]

 366. Title

  […]we came across a cool site which you might get pleasure from. Take a look if you want[…]

 367. Title

  […]we prefer to honor lots of other online websites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 368. Title

  […]usually posts some really interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 369. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 370. Title

  […]we like to honor lots of other web sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 371. Title

  […]that could be the finish of this post. Here you’ll locate some sites that we think you will value, just click the hyperlinks over[…]

 372. Title

  […]The information talked about within the article are a few of the best offered […]

 373. Title

  […]below you will find the link to some sites that we consider you ought to visit[…]

 374. Title

  […]one of our visitors not too long ago encouraged the following website[…]

 375. Title

  […]that could be the end of this article. Here you’ll find some web pages that we believe you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 376. detox tea says:

  Title

  […]please go to the internet sites we adhere to, like this 1, as it represents our picks from the web[…]

 377. 1p LSD says:

  Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re in fact worth a go via, so possess a look[…]

 378. Title

  […]just beneath, are a lot of absolutely not related internet sites to ours, however, they may be certainly really worth going over[…]

 379. Title

  […]The facts talked about in the post are some of the very best available […]

 380. Title

  […]Here is an excellent Weblog You might Discover Fascinating that we Encourage You[…]

 381. Title

  […]the time to study or take a look at the content or web-sites we have linked to beneath the[…]

 382. Title

  […]The data talked about in the article are a few of the most effective accessible […]

 383. plenty of fish gay women dating

  Ikkunoiden rikkominen – uusi demokratian muoto? | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 384. Title

  […]The details mentioned inside the post are several of the top accessible […]

 385. Title

  […]that would be the end of this write-up. Here you’ll come across some web sites that we feel you will appreciate, just click the links over[…]

 386. covid19 says:

  Title

  […]The information and facts talked about within the post are some of the most beneficial offered […]

 387. Delivery says:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 388. Title

  […]Here is an excellent Blog You may Find Exciting that we Encourage You[…]

 389. Gshock says:

  Title

  […]very couple of sites that occur to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 390. Title

  […]we came across a cool web site which you could love. Take a search should you want[…]

 391. Title

  […]The facts talked about within the report are a number of the most beneficial available […]

 392. Title

  […]that could be the finish of this post. Here you’ll come across some web-sites that we assume you will value, just click the hyperlinks over[…]

 393. Karikatur says:

  Title

  […]the time to read or check out the content material or sites we have linked to beneath the[…]

 394. Title

  […]one of our guests not too long ago encouraged the following website[…]

 395. 123movies says:

  Title

  […]we like to honor a lot of other world wide web internet sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 396. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to since we feel they are really worth visiting[…]

 397. Title

  […]Here are some of the web pages we advise for our visitors[…]

 398. Title

  […]just beneath, are various totally not related sites to ours, even so, they are surely really worth going over[…]

 399. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they’re really really worth a go by, so have a look[…]

 400. vn88cuoc says:

  Title

  […]Every after in a when we choose blogs that we study. Listed beneath are the newest web sites that we choose […]

 401. Title

  […]please take a look at the web sites we comply with, including this a single, because it represents our picks in the web[…]

 402. Title

  […]below you will uncover the link to some websites that we believe it is best to visit[…]

 403. vn88ai says:

  Title

  […]The data talked about inside the write-up are a number of the best offered […]

 404. ww88vn says:

  Title

  […]please pay a visit to the internet sites we follow, which includes this a single, as it represents our picks from the web[…]

 405. Title

  […]very few web sites that transpire to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 406. Title

  […]below you will come across the link to some web-sites that we believe it is best to visit[…]

 407. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re actually really worth a go via, so possess a look[…]

 408. bet88.com says:

  Title

  […]just beneath, are many entirely not related internet sites to ours, even so, they are certainly worth going over[…]

 409. Title

  […]very couple of web sites that take place to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 410. Title

  […]usually posts some very intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 411. bk8 says:

  Title

  […]usually posts some very interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 412. Title

  […]The information and facts mentioned inside the article are a few of the top accessible […]

 413. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated sites to ours, even so, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 414. jbo says:

  Title

  […]check below, are some absolutely unrelated internet sites to ours, nevertheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 415. sbobet says:

  Title

  […]that will be the finish of this report. Right here you’ll find some internet sites that we believe you’ll enjoy, just click the links over[…]

 416. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 417. Title

  […]one of our guests lately encouraged the following website[…]

 418. Title

  […]Every as soon as inside a while we pick blogs that we study. Listed beneath are the latest web sites that we select […]

 419. fun120 says:

  Title

  […]Here are a few of the sites we recommend for our visitors[…]

 420. link fb88 says:

  Title

  […]that is the end of this report. Here you’ll find some sites that we feel you’ll value, just click the links over[…]

 421. Title

  […]Every once in a whilst we select blogs that we study. Listed beneath would be the newest web sites that we pick […]

 422. d2r pvp says:

  Title

  […]Here is a good Weblog You might Uncover Intriguing that we Encourage You[…]

 423. Title

  […]just beneath, are many totally not connected web sites to ours, nevertheless, they’re certainly worth going over[…]

 424. Title

  […]the time to read or check out the content material or internet sites we’ve linked to below the[…]

 425. Title

  […]usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 426. Title

  […]Every as soon as inside a even though we choose blogs that we read. Listed beneath would be the most recent internet sites that we opt for […]

 427. Title

  […]very few internet websites that happen to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 428. link m88 says:

  Title

  […]the time to study or check out the material or internet sites we have linked to below the[…]

 429. Mesiti says:

  Title

  […]Here is a great Weblog You might Obtain Intriguing that we Encourage You[…]

 430. Title

  […]one of our guests just lately suggested the following website[…]

 431. Title

  […]usually posts some quite exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 432. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are basically worth a go as a result of, so possess a look[…]

 433. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless seriously worth taking a search, whoa did one master about Mid East has got more problerms as well […]

 434. Title

  […]that will be the end of this write-up. Here you’ll come across some websites that we think you’ll value, just click the links over[…]

 435. Title

  […]very few web sites that transpire to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 436. Title

  […]the time to study or check out the content material or sites we have linked to below the[…]

 437. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless actually really worth taking a look, whoa did one particular find out about Mid East has got additional problerms too […]

 438. Title

  […]The info talked about in the write-up are several of the best accessible […]

 439. Title

  […]below you’ll obtain the link to some websites that we believe you should visit[…]

 440. Indices says:

  Title

  […]very few web-sites that transpire to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 441. Title

  […]we like to honor several other internet web pages around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 442. Title

  […]below you will find the link to some internet sites that we believe it is best to visit[…]

 443. Title

  […]very handful of internet websites that come about to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 444. Title

  […]we prefer to honor quite a few other world-wide-web web-sites on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 445. Title

  […]please check out the sites we follow, which includes this one particular, because it represents our picks through the web[…]

 446. Title

  […]just beneath, are various totally not related websites to ours, nonetheless, they may be surely worth going over[…]

 447. Title

  […]usually posts some pretty interesting stuff like this. If you are new to this site[…]

 448. Banking says:

  Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless seriously worth taking a appear, whoa did one particular find out about Mid East has got additional problerms as well […]

 449. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 450. Title

  […]The information talked about in the post are some of the most beneficial readily available […]

 451. Marketing says:

  Title

  […]we prefer to honor a lot of other internet web pages on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 452. DailyCBD says:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 453. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 454. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless truly really worth taking a look, whoa did one find out about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 455. fn 5.7 says:

  Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to due to the fact we feel they are worth visiting[…]

 456. Title

  […]please stop by the sites we stick to, such as this a single, as it represents our picks through the web[…]

 457. Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to simply because we consider they’re worth visiting[…]

 458. Title

  […]the time to read or pay a visit to the subject material or internet sites we have linked to beneath the[…]

 459. Title

  […]just beneath, are quite a few completely not connected sites to ours, having said that, they are certainly worth going over[…]

 460. Title

  […]here are some links to web sites that we link to mainly because we think they may be worth visiting[…]

 461. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re basically really worth a go by, so have a look[…]

 462. Title

  […]Here are a number of the websites we advocate for our visitors[…]

 463. Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated web-sites to ours, nevertheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 464. Title

  […]we like to honor numerous other world wide web websites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

Comments are closed.