Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä

Kymmenen vuoden päästä Staikou haaveilee elämästä saarellaan Kealla orpojen lasten, kissojen ja koirien kanssa. Kuva: Noora Ojala

Nuori sotilasjuntan vastainen Tina Staikou kiinnitteli vuonna 1973 julisteita ja kirjoitteli seiniin ”Diktatuuri alas!” »Minulle se oli suuri juttu», muistelee elämänsä hyväntekeväisyydelle omistanut nainen. Staikoun egyptinjuutalainen perhe oli vasemmistolainen. Kaikki vastustivat sotilasjunttaa. Staikou itse päätyi diktatuurin vastaisuuteen vanhemman ystävänsä kautta.

»Hän oli hyvä ystäväni, olin rakastunut häneen. Olin 18-vuotias ja jouduin sotatuomioistuimeen. He eivät saaneet kiinni ulkomailla oleilevia johtajia, joten he pidättivät meitä nuoria. Minut otettiin kiinni marraskuun lopussa ja kyseltiin tunsinko joitakin johtajia. En tietenkään tiennyt mitään, se oli olevinaan todella sankarillista», hän nauraa. »Mutta se oli totta, kuka nyt kertoisi puolueen salaisuuksia nuorelle tytölle!» Staiku joutui vankilaan 17:ksi päiväksi.

»Vankilassa minulta murrettiin kaksi hammasta, meitä hakattiin ja potkittiin. Vapauduttuani kävin koulun loppuun.» Juntta kaatui heinäkuussa 1974. »Olen siis nainen, joka kaatoi diktatuurin kirjoittelemalla seiniin!», Staikou nauraa hersyvästi.

Omituisen epäkorruptoitunut

Parikymppisenä Tina Staikou oli saanut tarpeekseen politiikasta. »Se oli kaikki valetta. Jopa kommunistit valehtelivat kuin pikkuporvarit. Lähdin Englantiin opiskelemaan kliinistä psykologiaa. »Palasin Kreikkaan mennäkseni naimisiin mieheni kanssa”, siitä on nyt 32 vuotta.»

Staikou opiskeli Kreikassa sosiaalityöntekijäksi, jonka jälkeen sai työpaikan mielisairaalasta. Siellä hän toimi psykologina kaksi vuotta.

»Sain siivoojan palkkaa, koska tuohon aikaan ei tunnettu psykologiaa, eikä sitä vielä opetettu missään. Todellisuudessa potilaat olisivat tarvinneet enemmän lakimiestä kuin psykologia, koska sairaanhoitajat ja erityisesti ylihoitaja tekivät paljon rahaa mielisairaiden eläkkeillä. Jos et ole korruptoitunut tässä maassa, olet omituinen ja ihmiset ajattelevat: ”Kuka oikein luulet olevasi?”», Staikou hämmästelee omaa kansaa.

Hän puolusti siis ihmisiä, joita käytännössä ryöstettiin. Erityisesti niiden eläkkeistä otettiin rahaa, joilla ei ollut sukulaisia. Staikou kirjoitti raportteja, mutta kukaan ei päässyt lukemaan niitä, koska ne ”katosivat”. »Sitten kotiini alkoi tulla nimettömiä uhkauspuheluja. Jokaista, joka yritti taistella potilaiden puolesta, uhkailtiin.»

Vuonna 1988 Staikou lähti taas. Meni Yhdysvaltoihin, aloitti alusta. »Mieheni ei tullut mukanani, hän kävi jouluisin, minä palasin kesäksi. Miehelläni oli tuolloin 35 palkollista arkkitehtitoimistossaan.»

Staikou vietti vuoden New Yorkissa ja kahdeksan kuukautta Washington DC:ssä työskennellen kodittomien suojissa. George Bush vanhemman hallitus oli vallassa. »Yhdysvallat ei siihen aikaan ollut sodassa minkään valtion kanssa. Suurin ongelma oli HIV ja kodittomat. Washington DC:ssä oli myös erittäin korkea rikollisuusprosentti, pahempi kuin kolmannessa maailmassa. Näistä ongelmista pidettiin hyvin matalaa profiilia. Washingtonissa kodittomien suoja oli juuri Valkoisen talon alapuolella. Katselin samanaikaisesti Valkoista taloa ja tuhansia kodittomia edessäni!»

Elämän tarkoitus Intiasta

Tämän jälkeen Tina Staikou sai töitä intialaisia yhteiskuntarakenteita elvyttävästä ASSEFA-järjestöstä.

»New York Timesissa oli ilmoitus, soitin sen perusteella ja he palkkasivat minut. Työskentelin kaksi vuotta Intiassa kodittomien lasten parissa. Valmistelin heitä koulua varten, opetin kirjoittamaan sanoja ja verbejä, itse koulutunnit piti intialainen nainen. Työnkuvaani kuului myös kierrellä pyytämässä lapsille ruokaa suurlähetystöistä. Kävin myös kirjeenvaihtoa pakistanilaisten ja kreikkalaisten lasten kanssa, jotka olivat osallistuneet tunneille. Lisäksi annoin rokotuksia lapsille.»

Pakistanista tuli joka vuosi tuhansia orpoja Keralan kouluihin ja orpokoteihin. »Se kuului sovitteluohjelmaan. Jos sinulla oli vaikka pikkuserkku Keralassa, sait tuoda lapsesi sekä kouluun että sairaanhoidon piiriin ja noin parin vuoden jälkeen, riippuen ohjelmasta, sait lipun takaisin Pakistaniin.»

Staikou kertoo rakastavansa intialaisia ja Intiaa, hän halusi elää elämänsä kuolemaan saakka tuossa maassa. »En tosin rakasta Intian politiikkaa, se pitää sisällään valtavaa syrjintää. Kerran eräs intialainen tuli luokseni ja yritti myydä minulle vuoden ikäisen tytön kymmenellä dollarilla, kieltäydyin ja hän pyysi yhdeksää, luuli minun tinkivän. En valitettavasti ostanut tyttöä. Toivon, että olisin voinut.»

Intiassa Staikoun tiimi työskenteli Keralan ympäristössä. Sitä pidetään maan rikkaimpana alueena, mutta ihmiset nääntyivät siellä. »Intiassa saatat löytää elämän tarkoituksen, mutta samanaikaisesti olet hämmennyksissä kaikesta ympärilläsi pyörivästä onnesta ja onnettomuudesta. Tuossa maassa ei kuitenkaan tulla hulluksi. Köyhät eivät liioittele, he ovat syvästi fatalisteja. Intiassa kaikella on tarkoitus.»

Yhdysvaltojen murtama

Tämän jälkeen Tina Staikou meni Vietnamiin Ho Chi Minhin kahdeksaksi kuukaudeksi saman ASSEFA-organisaation toisen haaran kautta. Vuonna 1976, jolloin Saigonin nimi vaihdettiin Ho Chi Minhiksi.

»Työskentelin siellä syöpälasten orpokodissa. Se oli tulos amerikkalaisten sodassa käyttämistä kemikaaleista. Kasvaimia oli lapsilla ja jopa puilla.» Lapsista ei huolehtinut kukaan. Osa heistä selvisi, osa kuoli. »Se oli liikaa minulle. Sairastuin, immuunisysteemini kaatui. Erilainen ilmasto, erilaista ruokaa, liikaa stressiä.»

Saapuessaan Kreikkaan lomalle Staikou ei koskaan palannut takaisin Vietnamiin. »Viikon kuluttua Kreikkaan saapumisestani murruin. Hiukseni tippuivat stressin vuoksi ja viikossa jouduin hankkimaan silmälasit. Olin 33-vuotias ja tunsin itseni hyvin sairaaksi.» Hiukset kasvoivat ajan myötä takaisin, mutta näkö ei palautunut kunnolla koskaan.

»Minulla oli onneksi hyviä ystäviä, jotka auttoivat minua. Aloin miettiä, mitä tekisin seuraavaksi. Ryhdyin käymään läpi järjestöjä, jotka eivät ole hallituksen alaisia. Kävin läpi esimerkiksi The Smile of a Child -järjestön. Halusin löytää jotain rehellistä, puhdasta ja antoisaa.»

Staikou kierteli kaksi vuotta ympäriinsä. »Välillä kaikki oli hyvin, mutta toisaalta esimerkiksi erään hyväntekeväisyystalon omistaja sai rahaa Euroopan yhteisöltä toimintaansa, jakoi kyllä ruokaa, mutta asui itse hyväntekeväisyyttä varten tarkoitetussa talossa.»

Uutta toivoa etsimässä

Vuonna 1990 Tina Staikou aloitti kolmen ystävänsä kanssa tavan, johon Kreikassa ei oltu totuttu: »Jaoimme ympäri maailmaa palkintoja ihmisten hyvistä teoista. Muualla maailmassa sanotaan bravo! Täällä ei.» Kun Staikou luki jotain pientä lehdestä, vaikka ”tämä opettaja antaa ilmaistunteja”. He tekivät pienen paketin, jossa oli lahjoja ja lähettivät sen tuolle henkilölle anonyymina.

»Lähetimme paketteja kaikkialle: Afrikkaan, Romaniaan, Kreikkaan, Turkkiin. Kaikkialle, missä luimme tapahtuneen jotain hyvää. Viimeisin paketti meni henkilölle, joka oli pelastanut kissanpennun puusta. Teemme sitä edelleen. Tuntuu hyvältä antaa. Bravo! saattaa viedä ihmisen pitkälle», Staikou iloitsee.

Sosiaalihuolto ei ole Kreikassa koskaan ollut hyvä, mutta nyt sitä ei ole ollenkaan. OAED-organisaatio takaa pari vuotta työskennelleille ja työstä erotetuille 300 euroa puoleksi vuodeksi, sen jälkeen ihminen jää tyystin omilleen. Orpokodeissa ja vammaisten kanssa työskentelevät ihmiset eivät ole saaneet palkkaa nykyisen talouskriisin aikana neljästä kuuteen kuukauteen.

»Heitä ei koskaan ole ollut paljoa, nyt enää muutama. He eivät ole vapaaehtoisia, vaan valtion työntekijöitä, mutta heille ei makseta, koska ei ole rahaa. Koko Kreikassa meillä on ollut aina liian vähän työntekijöitä lastenhuollossa, sairaaloissa ja vastaavissa laitoksissa. Aina vain vähemmän ja nyt vähemmän kuin koskaan.»

Staikou piti vuosia pelkästään yksityistä psykologin vastaanottoa. Hän luki lehdistä kuinka pakolaisia virtaa Ateenaan ja mietti mitä voisi tehdä heitä auttaakseen. »Vuokrasin pienen asunnon ja soitin parille tutulle. He tulivat apuun. Halusimme pitää kreikan ja englannin ilmaistunteja, kiinnitimme mainoksia ympäriinsä ja ihmisiä tuli ja tuli ja tuli ja tuli. Suurin osa heistä oli nuoria tyttöjä äiteineen. Iltaisin minulla oli patjoja lattioilla, koska jotkut heistä nukkuivat puistossa Agios Panteleimon kirkon edustalla, ja näin he saivat katon päänsä päälle.»

Pikkuhiljaa samassa talossa asuvat alkoivat huudella: ”Vie nuo huorat pois täältä! Saamme heiltä syfiliksen!” Kolme kertaa Staikou kiinnitti heidän oviinsa lakipaperin, jossa kehoitettiin jättämään pakolaiset rauhaan, mutta huutelu jatkui: ”Pois täältä, ette te asu täällä, pois täältä huorat!”

»Kolmannen kerran jälkeen tuli armeijassa työskennelleet vanha mies ja poika ja eräs albanialainen hakkaamaan pahoin minut ja toisen vapaaehtoisen. Häneltä revittiin l￿ävistyskoru ja paljon verta alkoi vuotaa, se teki kohtauksesta näyttävän: lapset alkoivat huutaa. Poliisi tuli ja asemalla meitä kohdeltiin tappelun aloittajina, meidän piti seistä asennossa. Soitin asianajajalleni; vastapuoli haastoi meidät ja me heidät.»

Poliisiasemalla on aina toimittaja kyttäämässä uutisia, niin tälläkin kertaa. Kolme päivää myöhemmin Staikoulle soitettiin, että hän on sanomalehdessä kasvoineen kaikkineen jutun tiimoilta. Tämän jälkeen vuokranantaja hääti heidät asunnosta.

I´m here

»Sitten eräs nimettömänä pysyttelevä mies soitti ja tarjosi taloa käyttööni. Raivostuin ja huusin hänelle: ”Eikö sinulla ole ketään muuta kenen kanssa leikkiä! Minulla on tekemistä!” Mies vastasi hätäisenä: ”Ethän lyö luuria korvaan, tule katsomaan taloa.”»

Tina Staikou meni katsomaan rakennusta. Se oli sisältä kamalassa kunnossa, ollut hylättynä 17 vuotta. Hän keräsi parinkymmenen ihmisen porukan ja he remontoivat nelikerroksista taloa noin kuukauden päivät.

»Sitten aloin kävellä ympäriinsä Agios Panteleimonin naapurustoa ja pyysin asunnottomia muuttamaan rakennukseeni. Joskus minulla oli afganistanilainen poika mukana tulkkina, muulloin käytin paria osaamaani! sanaa ja ruumiinkieltä kertoakseni, että tarjoan nukkumapaikkaa. Alueen lapsilla oli hyvin alkeellisia, itsetehtyjä leikkikaluja ja ne herättivät minussa tunteen, että olisin matkustanut ajassa neljäkymmentä vuotta taaksepäin.»

Hostellin nimeksi tuli I´m here, Olen tässä. Parin vuoden päästä hostelli oli tunnettu sairaaloissa, pakolaistoimistossa, Lääkärit ilman rajoja -järjestössä ja muissa organisaatioissa. Nämä kaikki soittivat tarvittaessa kysellen onko hostellissa tilaa. Siellä asui ihmisiä Kongosta, Sierra Leonesta, Egyptistä, Iranista, Irakista. »Hostellin säännöt olivat seuraavat: Siellä asuttiin puolikasta asuntoa, yhteisessä käytössä oli keittiö, kylpyhuone ja vessa. He saivat ruokaa, vaatteita, huonekalut, kaiken tarvittavan.»

Tarvikkeet Staikou sai omien sanojensa mukaan ”kerjäämällä” eri firmoista ja lähettämällä kirjeitä toiminnastaan. Esimerkiksi makaronia Staikou sai 200 kiloa kerrallaan.

»Laitoin ne säilöön ja annoin viikottain viisi pakettia per perhe, koska jos olisin antanut kaiken kerralla, he olisivat myyneet ne ja halusin, että lapset saivat syödäkseen.» Staikoulla oli apunaan vain kaksi ihmistä. Toinen piti ilmaisia kreikan tunteja talossa, toinen leikki lasten kanssa viikoittain. Monet ihmiset lahjoittivat vaatteita ja huonekaluja. »Kukaan ei halunnut tulla paikan päälle, heitä pelotti ja iljetti.»

Staikou suree sitä, että heillä oli valtavasti ongelmia fasistien kanssa. Hän kertoo esimerkin: »He polttivat hostellin viereisen talon niin että siellä oli ihmisiä sisällä. He avasivat sisäänkäynnin, heittivät sisään bensalla sytytettyä materiaalia ja lukitsivat oven, niin etteivät ihmiset sisällä pystyneet sitä aukaisemaan. Sisään jääneet joutuivat rikkomaan oven lasin ja saivat naarmuja ja avohaavoja. Tuon jälkeen pidimme hostellin ovet visusti lukossa. Olimme hyvin peloissamme.»

Lopulta, noin viiden vuoden päästä, kaikki oli liikaa yhdelle ihmiselle ja Staikou joutui lopettamaan toiminnan. »Minun piti taistella pitääkseni talon siistinä, minun oli mahdotonta valvoa ketä asuntoon tuotiin öisin ja mitä tarkoitusta varten. Kreikka o! li vain askel Eurooppaan heille. Tiedän kuitenkin, että lyhyen ajanjakson tarjosin heille turvaa. Jotkut heistä edelleen soittavat minulle kiitollisena, erityisesti jouluisin.»

Kommunikoimattomat kreikkalaiset

Tina Staikou arvioi, että kreikkalaisilla ei tule olemaan hyvä tulevaisuus, eikä kansa tiedä miten käsitellä sitä. »Psykologisesti olemme maassa. Emme katso toisiamme silmiin. Toisiamme kohtaan meillä alkaa nousta eläimellisiä tunteita. Aggressiota, turhautumista. Olemme hyvin aggressiivisia toisiamme kohtaan.»

Eikä kirkko Staikoun mukaan auta, se haluaa olla vakiintunut, eikä auta ihmisiä todella kohtaamaan toisiaan. »Kreikkalaiset eivät lue, eivätkä kommunikoi. Kielemme ei auta meitä, se on kuin teidän kielenne. Puhutte yksinänne teidän kieltänne, me puhumme yksinämme meidän kieltämme.»

»Esimerkiksi italialaiset ja rankalaiset, he kommunikoivat, koska heidän kielensä perustuu latinaan», Staikou havainnollistaa.

»Meidän kielemme on autistinen, me olemme autistisia. Kreikkalaiset eivät osaa tehdä yhteistyötä. Kouluissa ei koskaan pyydetä esimerkiksi tekemään esitelmiä yhdessä. Kaikki kirjoittavat omaa juttuaan.» Kymmenen vuoden päästä Staikou haaveilee elämästä saarellaan Kealla orpojen lasten, kissojen ja koirien kanssa.

»Minulla on siellä mahtava paikka, laajalti nurmikkoa ja pieni talo. Silloin kun on selkeää voin nähdä yhdeksän saarta parvekkeeltani», nykyään psykologin vastaanottoa pitävä Staikou maalailee.

© Teksti: Juha Säijälä / Kulttuurivihkot / Kuva: Noora Ojala

139 Comment

 1. generic viagra pills for sale

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 2. cheap albuterol

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 3. cialis generic tadalafil for sale

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 4. buy ciprofloxacin

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 5. buy naltrexone

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 6. generic cialis at walmart

  cialis 40mg – cialis coupons for walgreens report – cialis coupon online view all

 7. bimatoprost generic best price

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 8. hydroxychloroquine tablet price

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 9. tylenol anti inflammatory medication

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 10. viagra generic online

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 11. chloroquine brand name

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 12. viagra for sale

  generic viagra supplies – viagra offers – viagra for women results html code is on

 13. viagra pill

  generic viagra no prescription – viagra baby – viagra dosage positive 1

 14. tadalafil generic

  buy generic cialis online – clilly icos cialis tablets – cialis generic define

 15. viagra online

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 16. do you need a prescription for viagra

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 17. purchase cialis

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 18. http://www.cialis.com

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 19. discount viagra without prescription

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 20. Title

  […]Here is a great Weblog You might Obtain Exciting that we Encourage You[…]

 21. buy viagra overnight delivery

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 22. Title

  […]Every the moment in a even though we pick out blogs that we read. Listed below are the most up-to-date websites that we opt for […]

 23. Title

  […]The information and facts mentioned in the report are a number of the very best accessible […]

 24. Title

  […]one of our visitors recently encouraged the following website[…]

 25. emegncy says:

  Title

  […]one of our visitors recently suggested the following website[…]

 26. Title

  […]very few web-sites that come about to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 27. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless really really worth taking a look, whoa did a single learn about Mid East has got much more problerms also […]

 28. Title

  […]The facts talked about within the report are some of the top offered […]

 29. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 30. buy cialis

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 31. buy viagra pills

  Hyväntekijä Tina Staikoun mieletön elämä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 32. viagra online no prescription

  generic cialis online no prescription

 33. otc cialis

  cialis professional

 34. generic viagra

  viagra prescription

 35. viagra online

  viagra pills

 36. viagra alternative

  generic viagra

 37. order viagra online

  viagra

 38. buy viagra online

  viagra substitute

 39. where to buy viagra without a prescription

  viagra types

 40. cialis 20 mg dosage

  cialis tinnitus

 41. viagra site that excepts mastercard

  viagra in calgary

 42. cialis price canada

  buy cialis in dubai

 43. cialis low dose

  cialis time to take effect

 44. viagra montreal

  where to buy viagra

 45. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 46. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless really really worth taking a search, whoa did one master about Mid East has got extra problerms also […]

 47. Title

  […]please take a look at the websites we follow, which includes this one particular, because it represents our picks from the web[…]

 48. Title

  […]that would be the end of this report. Right here you will come across some web pages that we think you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 49. buy viagra in mumbai

  buy viagra 50mg

 50. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless genuinely worth taking a search, whoa did 1 master about Mid East has got more problerms also […]

 51. Title

  […]that will be the end of this post. Right here you will obtain some internet sites that we feel you’ll value, just click the links over[…]

 52. Title

  […]Every as soon as in a though we decide on blogs that we read. Listed beneath are the newest websites that we choose […]

 53. Title

  […]usually posts some pretty fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 54. Title

  […]just beneath, are many absolutely not associated web-sites to ours, even so, they may be certainly really worth going over[…]

 55. Title

  […]very few websites that take place to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 56. cbd oil says:

  Title

  […]one of our visitors just lately recommended the following website[…]

 57. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated internet websites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 58. Title

  […]below you will obtain the link to some web-sites that we assume you ought to visit[…]

 59. Title

  […]Here are several of the web pages we recommend for our visitors[…]

 60. Title

  […]the time to read or check out the subject material or internet sites we’ve linked to beneath the[…]

 61. buy viagra order

  viagra pills

 62. Title

  […]the time to read or check out the subject material or internet sites we’ve linked to beneath the[…]

 63. Title

  […]please visit the websites we follow, such as this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 64. chewable generic viagra 100mg

  WALCOME

 65. Title

  […]Every after in a though we decide on blogs that we read. Listed below are the most up-to-date sites that we select […]

 66. buy viagra amex

  viagra in usa

 67. ok says:

  Title

  […]here are some links to web pages that we link to since we believe they are worth visiting[…]

 68. Title

  […]here are some links to web sites that we link to for the reason that we think they’re worth visiting[…]

 69. Title

  […]that is the end of this write-up. Right here you will locate some internet sites that we assume you will value, just click the hyperlinks over[…]

 70. what is cialis used for

  organic cialis

 71. Title

  […]we prefer to honor a lot of other web websites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 72. viagra tolerance

  how to buy viagra online

 73. Title

  […]here are some links to web sites that we link to for the reason that we feel they may be really worth visiting[…]

 74. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not connected websites to ours, nevertheless, they may be surely really worth going over[…]

 75. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated web sites to ours, however, they are most trustworthy sources that we use[…]

 76. Title

  […]usually posts some incredibly exciting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 77. Title

  […]The details talked about within the report are several of the most beneficial available […]

 78. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless actually really worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got much more problerms at the same time […]

 79. Title

  […]please go to the sites we adhere to, including this 1, because it represents our picks through the web[…]

 80. Title

  […]very couple of internet sites that come about to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 81. Revenge says:

  Title

  […]please visit the web-sites we adhere to, like this a single, as it represents our picks from the web[…]

 82. cheap viagra paypal

  buy viagra china

 83. Title

  […]Here are several of the web-sites we advise for our visitors[…]

 84. Title

  […]the time to study or visit the content material or web-sites we’ve linked to beneath the[…]

 85. Title

  […]Here are some of the web sites we advocate for our visitors[…]

 86. viagra express delivery

  viagra super force side effects

 87. vitamins says:

  Title

  […]Every the moment inside a though we decide on blogs that we study. Listed beneath would be the most current web sites that we decide on […]

 88. in Canada says:

  Title

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be actually really worth a go by, so possess a look[…]

 89. Title

  […]here are some hyperlinks to internet sites that we link to due to the fact we believe they may be really worth visiting[…]

 90. Title

  […]Every after in a even though we select blogs that we read. Listed below would be the most up-to-date web sites that we choose […]

 91. Title

  […]here are some links to sites that we link to due to the fact we feel they are really worth visiting[…]

 92. Title

  […]very few internet sites that happen to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 93. Title

  […]Every when in a although we decide on blogs that we study. Listed below are the latest internet sites that we opt for […]

 94. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get quite a bit of link love from[…]

 95. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless definitely really worth taking a search, whoa did one master about Mid East has got much more problerms as well […]

 96. viagra melbourne

  buy viagra belgium 155

 97. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are basically really worth a go by means of, so possess a look[…]

 98. film izle says:

  Title

  […]one of our guests not too long ago proposed the following website[…]

 99. Title

  […]we prefer to honor lots of other online web-sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 100. film izle says:

  Title

  […]just beneath, are numerous entirely not associated web-sites to ours, having said that, they’re surely worth going over[…]

 101. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 102. Title

  […]we prefer to honor several other web sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 103. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless genuinely really worth taking a appear, whoa did one discover about Mid East has got additional problerms as well […]

 104. Title

  […]the time to study or go to the material or web pages we’ve linked to beneath the[…]

 105. Title

  […]please stop by the web sites we stick to, such as this 1, because it represents our picks from the web[…]

 106. viagra over counter

  viagra over counter

 107. cialis professional tadalafil 20 mg

  cialis professional tadalafil 20 mg

 108. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they are actually worth a go via, so possess a look[…]

 109. viagra boner video

  viagra boner video

 110. viagra in panama city

  viagra in panama city

 111. can you buy real cialis online without a prescription

  where to buy cialis in dubai

 112. john blackwell cialis

  john blackwell cialis

 113. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a whole lot of link appreciate from[…]

 114. Aaron Lal says:

  Title

  […]Here are several of the web-sites we advocate for our visitors[…]

 115. Aaron Lal says:

  Title

  […]one of our guests lately recommended the following website[…]

 116. viagra use in women

  viagra ebay

 117. Title

  […]please take a look at the internet sites we stick to, like this one, because it represents our picks through the web[…]

 118. Title

  […]we prefer to honor lots of other online web sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 119. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless seriously really worth taking a search, whoa did 1 master about Mid East has got far more problerms as well […]

 120. Title

  […]Every as soon as in a whilst we select blogs that we study. Listed below would be the newest websites that we pick out […]

 121. Title

  […]Here are some of the sites we recommend for our visitors[…]

 122. Title

  […]usually posts some incredibly intriguing stuff like this. If you are new to this site[…]

 123. carvedilol and viagra

  carvedilol and viagra

 124. generic cialis at walgreens pharmacy

  generic cialis at walgreens pharmacy

 125. wigs says:

  Title

  […]just beneath, are many totally not associated web pages to ours, even so, they may be surely really worth going over[…]

 126. Title

  […]we prefer to honor many other net web pages around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 127. prescription women viagra

  prescription women viagra

 128. Title

  […]that will be the end of this article. Right here you will locate some internet sites that we feel you will enjoy, just click the links over[…]

 129. Title

  […]The information talked about in the article are a number of the most beneficial obtainable […]

 130. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they’re really worth a go via, so possess a look[…]

 131. content

  […]This is very interesting[…]

 132. Title

  […]below you’ll discover the link to some internet sites that we feel you’ll want to visit[…]

 133. Title

  […]we like to honor quite a few other internet internet sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 134. Title

  […]The info mentioned inside the report are some of the best out there […]

 135. Title

  […]one of our visitors a short while ago proposed the following website[…]

 136. Title

  […]The information talked about within the report are a few of the very best offered […]

 137. Kingpen says:

  Title

  […]we like to honor lots of other world-wide-web sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 138. can you buy viagra on the dark web

  buy viagra samples using paypal

 139. content

  […]This is very interesting[…]

Comments are closed.