”Sosialistisen Abban” tarina dokumenttielokuvana

Agit-Prop

Agit Prop eli Pekka Aarnion, Monna Kamun, Martti Launiksen ja Sinikka Sokan muodostama kvartetti on niittänyt yli puolen vuosisadan mainetta niin meillä kuin maailmalla. Sitä ei kutsutakaan suotta edistyksellisen laululiikkeen airueeksi. Tänä syksynä valmistui kvartetin vaiheista kertova dokumenttielokuva Lauluja Utopiasta.

Dokumenttielokuvan toinen ohjaaja Pekka Aaltonen kertoo dokumentin nimen taustasta: ”Kyllähän Agit Propin laulut kertovat utopiasta, paremmasta yhteiskunnasta ja tasa-arvoisemmasta maailmasta. Se on sellainen läpi kulkeva iso teema yhtyeen laulussa ja työväenliikkeessä ylipäätään, joka aina välillä unohtuu.”

Peter von Bagh aloitti tekemään tätä pitkä aikaista haavettaan, dokumenttielokuvaa Agit Propista, mutta työ jäi kesken hänen poismenon myötä. Pekka Aaltonen ohjasi sen loppuun ja lopputulos on nyt Kulttuurivihkojen kokoaman kolmihenkisen raadin arvioitavana.

Raatiin kuuluvat Riitta Tynjä, joka on jyväskyläläinen eläkeellä oleva sosiaalityöntekijä. Hän on istunut myös kotikaupunkinsa kaupunginvaltuustossa yli 20 vuotta. Tamperelainen Noora Tapio kuluttaa tavalla tai toisella valtaosan arjestaan politiikan ja kansalaisaktivismin parissa. Helsinkiläinen Outi Silfverberg taas työskentelee kehitysyhteistyön parissa, vapaa-aikanaan hän soittaa ja laulaa sekä on mukana ympäristöliikkeessä. Moni muistaa hänet myös Varaquen pianistina.

Tynjä kertoo tuntevansa Agit Propin vain yleisellä tasolla, ei niinkään henkilökohtaisesti. ”1970-luvulla olen kuunnellut lukuisissa juhlissa ja konserteissa ja myöhemmin sitten etupäässä vain cd-levyiltä.”

”En tunne kvartetin taustaa järin hyvin, mutta monet heidän esittämistään kappaleista ovat tuttuja leirinuotioilta ja muista yhteislaulutilaisuuksista”, vastaa Tapio. Silfverberg taasen tuntee yhtyeen melko hyvin. ”Olen kuullut varmaankin melkein kaikki kappaleet ainakin kertaalleen, vaikka en ole ihan systemaattisesti kuunnellut koko tuotantoa. Livenä olen Agit Propin nähnyt useamman kerran. Ja bongasinpa itseni dokumentistakin Agit Propin taustalla istuvasta kuorosta KOM-teatterin juhlakonsertissa. Ja lauloin kyllä usemman kerran mukana dokkaria katsoessani.”

Poliittinen laululiike oli Tapiolle täysin vieras ennen kuin hän aktivoitui Vasemmistonuorissa. ”Ensimmäisessä tapahtumassa, jossa olin, pääsin tutustumaan työväenlauluihin ja rakastuin välittömästi. Sen jälkeen aloin tutustua siihen itsenäisesti ja löysin Agit Propin levyt hyvin pian. Sittemmin heidän levyttämiään kappaleita on soinut kuulokkeissani varsin tiheästi. Kappaleet kertovat aikansa historiaa, joka antaa voimaa vasemmistolaiselle aktivismille, vaikka maailma ja poliittiset tavoitteet sen mukana ovat muuttuneet paljon.”

Tynjä on aina pitänyt Agit Propia musiikillisesti tasokkaana yhtyeenä. ”Sanat ja sävel on osattu sovittaa kokonaisuudeksi, joka toimii mahtavasti. Melodiat ovat mieleenpainuvia. 1970-luvulla oli paljon poliittisia lauluja esittäviä kokoonpanoja, mutta kyllä Agit Prop oli ylitse muiden.”

Silfverberg ei muista, että kotonaan lapsuudessaan olisi kuunneltu juuri Agit-Propia, mutta Kai Chydeniusta ja KOM-teatterin levyjä jonkin verran kyllä. ”Niputan siis nämä herkästi yhteen.”

”Menin 2000-luvun alussa 19-vuotiaana Koiton laulun kuoroon, jolloin bändi ja monien Agit Propin biisien kuorosovitukset tulivat hyvin tutuiksi. Minusta oli ihanaa laulaa hajareisin lauluja, joissa kajahti vahva aate. Kaipasin tuolloin laajempaa yhteisöä ja ääntä, jossa olla mukana.”

Erityisen kiinnostavana Tapio piti Agit Propin kansainvälistä linkittymistä. ”Se ei varsinaisesti yllättänyt, mutta siitä opin paljon uutta, etenkin Chile-solidaariudesta.”

Tynjä ei tiennyt – tai ainakaan muistanut – että kvartetissa oli ennen Monna Kamua Kiti Neuvonen ja Anu Saari, ja että Sinikka Sokan tilalla oli välillä Liisa Tavi. ”Myös se oli uutta, miten suuri Agit Propin merkitys oli muualla kuin Suomessa – siis, että he olivat esimerkiksi ainoa yhtye, joka Euroopasta kutsuttiin Chileen 1973. Laululiikkeen kansainvälisyys nousi elokuvassa hienosti esiin. Itse en ollut 1960-luvulla vielä mukana, joten tuo osuus oli minulle myös uutta.”

Kvartetin kansainvälisyyden nostaa esille myös Silfverbergille. ”En ollut ihan tajunnut, miten tunnettu Agit Prop oli kansainvälisestikin. Oli yllättävää kuulla, että DDR:ssä festivaaliyleisö lauloi mukana kappaletta Kenen joukoissa seisot. Myös yhteys Chileen oli vahvempi kuin tiesin.”

”Agit Prop liitetään herkästi pelkkään 1970-lukuun”, muistuttaa Tynjä. ”Minusta elokuvassa oli hienoa, kun siinä kuvattiin yhtyettä kuudella eri vuosikymmenellä. Pääpaino oli luonnollisesti 1970-luvussa, mutta ei jääty vain siihen. Hienosti analysoitiin, kuinka 1980-luvulla kaikki loppui. Kun alta haihtui joukkoliike, ei musiikkiakaan voinut esittää. Ja kuinka taas 1990-luvun lama loi tarvetta poliittiselle laululle. Yleisöön oli tullut uusi sukupolvi, mikä tietysti lämmitti sydäntä ja varmasti innosti jatkamaan. Toisaaltahan Agit Prop ei ole koskaan päättänyt pitää jäähyväiskonserttia ja onkin onneksi jaksanut vielä 2010-luvullakin konsertoida. Loppuun myydyt esitykset kertovat, että kysyntää on edelleen.”

Silfverbergin mukaan on mahtavaa, että dokumentissa on kuvamateriaalia noin 50 vuoden ajalta. ”Harvinaista, että jostain yhtyeestä voi kertoa näin pitkän tarinan, vielä videoiden ja kuvien kera. Dokumentti oli hyvin ihaileva, kriittistä sävyä ei löytynyt. Mutta ei sellaista olisi toisaalta tarvitse toisaalta väkisin päälle liimata. En tiedä, kuinka kiinnostavalta dokumentti tuntuu niistä, joille bändi ei ole tuttu. Ei välttämättä ole kaikille aivan helposti lähestyttävä.”

Tapio olisi ehkä halunnut kuulla enemmän Agit Propin jäsenten näkemyksiä siitä, miten he kokivat esittämiensä kappaleiden sisällöt niitä ensi kertaa levyttäessään ja miten ne näkemykset ovat muuttuneet vuosikymmenten varrella. ”Kappaleet kätkevät taakseen mielenkiintoista poliittista historiaa, jota olisin toivonut valotettavan enemmän.”

”Dokkari toki keskittyi käsittelemään yhtyettä, mutta olisin toivonut vähän enemmän linkkejä vuosikymmenen aikana muuttuvaan poliittiseen tilanteeseen. Olisi myös kiinnostanut kuulla enemmän yhtyeen jäsenten suhteesta Neuvostoliittoon ja taistolaisuuteen sekä tätä päivää koskevia poliittisia ajatuksia”, pohtii Silfverberg.

Tynjä huomauttaa, että 1970-luvun osuudessa oli vahvasti esillä Chilen tilanne, solidaarisuuskonsertit sekä erilaiset festivaalit Berliinissä. ”Jäin miettimään, että missä oli Vietnam? Meillähän oli myös valtavia rauhanmarsseja – oliko Agit Prop niissä miten mukana?”

”Poliittisen laulun voima nousee esiin tapahtumissa, joissa suuret ihmisjoukot eläytyvät, ovat kouriin tuntuvasti mukana esityksissä. Tai kuinka suomalaisten tulo stadionille Berliinissä otetaan vastaan kuin heidän laulunsa Kenen joukoissa seisot olisi ollut suomalaisten kansallislaulu”, miettii Tynjä. ”Laulajien oma usko siihen, että laulu muuttaa kaiken, tulee voimakkaasti esiin muun muassa Sinikka Sokan puheessa. Tai kuten Monna Kamu 2010-luvusta toteaa, että ’maailmaa ei ole vieläkään saatu valmiiksi’. Ja heitä tarvitaan edelleen laulamaan.”

Tapiolle poliittisen laulun voima liittyy suurelta osin yhteisöllisyyden ja joukkovoiman tunteeseen. ”Se puoli dokumentissa ei näkynyt kamalan vahvana ja sitä olisinkin toivonut lisää. Toisaalta esimerkiksi Chile-solidaarisuuteen liittyvä osio oli hyvin kiinnostava ja liittyy mielestäni juurikin poliittisen laulun voimaan, joka uskoakseni oli suuri rajat ylittävän solidaarisuuden symboli.”

Silfverbergin mukaan on aina häkellyttävää nähdä, minkälaisia suuria ihmisjoukkoja solidaarisuusliike veti aikanaan. ”Ja laulu oli varmasti yksi vahvimmin yhdistävistä voimista.”

Silfverberg toivoisi, että ihmiset laulaisivat edelleen enemmän yhdessä. ”Parempi maailma pitää pystyä ensin kuvittelemaan, jotta sitä voidaan tavoitella. Taiteen kautta tällainen kuvittelu on mahdollista. Ja jos laulamme paremmasta maailmasta yhdessä, on sellainen myös ehkä vähän lähempänä.”

”Poliittista musiikkia on selkeästi musiikki, jolla nostetaan esiin joku yhteiskunnallinen, ei vain yksilöllinen, epäkohta tai pyritään saamaan aikaan liikehdintää ajatuksissa tai teoissa. Poliittista klangia on usein ainakin punkissa, rapissa ja monissa pienemmissä indie-bändeissä. Toisaalta esimerkiksi Cheekin musiikkikin voidaan mieltää jossain määrin poliittiseksi – vahvistaahan sen sanoma yksilökeskeistä ja kapitalistista ihmiskuvaa”, Silfverberg huomauttaa.

”Rap-musiikissa usein on mukana yhteiskunnallinen aspekti, voimakas kriittisyys nykysysteemiä kohtaan. On paljon, etenkin nuoria rappareita, joiden musiikin voi sanoa olevan poliittista. Myös punkissa ja miksei rockissakin ole poliittista. On myös joitain yksittäisiä trubaduureja, jotka laulavat työttömyydestä, köyhyydestä, herrojen vallasta ja muusta sellaisesta, mutta tällaisiin törmää vain sattumalta”, Tynjä muistuttaa ja jatkaa:

”Valtavirrassa ja julkisuuden valokeilassa heitä ei näy. En tiedä myöskään olevan mitään Agit-Propin kaltaisia yhtyeitä. Mutta Agit Propin musiikkia voi hyvin pitää myös tämän päivän poliittisena musiikkina; niin ajattomia ovat esimerkiksi Brechtin tekstit. Toisaalta – eikö kaikki ole poliittista? Miksei siis kaikki musiikkikin?”

Tapio miettii Suomessa varmasti näkyvintä poliittista musiikkia edustavan suomirap. ”Sen joukosta löytyy tunnettuja, suuria nimiä kuten Paleface, Asa ja Julma-Henri, mutta myös vähemmän huomiota skenen ulkopuolella saaneita kokoonpanoja, kuten Pummiharmonia ja Koivuniemen Herrat. Rap-lyriikka antaa tekijälleen paljon liikkumavaraa ja yhden genren sisällä on mahdollisuuksia moneen. Edellä mainitsemieni artisteja ja yhtyeitä yhdistää lähinnä poliittisuus ja rap, mutta tavat sanoittaa maailmaa ovat varsin erilaiset. Rapmusiikki tosin ei yleensä sovi yhteislaulettavaksi. Eniten minua poliittisen musiikin ja työväenmusiikin tulevaisuuden suhteen huolestuttaakin se, mistä saamme uusia yhteislauluja. Monet vanhat kappaleet kyllä sopivat myös nykypäivään, mutta liike kaipaa silti uudistumista.”

Tynjän mukaan monet 1970-lukulaiset ovat kääntäneet takkinsa ja kieltäneet menneisyytensä. ”Vaikka joitakin asioita arvioi myöhemmin toisin, ei se vähennä niiden arvoa. Nuoruuteen kuuluu ehdottomuus ja se on mielestäni hyvä asia. Sokka toteaa, että ’nostalgia on vain ollutta. Mutta he eivät ole vain ollutta vaan ovat edelleen, joten kyse ei ole nostalgiasta’. Ihminen ilman illuusioita, utopioita on kuollut. Filmi sai minut taas kerran tuntemaan, että olen elossa, haluan elää ja muuttaa maailmaa.”

Silfverberg muistuttaa, että parikymppisenä oli ihanaa päästä laulamaan ponnekkaasti yhteiskunnallisia lauluja ja kuunnella ja laulaa yhdessä kotibileissä Agit Propia. ”Jossain vaiheessa niiden laulujen laulamiseen alkoi kuitenkin liittyä jonkinlaista väsymystä ja vierauden tunnetta.”

Hänen mielestään marssimisesta, aseista ja työväenliikkeeseen astumisesta laulaminen alkoi tuntua hieman ahdistavaltakin. ”Väkivaltaan viittaavat sanomat voidaan kuitata vertauskuvilla tai nostalgialla. Mutta samaan aikaan halusin, ettei kyse olisi vain nostalgiasta, vaan että edelleen yrittäisimme laulamalla ihan oikeasti muuttaa jotain. Alkoi kuitenkin tuntua, että Agit Propin laulut, niiden vakava poljento ja tekstit eivät enää ole niitä lauluja, joilla liikutettaisiin ihmisjoukkoja esimerkiksi torjumaan ilmastonmuutosta. Tässä ajassa tarvitaan yhdistäviä lauluja ja niiden tekijöitä enemmän kuin pitkään aikaan. Toivottavasti laulu jatkuisi, vaikka sitten vähän toisenlaisen liikkeen muodossa.”

Lauluja utopiasta, ohjaus Peter von Bagh ja Jouko Aaltonen, pääosissa Pekka Aarnio, Monna Kamu, Martti Launis ja Sinikka Sokka, Illume 2017.

© Teksti: Juha Säijälä / Kulttuurivihkot / Kuva: Veikko Koivusalo

173 Comment

 1. where to get social signals

  foklkilru bhrtp lpefbcv ksis xzlsydmqhczgkly

 2. generic ventolin

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 3. generic cialis online pharmacy

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 4. naltrexone over the counter

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 5. chloroquine phosphate online

  6 coronavirus cases – buy chloroquine 250mg – coronavirus threat level

 6. buy viagra online canada pharmacy

  viagra generics log in – 40mg of viagra – viagra 10 mg effectiveness faq

 7. cialis in walmart

  cialis pill – lowest price cialis – cialis our newest member

 8. levitra says:

  buy levitra

  buy levitra domain online tripod com – levitra 10mg or 20mg no new posts – levitra trials women

 9. sildenafil viagra

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 10. cialis canada

  cialis doesnt seem to work for me – can you build up a tolerance to cialis – cialis more:drug_warnings_recalls

 11. best place to buy viagra

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 12. chloroquine tablets uk

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 13. can i buy hydroxychloroquine over the counter

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 14. generic tadalafil 20 mg

  cialis for patients with cardiomyopathy – viagra or cialis what is the difference – cialis in weston-super-mare

 15. buy viagra online

  natural ed – ipertensione e viagra – natural ed

 16. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 17. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 18. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 19. … [Trackback]

  […] There you will find 97019 additional Information to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 20. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 21. … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 22. … [Trackback]

  […] Here you can find 15352 more Information to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 23. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 24. … [Trackback]

  […] There you will find 55418 additional Information to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 25. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 26. … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 27. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 28. cialis no prescription

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 29. … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 30. brand viagra over the net

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 31. tadalafil 20mg lowest price

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 32. … [Trackback]

  […] There you can find 59337 additional Information to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 33. WW88 says:

  … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 34. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 35. … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 36. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 37. link m88 says:

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 38. … [Trackback]

  […] There you can find 14651 more Information to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 39. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 40. … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 41. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 42. real viagra pharmacy prescription

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 43. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 44. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 45. ufabet says:

  … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 46. Title

  […]Here is a good Blog You might Come across Exciting that we Encourage You[…]

 47. Title

  […]we came across a cool internet site that you just might get pleasure from. Take a look in the event you want[…]

 48. … [Trackback]

  […] Here you can find 33241 additional Info to that Topic: saijala.fi/2018/03/02/sosialistisen-abban-tarina-dokumenttielokuvana/ […]

 49. Title

  […]that will be the finish of this report. Here you will find some internet sites that we assume you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 50. buy hydroxychloroquine online

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 51. Title

  […]below you’ll obtain the link to some web-sites that we think you ought to visit[…]

 52. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they may be actually really worth a go through, so have a look[…]

 53. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to due to the fact we think they may be worth visiting[…]

 54. Title

  […]The info talked about within the article are a few of the top out there […]

 55. is there a generic form of viagra

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 56. buy cialis 20mg

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 57. tadalafil cost

  cialis uk

 58. cialis dose

  otc cialis

 59. viagra cheap

  viagra cheap

 60. viagra

  viagra

 61. canadian viagra

  non prescription viagra

 62. online viagra

  viagra without doctor prescription

 63. viagra cost in us

  viagra 360 pills

 64. generic cialis professional

  cialis 20 mg vs 10 mg

 65. buy viagra in toronto

  viagra alcohol

 66. generic cialis safe

  brand cialis online

 67. cialis dosing

  buy cialis dubai

 68. viagra long term effects

  viagra to buy

 69. Title

  […]usually posts some pretty intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 70. germany says:

  Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless actually worth taking a look, whoa did a single discover about Mid East has got much more problerms as well […]

 71. Title

  […]Every the moment inside a while we decide on blogs that we read. Listed beneath are the most current sites that we opt for […]

 72. Title

  […]we came across a cool web-site that you may well enjoy. Take a look if you want[…]

 73. london viagra

  viagra alternatives for sale

 74. Title

  […]please take a look at the websites we stick to, like this one, as it represents our picks from the web[…]

 75. royal cbd says:

  Title

  […]please visit the internet sites we follow, such as this a single, as it represents our picks from the web[…]

 76. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless genuinely really worth taking a search, whoa did one particular find out about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 77. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless truly worth taking a look, whoa did a single find out about Mid East has got additional problerms too […]

 78. Title

  […]Here is a great Blog You may Discover Exciting that we Encourage You[…]

 79. Title

  […]one of our guests lately encouraged the following website[…]

 80. Title

  […]that would be the finish of this post. Right here you’ll discover some internet sites that we think you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 81. Title

  […]one of our guests not long ago proposed the following website[…]

 82. Title

  […]please check out the web sites we stick to, like this 1, as it represents our picks from the web[…]

 83. Title

  […]usually posts some very intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 84. Title

  […]usually posts some pretty interesting stuff like this. If you are new to this site[…]

 85. mcedit says:

  Title

  […]although web sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re really worth a go by way of, so possess a look[…]

 86. 3 day ship viagra

  viagra perth

 87. Title

  […]we came across a cool internet site that you simply may appreciate. Take a appear for those who want[…]

 88. xe88 slot says:

  Title

  […]that would be the finish of this report. Here you’ll come across some web sites that we feel you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 89. viagra 100mg generic

  sign up for viagra

 90. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to simply because we assume they may be worth visiting[…]

 91. Title

  […]that would be the end of this article. Here you’ll uncover some sites that we think you will value, just click the hyperlinks over[…]

 92. buy cialis canada

  cialis yahoo

 93. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 94. viagra usa

  next day viagra delivery

 95. Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated internet websites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 96. Title

  […]The information and facts talked about within the report are a few of the very best offered […]

 97. community service essays

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 98. Title

  […]here are some links to web-sites that we link to for the reason that we believe they may be worth visiting[…]

 99. does cialis work

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 100. viagra says:

  viagra

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 101. online cialis

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 102. cialis side effects

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 103. Title

  […]usually posts some pretty intriguing stuff like this. If you are new to this site[…]

 104. is viagra over the counter

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 105. otc viagra

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 106. how long does it take viagra to work

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 107. Title

  […]the time to study or take a look at the content or web-sites we have linked to below the[…]

 108. viagra over the counter

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 109. Title

  […]check below, are some completely unrelated sites to ours, having said that, they are most trustworthy sources that we use[…]

 110. Title

  […]we like to honor lots of other online web-sites on the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 111. Title

  […]below you will locate the link to some internet sites that we assume you should visit[…]

 112. Title

  […]one of our guests a short while ago recommended the following website[…]

 113. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a lot of link enjoy from[…]

 114. Revenge says:

  Title

  […]very few web-sites that occur to become in depth below, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 115. viagra gel uk

  rosa impex pvt ltd viagra

 116. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a lot of link love from[…]

 117. Title

  […]just beneath, are a lot of totally not related internet sites to ours, however, they may be surely worth going over[…]

 118. canada pharmacies online

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 119. Cialis Oral Jelly (Orange)

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 120. pharmacy near me

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 121. canadian drugs pharmacies online

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 122. Title

  […]one of our visitors lately advised the following website[…]

 123. online discount pharmacy

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 124. website says:

  Title

  […]usually posts some quite exciting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 125. Rumah bsd says:

  Title

  […]here are some links to web-sites that we link to for the reason that we think they are really worth visiting[…]

 126. Title

  […]very couple of internet sites that happen to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 127. Title

  […]Here are several of the internet sites we advise for our visitors[…]

 128. Title

  […]we like to honor numerous other net web-sites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 129. Title

  […]Every once in a while we pick out blogs that we study. Listed below would be the most up-to-date internet sites that we select […]

 130. Title

  […]below you will find the link to some internet sites that we feel you must visit[…]

 131. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re actually worth a go via, so have a look[…]

 132. viagra indianapolis

  viagra discount card

 133. Title

  […]the time to read or go to the material or websites we’ve linked to beneath the[…]

 134. Title

  […]Here are some of the web sites we advise for our visitors[…]

 135. film izle says:

  Title

  […]we prefer to honor several other web web sites around the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 136. film izle says:

  Title

  […]just beneath, are quite a few totally not related web pages to ours, nonetheless, they are surely worth going over[…]

 137. Title

  […]one of our guests just lately advised the following website[…]

 138. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 139. Title

  […]we came across a cool website that you could possibly enjoy. Take a look when you want[…]

 140. Title

  […]the time to study or visit the content or web pages we’ve linked to below the[…]

 141. Title

  […]The information mentioned within the article are some of the ideal available […]

 142. casino says:

  Title

  […]we like to honor many other web internet sites on the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 143. Title

  […]check below, are some completely unrelated websites to ours, on the other hand, they are most trustworthy sources that we use[…]

 144. cialis online without pres

  buy 60 mg cialis from new zealand without prescription

 145. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to mainly because we consider they may be really worth visiting[…]

 146. Aaron Lal says:

  Title

  […]below you’ll uncover the link to some web sites that we believe it is best to visit[…]

 147. Aaron Lal says:

  Title

  […]we came across a cool website which you could possibly get pleasure from. Take a appear if you want[…]

 148. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 149. viagra abroad

  viagra under tongue

 150. Title

  […]Here is a great Blog You may Uncover Interesting that we Encourage You[…]

 151. Title

  […]please pay a visit to the web sites we adhere to, including this a single, as it represents our picks from the web[…]

 152. Title

  […]we came across a cool site that you could possibly appreciate. Take a look for those who want[…]

 153. demadex says:

  demadex

  demadex

 154. Title

  […]please go to the sites we adhere to, like this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 155. Title

  […]Here are a few of the web-sites we advise for our visitors[…]

 156. ecommerce says:

  Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 157. silk hair says:

  Title

  […]here are some links to web-sites that we link to simply because we consider they’re worth visiting[…]

 158. Title

  […]very few internet websites that transpire to become in depth below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 159. silkhair says:

  Title

  […]we like to honor numerous other world-wide-web websites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 160. Title

  […]Here is a great Blog You might Come across Intriguing that we Encourage You[…]

 161. Title

  […]the time to read or go to the subject material or sites we have linked to beneath the[…]

 162. Continued says:

  Title

  […]one of our guests not long ago encouraged the following website[…]

 163. Title

  […]Here is an excellent Weblog You might Obtain Exciting that we Encourage You[…]

 164. content

  […]This is very interesting[…]

 165. canadian drug stores cialis

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 166. Title

  […]please stop by the websites we stick to, like this 1, as it represents our picks from the web[…]

 167. Title

  […]very couple of sites that happen to become detailed below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 168. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re really worth a go by, so possess a look[…]

 169. Kingpen says:

  Title

  […]we came across a cool website which you may love. Take a appear when you want[…]

 170. buy cialis paypal

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 171. buy cialis online with check

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 172. sildenafil viagra

  buy viagra pharmacy greece

 173. insurance that covers cialis

  "Sosialistisen Abban" tarina dokumenttielokuvana | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

Comments are closed.