Vähemmistöjen jalanjäljissä

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi. Kuva: Minna Kallinen.

Utsjoelta kotoisin oleva Vasemmistonuorten tuore puheenjohtaja Anni Ahlakorpi muutti Helsinkiin työnsä perässä. Eräinä kautensa tärkeimmistä tehtävistä hän pitää järjestön roolia vastavoimana oikeistolle ja toimimista järjen äänenä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

”Näin etelässä, ja näin isossa kaupungissa, en ole aiemmin asunut. Utsjoki on kotipaikkani, mutta saamelaisen kulttuurin opinnot veivät minut moneksi vuodeksi Ouluun, ja viimeiset kaksi vuotta olen asunut Inarissa”, kertoo Anni Ahlakorpi.

Oulussa Ahlakorpi aktivoitui ensin toimimaan kaupungin Punavihreissä opiskelijoissa ja siirtyi sitten Vasemmistonuoriin. Hänellä ei tosin ollut aikomusta aktivoitua nyt johtamassaan järjestössä.

”Suunnitelmani epäaktiivisuudesta kariutui melkein alkuunsa, kun minusta tuli lähes heti Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja, ja melkein heti sen perään keskusjärjestön hallituksen varajäsen”, Ahlakorpi muistelee. Varajäsenyys tosin ei istunut hänelle, sillä hän pyysi monta kertaa varsinaista jäsentä jäämään kotiin, että pääsisi itse kokouksiin. 
”Siihen vaikutti varmasti se, että oli mahtavaa päästä tapaamaan muita vasemmistonuoria, sekä mahdollisuus päästä tuomaan itselleni tärkeitä näkökulmia järjestön ulostuloihin ja kantoihin mukaan.” Esimerkiksi Ahlakorpi muistuttaa alueelliseen tasa-arvoon ja saamelaisten oikeuksiin ja asemaan liittyvistä kysymyksistä. ”Ne voivat muuten helposti unohtua, jos joku ei niitä aktiivisesti nosta esiin.”

Ennen puheenjohtajuuttaan Ahlakorpi on ollut myös jäsenenä useammassa Vasemmistonuorten jaostossa ja työryhmässä. Muutettuaan Oulusta Inariin hän pääsi Lapin Vasemmistonuorten hallitukseen ja myöhemmin, vuonna 2013, hän nousi toiseksi varapuheenjohtajaksi.Oppia zapatisteilta

Varapuheenjohtajuus oli Anni Ahlakorven mielestä mielenkiintoista. ”Suurin haaste tuli siitä, että asuin käytännössä koko varapuheenjohtajuuteni ajan Inarissa, eli bussin ja junan penkkejä tuli kulutettua urakalla. Kuitenkin juuri reissaaminen ja vasemmistonuoriin tutustuminen ympäri Suomea oli myös kaikkein antoisinta siinä hommassa.” Ahlakorvesta oli myös mahtavaa päästä seuraamaan läheltä edeltäjänsä Li Anderssonin toimintaa ja oppimaan häneltä.

Minkälainen puheenjohtaja Ahlakorvesta sitten itsestään tulee? Hän nostaa keskusteluun hieman yllättäen meksikolaiset zapatistit, jotka puolustavat maan alkuperäisväestöä ja ylläpitävät antikapitalistista ideologiaa.

”Olen jo jonkin aikaa ollut aika innoissani zapatisteista, heidän toimintatavoistaan ja ajatuksistaan. Mitä enemmän heistä luen, sitä järkevämmiltä he vaikuttavat. Zapatisti-liikkeen näkemys ’johtaa totellen’ sopii mielestäni myös aika hyvin yhteen sen kanssa, millainen hyvä puheenjohtaja on.” 
Vasemmistonuorten puheenjohtajana se tarkoittaa Ahlakorvelle sitä, että on osattava kuunnella herkällä korvalla jäsenistöä, heidän toiveitaan ja vaatimuksiaan. 
Ahlakorpi jatkaa järjestölleen ja itselleen tärkeistä poliittisista kysymyksistä: ”Liittokokous päätti, että toteutamme tällä kaudella feministisen kampanjan, joten erilaiset tasa-arvoon liittyvät kysymykset ovat varmasti esillä. Vasemmistonuorten rooli vastavoimana oikeistolle ja järjen äänenä toimiminen yhteiskunnallisessa keskustelussa korostuu varmasti entisestään tällä kaudella”, hän linjaa – mutta muistuttaa myös, että alkuperäiskansa- ja ympäristöasiat ovat hänelle tärkeitä. ”Pyrin nostamaan niitä keskusteluun aina kun mahdollista.”Saamelaisuuteen kasvanut

Uusi Vasemmistonuorten puheenjohtaja on syntynyt ja kasvanut Utsjoella, Suomen ainoassa saamelaisenemmistöisessä kunnassa.
”Vanhempani ovat suomalaisia ja ovat muuttaneet sinne etelästä, mutta opetelleet kyllä puhumaan saamea. Kuusivuotiaana seurasin isoveljeni esimerkkiä ja menin saamenkieliselle luokalle esikouluun, ja kävin koko ala-asteen saameksi.” 
Lukion jälkeen Anni Ahlakorpi opiskeli vuoden Saamelaisalueen koulutuskeskuksen medialinjalla ja lähti sitten Oulun yliopistoon lukemaan saamelaista kulttuuria pääaineenaan. Gradu hänellä on nyt työn alla.

”Koen, että olen Utsjoella kasvanut osaksi sitä kulttuuria ja että se kulttuuri on osa minua.” 
Saamelaisuus merkitsee hänelle hyvin paljon: ”Ennen kaikkea se on jotain hyvin kotoisaa, tuttua ja turvallista. Monikulttuurisessa ympäristössä kasvaminen on tietenkin opettanut paljon ja antaa perspektiiviä asioihin.”

Saamelaisuudessa hänen mielestään hienointa on se, että se on olemassa. Kulttuurin ongelmakohtia hän kertoo Suomessa olevan lukuisia. Ahlakorpi listaa niistä muiden muassa seuraavat kysymykset: 
Suomalaiset päättävät siitä, paljonko saamenkielen elvyttämiseen käytetään rahaa; siitä kuinka monta minuuttia viikossa näytetään saamenkielisiä lastenohjelmia; siitä kuka saa kuulua Saamelaiskäräjien vaaliluetteloon; siitä mitä saamelaisalueen mailla tehdään; siitä paljonko saamelaisten kulttuuri-itsehallintoelin, Saamelaiskäräjät, saa rahaa käyttöönsä. 
”Tiivistettynä siis se, että suomalaiset päättävät saamelaisten asioista ja pienen vähemmistön on hyvin vaikea saada oma äänensä kuuluville.” Hänestä on myös hassua, että jos kiistassa vastakkain ovat saamelaiset ja Suomen valtio, ovat esimerkiksi saamelaiset tutkijat puolueellisia asian suhteen, mutta sen sijaan suomalaisia tutkijoita pidetään neutraaleina. ”Mielestäni se kertoo lähinnä vain siitä, että saamelaisten ääntä ei edes haluta kuulla eikä heidän tarpeitaan huomioida.”Koti sydämessä

Ongelmat voitaisiin Anni Ahlakoven mielestä ratkaista saamelaisten itsehallintoa vahvistamalla.

”Edellisen hallituksenhan piti ratifioida Kansanvälisen työjärjestön ILO:n artikla 169, mutta ’yllättäen’ se jäi taas tekemättä. Suomihan on hyväksynyt sopimuksen jo yli neljännesvuosisata sitten, mutta jostain syystä hallitus toisensa perään epäonnistuu sopimuksen täytäntöönpanossa. Aina sen ratifioinnille keksitään joku este”, Ahlakorpi harmittelee.

”Nythän tilanne on se, että koska kyseessä on kansainvälinen sopimus, sen ainakin periaatteessa pitäisi palautua suoraan eduskunnan käsittelyyn. Kun tämän hetken suurimmalla puolueella ei koskaan ole ollut kiinnostusta saamelaisten aseman parantamiseen, en usko, että nykyinenkään hallitus saa sopimusta ratifioitua.”

Ihmiset ja luonto ovat Ahlakorvelle tärkeää lappilaisuudessa, mutta hänen mielestään mitään yhtä yksittäistä lappilaista kulttuuria ei edes ole olemassa

.
”Lappi on monikulttuurinen ja -puolinen alue. Joitain hienoja ’yleislappilaisia’ piirteitä, kuten joustavaa aikakäsitystä, suorapuheisuutta ja vittuilun taitoa on kyllä arvostettava!”

29-vuotias puheenjohtaja haluaa, että koulujen opetussuunnitelmissa huomioitaisiin maamme vähemmistöt nykyistä paremmin. 
”Monesti, kun ihmisten kanssa juttelee saamelaisista, käy ilmi, että ihan perustiedotkin ovat hakusessa ja jos tietämättömyyttä vielä paikkaillaan ennakkoluuloilla, ollaan tilanteessa, jossa ne, jotka päättävät saamelaisten asioista, eivät oikeastaan yhtään tiedä, mistä päättävät.” 
Ahlakorpi myös toivoisi, että Lappi nähtäisiin muunakin kuin ”etelän herrojen” temmellyskenttänä, jonka arvo mitataan kaivannaisten, lohien tai puiden määrän mukaan.

Jos Ahlakorvelle jää luppoaikaa, se yleensä menee koiran ja kissojen kanssa touhutessa: ”Pitkät mettälenkit on parhaita! Aika paljon myös haaveilen ja suunnittelen pitkiä vaelluksia, mutta tähän mennessä kesät on olleet sen verran kiireisiä, ettei niille ole ollut aikaa. Ehkä ensi kesänä sitten.”

Helsinkiin muuton tunnelmista hän siteeraa ehkä tunnetuinta saamelaiskirjailijaa Nils-Aslak Valkeapäätä: ”Onneksi kotini on sydämessäni, ja se kulkee mukanani.”

© Teksti: Juha Säijälä / Kulttuurivihkot / Kuva: Minna Kallinen

Vähemmistöjen jalanjäljissä

148 Comment

 1. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 2. community says:

  … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 3. rajaqq says:

  … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 4. meja qq says:

  … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 6. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 8. w88idw says:

  … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 9. … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 10. vao 12bet says:

  … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 11. … [Trackback]

  […] Here you can find 55822 additional Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 12. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 13. … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 14. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 15. shadowy says:

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 16. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 17. … [Trackback]

  […] Here you will find 25765 more Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 18. … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 19. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 20. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 21. … [Trackback]

  […] Here you will find 38721 additional Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 22. paito sgp says:

  … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 23. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 24. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 25. Nimetön says:

  … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 26. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 27. Izabella says:

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 28. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 29. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 30. poker99 says:

  … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 31. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 32. … [Trackback]

  […] Here you will find 62910 additional Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 33. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 34. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 35. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 36. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 37. … [Trackback]

  […] Here you can find 95179 more Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 38. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 39. hondaqq says:

  … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 40. … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 41. … [Trackback]

  […] Here you will find 50661 more Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 42. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 43. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 44. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 45. … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 46. Zoey says:

  … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/vahemmistojen-jalanjaljissa/ […]

 47. buy cialis online without prescription

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 48. generic albuterol inhaler

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 49. mail order viagara

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 50. naltrexone price in india

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 51. how long does viagra last

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 52. buy generic 100mg viagra online

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 53. who has tylenol on sale

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 54. can i buy chloroquine over the counter

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 55. buying cialis online

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 56. cheap 100mg viagra

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 57. lumigan coupons from allergan

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 58. buy generic cialis online with mastercard

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 59. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a lot of link adore from[…]

 60. generic viagra us

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 61. Title

  […]check beneath, are some entirely unrelated web sites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 62. Title

  […]here are some hyperlinks to internet sites that we link to due to the fact we consider they are really worth visiting[…]

 63. buy hydroxychloroquine online

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 64. Title

  […]Every after in a whilst we choose blogs that we study. Listed beneath would be the most current web-sites that we select […]

 65. Title

  […]that is the end of this post. Right here you will discover some websites that we believe you will value, just click the links over[…]

 66. Title

  […]Here is a great Weblog You may Obtain Interesting that we Encourage You[…]

 67. Title

  […]that would be the finish of this post. Here you’ll discover some web pages that we believe you will value, just click the hyperlinks over[…]

 68. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I appreciate but don’t get a good deal of link enjoy from[…]

 69. buy viagra online no prescription

  Vähemmistöjen jalanjäljissä | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 70. Title

  […]Every the moment inside a though we opt for blogs that we read. Listed below would be the most up-to-date web sites that we pick out […]

 71. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated internet sites to ours, on the other hand, they are most trustworthy sources that we use[…]

 72. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I like but don’t get lots of link adore from[…]

 73. Title

  […]the time to study or take a look at the material or sites we have linked to beneath the[…]

 74. news says:

  Title

  […]we prefer to honor many other internet web sites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 75. Title

  […]Every as soon as inside a even though we decide on blogs that we read. Listed below are the most recent internet sites that we choose […]

 76. Title

  […]Here is a great Blog You might Find Fascinating that we Encourage You[…]

 77. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re actually really worth a go as a result of, so have a look[…]

 78. Title

  […]Every once in a whilst we opt for blogs that we read. Listed below are the latest web pages that we choose […]

 79. Title

  […]that could be the finish of this write-up. Right here you’ll obtain some web sites that we assume you’ll value, just click the links over[…]

 80. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to for the reason that we think they’re really worth visiting[…]

 81. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not connected sites to ours, having said that, they are certainly really worth going over[…]

 82. royal cbd says:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 83. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 84. dg casino says:

  Title

  […]here are some hyperlinks to internet sites that we link to simply because we believe they may be really worth visiting[…]

 85. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 86. Title

  […]Here are a few of the web-sites we recommend for our visitors[…]

 87. windows says:

  Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they may be essentially really worth a go through, so have a look[…]

 88. Title

  […]we came across a cool web page that you simply could love. Take a search in case you want[…]

 89. Title

  […]that may be the end of this post. Here you will obtain some sites that we think you will enjoy, just click the links over[…]

 90. Title

  […]check beneath, are some entirely unrelated web sites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 91. Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated internet websites to ours, having said that, they are most trustworthy sources that we use[…]

 92. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I love but don’t get a lot of link enjoy from[…]

 93. Title

  […]we came across a cool site that you just could possibly take pleasure in. Take a look in case you want[…]

 94. mo says:

  Title

  […]one of our guests not too long ago encouraged the following website[…]

 95. Title

  […]please take a look at the web pages we adhere to, like this one particular, as it represents our picks from the web[…]

 96. Title

  […]Here is an excellent Blog You might Come across Intriguing that we Encourage You[…]

 97. Title

  […]Every as soon as in a though we pick out blogs that we read. Listed below would be the newest websites that we pick out […]

 98. Title

  […]The facts mentioned inside the article are a number of the very best out there […]

 99. Title

  […]usually posts some very exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 100. Title

  […]although web sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they are in fact worth a go via, so possess a look[…]

 101. Title

  […]we prefer to honor many other world wide web web pages on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 102. Title

  […]one of our visitors lately suggested the following website[…]

 103. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re really really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 104. Title

  […]one of our visitors not too long ago suggested the following website[…]

 105. Title

  […]that would be the finish of this report. Right here you’ll find some internet sites that we feel you’ll value, just click the links over[…]

 106. Title

  […]Here are several of the internet sites we recommend for our visitors[…]

 107. Title

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to since we assume they’re worth visiting[…]

 108. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless genuinely worth taking a look, whoa did one understand about Mid East has got a lot more problerms also […]

 109. Title

  […]very handful of internet websites that transpire to become detailed below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 110. Title

  […]the time to read or pay a visit to the subject material or internet sites we have linked to beneath the[…]

 111. Ruko bsd says:

  Title

  […]very couple of internet sites that come about to be detailed below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 112. Title

  […]usually posts some very exciting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 113. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get lots of link adore from[…]

 114. Title

  […]the time to read or pay a visit to the content or sites we have linked to below the[…]

 115. Title

  […]Every after inside a when we choose blogs that we read. Listed beneath would be the latest web sites that we select […]

 116. Title

  […]we came across a cool site that you simply might appreciate. Take a search in case you want[…]

 117. Title

  […]we came across a cool internet site that you simply could take pleasure in. Take a appear when you want[…]

 118. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nonetheless genuinely worth taking a search, whoa did one particular understand about Mid East has got much more problerms at the same time […]

 119. Title

  […]although web sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are essentially really worth a go by, so have a look[…]

 120. Title

  […]Here are some of the web sites we recommend for our visitors[…]

 121. film izle says:

  Title

  […]we prefer to honor quite a few other world-wide-web web pages on the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 122. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I adore but really don’t get quite a bit of link enjoy from[…]

 123. Title

  […]The data mentioned within the write-up are a number of the most effective readily available […]

 124. Title

  […]we prefer to honor many other internet internet sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 125. Title

  […]please pay a visit to the websites we stick to, such as this 1, because it represents our picks through the web[…]

 126. Title

  […]we came across a cool web-site that you simply may possibly get pleasure from. Take a search when you want[…]

 127. Title

  […]Every when inside a although we opt for blogs that we read. Listed below would be the most current internet sites that we pick […]

 128. casino says:

  Title

  […]we came across a cool web site which you may possibly appreciate. Take a search for those who want[…]

 129. Title

  […]The data talked about in the article are a number of the ideal available […]

 130. Title

  […]that may be the end of this write-up. Here you will discover some internet sites that we consider you’ll enjoy, just click the links over[…]

 131. Aaron Lal says:

  Title

  […]Every as soon as in a whilst we select blogs that we study. Listed beneath would be the most up-to-date web pages that we opt for […]

 132. Aaron Lal says:

  Title

  […]here are some links to web sites that we link to because we assume they are really worth visiting[…]

 133. Title

  […]below you will obtain the link to some websites that we believe it is best to visit[…]

 134. Title

  […]usually posts some quite fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 135. Title

  […]usually posts some really exciting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 136. Title

  […]please visit the web pages we follow, including this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 137. Title

  […]very few websites that occur to be detailed below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 138. Title

  […]below you will uncover the link to some web sites that we think it is best to visit[…]

 139. Title

  […]please stop by the web sites we adhere to, like this 1, as it represents our picks through the web[…]

 140. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get lots of link love from[…]

 141. Title

  […]very few websites that take place to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 142. Title

  […]we came across a cool web page which you may take pleasure in. Take a appear should you want[…]

 143. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re basically really worth a go through, so have a look[…]

 144. Title

  […]below you will obtain the link to some sites that we believe you should visit[…]

 145. Title

  […]although sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re truly really worth a go as a result of, so have a look[…]

 146. content

  […]This is very interesting[…]

 147. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

Comments are closed.