Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki

Julma Henri viritteli jengiä luokkaretkelle. Kuva: Juha Säijälä.

Hämärällä Stoan aukiolla Helsingin Itäkeskuksessa parveilee joukko tummiin pukeutuneita ihmisiä. Paikalla on muutama poliisi huomioliiveissä, telttakatosta kasataan ja banderolleja levitetään. Mustat liput nousevat. Luokkaretki on alkamassa.

Helsingissä järjestettiin jälleen mielenosoitus itsenäisyyspäivänä. Vuoden 2013 Kiakkovierasjuhlat Tampereella elvyttivät 2000-luvun vaiheen kuokkavierasperinteen. Muutamien hiljaisten vuosien jälkeen anarkistinen liike kokosi rivinsä ja lähti kaduille uudella konseptilla. Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoitus kutsui ihmisiä luokkaretkelle ja kehotti ennakkotiedotuksessa laittamaan ”Stubbin vampyyrinhymyn hyytymään”.

Itäkeskuksessa jaettiin mielenosoittajille ruokaa. Musiikista vastasivat räppärit Allan & Holisti sekä erinomaisesti väen fiilistä nostattanut JulmaH. Noin kolmesataa ihmistä kuunteli keikkoja, kunnes settinsä lopussa JulmaH ilmoitti luokkaretken lähtevän liikkeelle. Samassa syttyivät hätäsoihdut, ihmiset hurrasivat ja järjestäytyivät luokkasotaa ja leikkauspolitiikan loppua vaativien banderollien taakse.

”Rikkaat ja julkkikset kerääntyy veronmaksajien rahoilla presidentin linnaan pyörimään ja dokaamaan. Sisällä linnassa salamavalojen välkkyessä nämä yhteiskunnan loiset toistavat pöhinäistä valhetta muka hyvinvoivasta kansakunnasta. Poliitikkojen ja EK:n kurjistamiseen tähtäävää leikkauspolitiikkaa ei tarvitse edes perustella, samalla kun leipäjonot kasvavat entisestään ja työttömyys lisääntyy ennätysvauhtia”, taustoittaa nimettömänä pysyttelevä mielenosoittaja syitä osallistumiselleen.

”Itsenäisyyspäivänä meidän odotetaan jäävän himaan tsiigaamaan kansallismielistä hehkutusta ja talvisodan tekohengitystä. Kuitenkin samaan aikaan kulisseissa valtaa siirretään kansainvälisille suuryrityksille. Espoon kerma toivoo meidän uskovan, että olemme kaikki samassa veneessä, vaikka me soudamme kun porvari nauttii maisemista.”

Yliopistolla toimivan anarkistisen A-ryhmän vaatimus kävi ilmi sen banderolista. Kuva: Juha Säijälä.

Eliitti on linnassa, kansa leipäjonossa!

Luokkaretken konsepti oli uusi. Nimi ja ennakkomainonta antoivat ymmärtää mielenosoituksen suuntaavan Presidentinlinnalle, jossa itsenäisyyspäivän vastaanotto oli käynnissä, vaikkei asiaa suoraan missään sanottukaan.

On uhkarohkea yritys koota mielenosoitus lähiöön ja siirtää se julkisilla kulkuvälineillä keskustaan. Poliisin olisi halutessaan helppo sulkea pääsy julkisiin ja näin eristää mielenosoitus kauas keskustasta ja ihmisten katseilta. Tänä itsenäisyyspäivänä konseptia kuitenkin kokeiltiin – menestyksellä.

Jännite mielenosoittajien ja metron edessä odottavien mellakkapoliisirivistöjen välillä oli käsin kosketeltava. Poliisin läsnäolo Tallinnanaukion edustalla oli massiivinen ja epäilys siitä, päästävätkö poliisit mielenosoittajat metroon, leijui ilmassa. Mellakkapoliisirivistöt nostattivat mielenosoittajissa spontaanin ”Kytät! Siat! Murhaajat!” -huudon, jota kilpiensä takana seisovat poliisit kuuntelivat kasvot peruslukemilla.

Poliisin intressinä ei ollut kuitenkaan estää luokkaretkeläisiä nousemasta metroon, vaan turvata Itäkeskuksen ostoskeskus. Tunnelma metrossa oli riehakas: hyvin harva oli uskonut luokkaretken pääsevän metroon asti. Täyteen ahdetut metrovaunut täyttyivät huudoista. Pääministeri Alexander Stubbin edellisenä päivänä tekemää ja laajasti uutisoitua metromatkaa kommentoitiin huudolla: ”Ei Stubbeja metroihin, ei Stubbeja mihinkään!” Myös huudot luokkasodasta saivat matkustajat rummuttamaan kattoa ja lattiaa vimmalla.

Rummutus jatkui Hakaniemessä, jossa mielenosoitus nousi ylös metrosta. Oli selvää, ettei poliisi ollut odottanut tällaista vetoa, sillä yhtään partioautoa ei näkynyt missään. Tästä alkoi poliisien seuraavat tunnit jatkunut hämmentynyt juoksentelu paikasta toiseen näiden yrittäessä arvata, minne mielenosoitus olisi menossa ja mitä tekemässä seuraavaksi.

Hakaniemen Pitkäsilta on ollut klassinen erottava maantieteellinen merkki työväenluokan ja omistavan luokan välillä. Näillä kohdin alkoikin kaikua mielenosoituksen äänekkäimmin huudettu iskulause: ”Eliitti on linnassa, kansa leipäjonossa!”

Video: Lähiöst Linnaan -mielenosoittajat jäivät kaikkien yllätykseksi pois jo Hakaniemen metroasemalla. Kuva: Juha Säijälä.

Poliisi pääoman suojana

Poliisirivistöt olivat jälleen massiivisissa määrin paikalla suojaamassa Aleksanterinkadun liiketiloja. Aina kun poliisit saivat rivinsä kasattua, tuntui näiden suurin intressi olevan liikkeiden turvaamisessa. Mielenosoitus jatkoi kuitenkin muutaman tönäisyn jälkeen matkaansa Aleksilta eteenpäin kohti Kauppatoria. Poliisi oli rakentanut mukavan karsinan Presidentinlinnan eteen, jonne selvästi odotti mielenosoituksen suuntaavan. Kun luokkaretki vähät välitti linnasta ja kääntyikin Esplanadin puistoon, seurasi poliisien keskuudessa valtava hämmennys. Puisto tukittiin ja mielenosoitus muutti salamana suuntaa, lähtien kohti Elinkeinoelämän keskusliiton rakennusta. Poliisi ehti saada rivinsä paikalle suojaamaan EK:n ikkunoita vain joitain kymmeniä sekunteja ennen mielenosituksen saapumista sen kohdalle. Tässä vaiheessa oli selvää, että tilanne oli luokkaretkeläisten hallussa.

Mielenosoituksen kääntyessä EK:n kulmalta paikkoja alkoikin hajota. Poliisi ei yrittänyt puuttua tilanteeseen millään tavalla, eikä seuraavaan puoleen tuntiin poliisiautoja edes näkynyt. Mielenosoitus kierteli keskustassa miten sitä huvitti, tehden mitä huvitti. Lippuja vedettiin alas saloista, ikkunoita hajosi, ilotulitteita ja hätäsoihtuja lensi ilmassa. Arviolta tunnin vapaan liikkumisen ja toimimisen jälkeen poliisi lopulta sumputti suuren osan mielenosoituksesta sivukadulle. Suurin osa luokkaretkeläisistä onnistui kuitenkin pakenemaan sumpusta yllättävän sattuman kautta: erään sisäpihan portti saatiin murrettua auki, ja suuri osa mielenosoittajista ehti sen kautta ulos ennen kuin poliisi sai portin suljettua. Loppuja mielenosoittajia poliisi seisotti joitakin tunteja kadulla ottaen kaikkien näiden tiedot ylös ja päästäen ihmiset yksittäin poistumaan.

Mellakkapoliiseja oli päivystämässä arviolta noin 150. He joutuivat kulkemaan pitkän matkan Itäkeskukselta aina presidentinlinnan liepeille mielenosoittajien perässä tietämättä aina itsekään minne. Kuva: Juha Säijälä.

Särkyneiden ikkunoiden markkina-arvo

Toisin kuin perinteiset luokkaretket, anarkistien luokkaretkeä eivät ohjanneet opettajat tai muut auktoriteetit. Luokkaretki päätti itse suuntansa ja kohteensa. Luokkaretki kesti kokoontumisestaan viimeisten ihmisten sumpusta vapautumiseen noin viisi ja puoli tuntia. Tästä ajasta ehkä tunnin verran omaisuutta hajosi Helsingin rikkaimmalla asuinalueella.

Mielenosoituksen jälkeen on kuultu kritiikkiä siitä, että mielenosoituksen sanoma jäi rikottujen ikkunoiden taakse. Kuitenkin kolme päivää mielenosoituksen jälkeenkin Helsingin Sanomat käyttää kolme sivua tapahtumien ruotimiseen ja yleisönosasto on täynnä keskustelua kurjistamispolitiikasta. Syksyisistä TTIP-vapaakauppasopimusta vastustaneista mielenosoituksista ei keskustelua tai uutisia syntynyt, vaikka niiden osanottajamäärät olivat moninkertaiset.

Poliisin arvion mukaan luokkaretki aiheutti 100 000 euron suuruiset vahingot. Se on pieni summa siihen verrattuna, millaisia säästöjä valtio ajaa. Kaikkein huonoimmassa asemassa olevien ihmisten tilaa pyritään kurjistamaan entisestään, eivätkä nämä saa ääntään kuuluviin. 100 000 euroa ei ostaisi sellaista näkyvyyttä luokkaeroille, mitä nyt eri medioissa on saatu särkyneillä ikkunoilla. Luokkaerot ovat valitettava tosiasia, eivätkä ne katoa silmät sulkemalla. Mitä enemmän heikoimmassa asemassa olevia riistetään, sitä enemmän ihmiset tulevat lähtemään myös kaduille. Tämä oli vasta alkusoittoa.

Nimettömänä pysyttelevä vihainen mielenosoittaja summaa Luokkaretken saldoa: ”Lähiöstä linnaan osoitti, että kapinahenki eliittiä kohtaan kasvaa. Rikkaiden omaisuus sai suoraa palautetta, eivätkä edes sadat poliisit onnistuneet estämään keskustaan luokkaretkelle saapuneita näyttämästä, mitä mieltä he ovat luokkayhteiskunnasta. Poliisin tiedottaja, entinen kokoomuksen kansanedustaja Juha Hakola oli aivan hakoteillä valehdellessaan luokkaretken olleen hyvässä kontrollissa. Kaduille lähdetään, koska mitta on täynnä. Poliitikot ja talouseliitti ovat itse vastuussa aiheuttamastaan lamasta ja harjoittamastaan kurjistamispolitiikasta. Leikkauspolitiikka ja kontrolli eivät ole oikeita ratkaisuja. Pakotetaan eliitti maksamaan oma kriisinsä!”

© Teksti: Juha Säijälä / Kulttuurivihkot / Kuvat: Juha Säijälä

Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki

131 Comment

 1. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 3. poker 99 says:

  … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 6. … [Trackback]

  […] There you will find 56509 additional Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Here you can find 37521 more Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 8. duratrans says:

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 9. … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 10. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 11. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 12. Anna says:

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 13. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 14. boyaqq says:

  … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 15. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 16. … [Trackback]

  […] Here you can find 72318 additional Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 17. … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 18. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 19. wede qq says:

  … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 20. elangqq says:

  … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 21. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 22. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 23. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 24. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 25. Isabella says:

  … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 26. vao w88 says:

  … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 27. … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 28. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 29. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 30. … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 31. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 32. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 33. Bobs SEO says:

  … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 34. MMO News says:

  … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 35. … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 36. … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 37. New York says:

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 38. … [Trackback]

  […] Read More Info here on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 39. w88 says:

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 40. … [Trackback]

  […] There you can find 51969 more Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 41. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 42. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 43. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 44. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 45. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 46. … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 47. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 48. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/15/lahiost-linnaan-itsenainen-luokkaretki/ […]

 49. ciprofloxacin over the counter usa

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 50. viagra without a doctor prescription

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 51. cheap viagra

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 52. generic cialis

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 53. chloroquine uk pharmacy

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 54. viagra samples

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 55. real viagra pharmacy prescription

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 56. Title

  […]usually posts some extremely intriguing stuff like this. If you are new to this site[…]

 57. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they may be actually really worth a go via, so have a look[…]

 58. Title

  […]very handful of sites that occur to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 59. Title

  […]Every once inside a when we pick blogs that we read. Listed below are the most current web-sites that we pick out […]

 60. pfizer viagra canada

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 61. buy hydroxychloroquine online

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 62. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 63. Title

  […]usually posts some really fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 64. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get lots of link adore from[…]

 65. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless definitely worth taking a look, whoa did a single discover about Mid East has got a lot more problerms also […]

 66. cialis price

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 67. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 68. Title

  […]please visit the web sites we follow, like this 1, as it represents our picks from the web[…]

 69. Title

  […]Here are some of the websites we advise for our visitors[…]

 70. Title

  […]although sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be actually worth a go as a result of, so have a look[…]

 71. Title

  […]we prefer to honor numerous other online web-sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 72. Title

  […]Here are a few of the web sites we recommend for our visitors[…]

 73. buy cbd says:

  Title

  […]very few internet websites that take place to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 74. Title

  […]just beneath, are various entirely not connected websites to ours, on the other hand, they are certainly worth going over[…]

 75. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless actually worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got additional problerms also […]

 76. Title

  […]the time to read or pay a visit to the subject material or web-sites we have linked to beneath the[…]

 77. Title

  […]the time to read or stop by the content material or sites we’ve linked to below the[…]

 78. Title

  […]we like to honor many other internet web sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 79. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless actually really worth taking a appear, whoa did 1 study about Mid East has got extra problerms too […]

 80. Title

  […]the time to study or check out the subject material or web-sites we’ve linked to below the[…]

 81. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 82. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless really really worth taking a appear, whoa did 1 study about Mid East has got extra problerms too […]

 83. Title

  […]below you’ll obtain the link to some internet sites that we assume it is best to visit[…]

 84. dg casino says:

  Title

  […]usually posts some extremely interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 85. Title

  […]Here are several of the web pages we advocate for our visitors[…]

 86. Title

  […]one of our guests lately suggested the following website[…]

 87. Buy onax says:

  Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to since we believe they are really worth visiting[…]

 88. Title

  […]we prefer to honor numerous other online internet sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 89. Title

  […]we like to honor lots of other web web pages around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 90. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a look, whoa did 1 discover about Mid East has got extra problerms at the same time […]

 91. Title

  […]that will be the end of this write-up. Right here you will come across some web pages that we assume you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 92. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get a whole lot of link appreciate from[…]

 93. Title

  […]here are some hyperlinks to web-sites that we link to since we think they may be worth visiting[…]

 94. Title

  […]that will be the end of this report. Here you will uncover some web sites that we believe you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 95. Title

  […]Here is a great Blog You may Discover Interesting that we Encourage You[…]

 96. Title

  […]we like to honor many other internet web pages on the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 97. best essay writers online

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 98. what can i take to enhance cialis

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 99. cialis 20mg price

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 100. cialis pills

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 101. cialis generic

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 102. Title

  […]The details mentioned in the report are several of the ideal offered […]

 103. do you need a prescription for viagra

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 104. does viagra make you bigger

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 105. viagra cost

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 106. Title

  […]that would be the end of this report. Right here you’ll uncover some web-sites that we assume you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 107. Title

  […]Every as soon as inside a when we decide on blogs that we read. Listed beneath are the most current internet sites that we pick […]

 108. Title

  […]usually posts some quite interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 109. online medicine tablets shopping

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 110. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they are actually really worth a go through, so possess a look[…]

 111. Title

  […]we came across a cool internet site that you simply may take pleasure in. Take a look should you want[…]

 112. canadian pharmacies

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 113. canadian pharmacy reviews

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 114. pharmacy online shopping

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 115. canadian pharmacies without prescriptions

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 116. viagra says:

  viagra

  Lähiöst linnaan: itsenäinen luokkaretki | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 117. Title

  […]we came across a cool web page that you just could delight in. Take a look should you want[…]

 118. Title

  […]just beneath, are quite a few totally not associated internet sites to ours, even so, they’re surely really worth going over[…]

 119. Title

  […]very few sites that transpire to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 120. Title

  […]here are some links to web sites that we link to for the reason that we feel they are really worth visiting[…]

 121. Title

  […]we came across a cool site which you might delight in. Take a appear when you want[…]

 122. Title

  […]very couple of web sites that transpire to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 123. Title

  […]the time to study or stop by the material or web-sites we have linked to below the[…]

 124. Title

  […]one of our visitors a short while ago proposed the following website[…]

 125. Title

  […]although sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they’re really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 126. Title

  […]very couple of websites that occur to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 127. Title

  […]just beneath, are several absolutely not connected web pages to ours, having said that, they’re surely worth going over[…]

 128. Title

  […]just beneath, are quite a few totally not associated sites to ours, however, they are certainly really worth going over[…]

 129. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they are in fact really worth a go via, so have a look[…]

 130. content

  […]This is very interesting[…]

 131. Title

  […]below you’ll find the link to some web pages that we consider you’ll want to visit[…]

Comments are closed.