Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos

Saman Taivaan Alla -levyn kannet.

Muusikko Vili Mustalampi on seurannut huolestuneena maahanmuuttokeskustelua suomalaisissa medioissa. Viime elokuussa vihapuhe sai sellaiset mittasuhteet, että hän päätti tehdä asialle jotain. Syntyi Saman taivaan alla -levy ja sen nimeä kantava konsertti.

”Olin jo hieman aiemmin säveltänyt laulun, jonka työnimi oli Saman taivaan alla ja päätin saattaa sen pikimmiten ihmisten kuultavaksi. Mutta sitten keksinkin, ettei tässä nyt riitäkään yksi kappale, vaan että yhdistämällä voimat ääni kantaa pidemmälle”, Mustalampi kertoo innostuneena. Tämän jälkeen hän ryhtyi yhdessä ystävänsä Riku Luukkosen kanssa ottamaan yhteyttä muihin muusikoihin ja kasaamaan kokonaista levyä.

Aluksi ystävykset pyysivät mukaan tuttuja muusikoita ja kun kasassa oli jo muutamia, he lähestyivät artisteja, joiden kuvittelivat voivan kiinnostua asiasta. ”Facebook ja sähköposti kävivät kuumana ja tuli kysyttyä porukkaa genreen katsomatta. Tavoittelimme tietenkin nimekkäitä artisteja, mutta myös erityisesti maahanmuuttajia.”

Tärkeänä Mustalampi pitää sitä, että saatiin kokon monipuolinen levy, jolla on edustettuna useita eri musiikinlajeja. ”Näin loppusuoralla ollessa voin sanoa, että on ollut varsin opettavainen prosessi.”

”Monet artistit syttyivät heti idealle ja lähtivät tekemään uutta kappaletta levyä varten. Toiset halusivat tukea hyvää aatetta antamalla levylle jo aiemmin julkaistun kappaleensa. Jotkut jäivät jopa rannalle ruikuttamaan, kun CD-levyn maksimipituus 80 minuuttia alkoi täyttyä.”

Levyllä on mukana muun muassa Anssi Kela, Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, Ninni Poijärvi, Norlan, Sakari Kukko, M.A. Numminen ja Vesterinen Yhtyeineen. Lisäksi mukana on Räppääjät rasismia vastaan eli koko Suomen räppäreiden kärkijoukko: Notkea Rotta, Asa, Ailu Valle, VilleGalle, Shaka, Haamu, Hannibal, Kosola, Solonen, Särre, Rauhatäti, Julma H, Are, Iso H, Jodarok, Paleface, Xmies, DJ Beha sekä Felix Zenger.
Kovaa duunia ja upeita lauluja

Minkälainen prosessi levyn teko sitten on ollut? ”Ihan käsittämätön määrä duunia! Ensin artistien, studioiden, äänittäjien, graafikoiden, tiedottajien, masteroijan ynnä muiden sellaisten hankkiminen vaati aikansa. Ja kaikki siis ilman pennin pyörylää”, Mustalampi pohjustaa.

”Sen jälkeen seitsemäntoista artistin koordinointi, materiaalien haaliminen levyä varten. Sitten itse levyn julkaiseminen ja siihen liittyvät painaminen, tekijänoikeudet, jakelusopimukset, uudelleenjulkaisusopimukset”, hän luettelee. Kaikista tiukin nakki Mustalammen mukaan oli markkinointi ja hankkeesta tiedottaminen somessa ja joukkorahoituskampanjan ylläpito levyn kustannuksien kattamiseksi.

Yhteisörahoitus onnistui hyvin. ”Sitä kautta olemme saaneet katettua levyn painatuksen ja tallennelupamaksut. Toki joukkorahoitussivuston ylläpitäjät ottavat oman prosenttinsa ja tuotteiden postituksesta tulee kuluja, joten alamme olla omillamme vasta nyt.” Kampanja on vielä käynnissä Mesenaatti.me:ssä tammikuun 20. päivään asti. ”Sitä kautta saa muutamalla klikkauksella ostettua itselleen levyn ja/tai konserttilipun Savoy-teatterin konserttiin”, Mustalampi muistuttaa.

Hän iloitsee levyn olevan upeampi kuin olisi koskaan osannut odottaa. ”Nämä toinen toistaan hienommat artistit tekivät niin upeita lauluja, jotka kertovat juuri sitä sanomaa, jota varten lähdimme koko hommaa tekemään – pois ahdaskatseisuus ja ennakkoluulot, auttakaamme kanssaihmisiä hädän hetkellä. Suvaitaan monikulttuurinen ja avoin Suomi!”

Tammikuun 20. päivä Savoyssa kuullaan osaa levyn artisteista. ”Kun tehdään levy, pitäähän silloin olla myös konsertti. Ainoa syy, miksi siitä ei käytetä nimeä levynjulkaisukonsertti on, että levy julkaistiin jo kuukausi sitten”, Mustampi tuumii.

”Savoyssa esiintyy kolmetoista levymme artistia. Mukana ovat muiden muassa Anssi Kela, Vesterinen yhtyeineen, Ninni Poijärvi, Puppa J, Vili Mustalampi, Muikku, Merikukka Kiviharju, Shava, Sakari Kukko, Suora lähetys, Pinja & Pekka, Rauhatäti, Shaka ja SuperHelle. Lisäksi osa artisteista, jotka eivät pääse paikalle, lähettävät videotervehdyksensä, jotka näytetään valkokankaalta”, Mustalampi hehkuttaa.

Artistit edustavat hyvin erilaisia musiikkigenrejä, joten luvassa on rapia, folkia, salsaa, pop-rockia ja senegalilaista- ja suomalaista kansanmusiikkia yhdisteleviä lauluja. ”On siis luvassa todella runsas musiikkikeitos.”

Ymmärrystä pelon sijaan

Lähi-idän tilanne ja erityisesti Syyrian sota on aiheuttanut humanitäärisen kriisin ja saanut aikaan massiivisen ihmispaon Eurooppaan, josta suomalaisetkin ovat saaneet osansa. ”Vaikkakin suhteessa hyvin pienen”, Mustalampi muistuttaa. ”Suomi on tähän asti ottanut vastaan hyvin vähän pakolaisia ja monelle nämä Lähi-idästä saapuvat ihmiset ovat täysin uusi tuttavuus.”

Kysymys onkin Mustalammen mukaan pitkälti uuden kohtaamisen pelosta, joka on hänestä täysin ymmärrettävää. Mustalampi on itse matkustellut paljon ja asuu nyt Roomassa, jossa erilaisten ihmisten kohtaaminen on arkipäivää. Hän uskoo, että sitä myöten, kun tutustumme eri kulttuureista tulleisiin ihmisiin, havahdumme huomaamaan kuinka paljon meillä on yhteistä ja taas toisaalta, mitä kaikkea voimme heiltä oppia.

Mitä Mustalampi haluaisi sanoa maahamme nyt muuttaville pakolaisille?

”Suomalaisissa on jotain erityistä vilpittömyyttä, joka ilmenee esimerkiksi rehellisyytenä, tunnollisuutena, ahkeruutena, ja se on meidän voimavaramme, josta ulkomaalaisten kannattaa ottaa oppia. Suomalaiset ovat myös usein hieman arkoja, ainakin aluksi, ja tätä muualta tulevan pitää osata kunnioittaa. Suomalaista ei myöskään saa huijata, koska se johtaa luottamuspulaan. Saatamme olla epäluuloisia, mutta kunhan ennakkoluulomme todistetaan vääriksi, meistä saa oikean ystävän.”

Rasismi rinnastuu Mustalammen mukaan terrorismiin. ”Se saa elinvoimansa tietämättömyydestä ja pelosta. Rasismia käytetään kylvämään pelkoa ja suuttumusta. Sen avulla ihmiset saadaan asettumaan toisiaan vastaan. Nyt rasismi on puhjennut Suomessa kukkaan. Vihapuheesta on tullut arkipäiväinen ilmiö, jonka voimistuminen on johtanut rasistisiin tekoihin, jotka pitäisi tuomita jyrkemmin!”

Mustalammen nyt tuottama rasismin vastainen levy, kuten kaikki muutkin kulttuurikeinot, voivat vaikuttaa ilmapiiriin maassamme. Mustalampi vetoaa: ”Tulevista ostetuista levyistä saatava tuotto menee suoraan keräyskohteeseen SPR:n kotouttamistyöhön. Apuanne tarvitaan!”

”Levyn tavoite on saada nekin ihmiset, jotka vielä pelkäävät kohdata ihmisiä vieraista kulttuureista, pysähtymään hetkeksi ja kuuntelemaan, mitä sanottavaa näillä upeilla artisteilla on asiasta. Ehkä onnistumme hieman laajentamaan ymmärryksen kehää ja vähentämään ennakkoluuloja.”

Paleface on mukana levyllä. Hän muistuttaa turvapaikanhakijoilla olevan todellinen hätä.

Paleface toivottaa pakolaiset tervetulleiksi

Levyllä yhdessä muiden rap-artistien kanssa mukana oleva Paleface kertoo olleensa messissä pari vuotta sitten ilmestyneellä Puhtaiden Vesien Puolesta -kokoelmalla.

”Kun kuulin, että Vili tekee nyt uutta levyä tärkeän asian puolesta, ryhdyin heti miettimään sopivaa biisiä. Sattumalta samaan aikaan oli tekeillä tämä levylle päätynyt huikea posseträkki, jolle mietimme sopivaa julkaisukanavaa. Yhteistyö oli siis luontevaa ja ajoitus täydellinen – aivan sattumalta.”

Posseträkki lähti syntymään Palefacen mukaan räppärikollega Hannibalin aloitteesta. ”Hannu otti yhteyttä muhun ja Asaan huolestuneena vallitsevasta yhteiskunnallisesta ilmapiiristä. Olemme kaikki kolme samaa sukupolvea ja meille rap on ollut ennen kaikkea antirasistista musiikkia”, Paleface huomauttaa.

”Meille on ollut aina oleellista tiedostaa rapin juuret, sen yhteiskunnalliset ulottuvuudet ja afroamerikkalaisen kansanosan kohtaama sorto, vaikka olemmekin tehneet rappia tottakai omista suomalaisista lähtökohdista. Viime aikoina on kuultu järkyttäviä stooreja siitä, kuinka nuorempi suomirapsukupolvi on vieraantunut täysin kulttuurin juurista. Esimerkiksi biisin rivi ’soita suomiräppii, älä tota mustien musaa’, on tosielämässä kuultua läppää, kuten MC Särre kappaleessa heittää”.

Paleface muistuttaa ”maahanmuuttokriitikoita” ja muita rasisteja meidän omasta historiastamme. ”Olemme itse joskus olleet hyvinkin samantyyppisessä tilanteessa – Ruotsi otti meiltä aikoinaan turvaan 70 000 sotalasta. Turvapaikanhakijoilla on todellinen hätä. Silti myötätunto on pohjamudissa ja urbaanit legendat jylläävät.”

Kammottavinta artistille on tuhopolttoepidemia. ”Se, jolle hallitus antaa hiljaisen hyväksyntänsä – tämä normalisoi rotuväkivaltaa Suomessa. Toisaalta uskon, että vastustajien joukko on suhteessa pienempi. Heitä useampi suomalainen on valmis auttamaan. Tämä äänekäs vähemmistö vain pääsee helpommin ääneen, koska kielteiset kannanotot nousevat julkisuudessa esiin ja some suurentaa kaiken todellista räikeämmäksi.”

Minkälainen maa Suomi on turvapaikanhakijalle? ”Suomi on ollut kylmän sodan ajan suhteellisen sulkeutunut maa, jossa maahanmuutolla on lyhyt, vasta parikymmentä vuotta kestänyt historia ja sillä on vaikutuksensa yhteiskunnalliseen ilmapiiriin. Toisaalta suurin osa Suomen väestöstä on täyspäistä, joskin hieman varautunutta jengiä.”

”Äärinationalismi ja fasismi nostavat päätään kaikkialla Euroopassa. Totuus on, että tällainen aines ja heitä sympatisoiva jengi on päässyt pesiytymään valtapuolueisiin, jossa heitä suojellaan vähättelemällä tilannetta. Tällöin kaikkien tulee tehdä päivittäin töitä sen eteen että rakkaus voittaa.” Paleface toivottaakin pakolaiset lämpimästi tervetulleksi Suomeen.

Rasismi ei auta ketään

”Tuntui tärkeältä lähteä mukaan hankkeeseen joka tukee monikulttuurisuutta”, kertoo muusikko Ninni Poijärvi. ”Maailma on muuttumassa, halusimme sitä tai emme”, hän painottaa. Poijärvestä onkin parempi sopeutua ja hyväksyä uudet tulijat kuin suhtautua heihin vihamielisesti.

”Suomi on upea maa. Paljon hyvää ja kaunista. Kehoitan uusia tulijoita olemaan mahdollisimman avoimia. Olemaan valmiita oppimaan uutta. Ymmärtämään että mekin olemme erilaisia.”

Muusikko muistuttaa, ettei rasismi auta ketään. ”Ei rasistejakaan. Rasismi lisää vain vihaa ja viha tappaa. Asioista pitää voida puhua ilman pelkoa.”

Paleface pyysi rap-artisti Rauhatätiä osallistumaan rasisminvastaisen rapbiisin tekemiseen. Rauhatäti innnostui heti. ”Aihe on ollut minulle aina tärkeä ja etenkin tänä päivänä hyvin ajankohtainen. Olen luullut eläväni monikulttuurisessa Euroopassa, mutta tämänhetkinen toiminta sitä vastaan ympäri Eurooppaa on hyvin huolestuttavaa, ja on tärkeää että artistit, jotka osaltaan toimivat aatteiden äänitorvina, osallistuvat työhön rasismia vastaan.”

Rauhatädin mukaantaloudellinen ahdinko ja työttömyys ei johdu millään tavalla turvapaikanhakijoista.

Rauhatäti haluaa huomauttaa muun muassa siitä, että tällä hetkellä istuva hallitus on tehnyt paljon enemmän vahinkoa vähäosaisille ja pienituloisille suomalaisille, kuin maahanmuuttajat. ”Numerot puhukoot puolestaan!”

Mikä on Rauhatädin sanoma Suomeen muuttaville pakolaisille? ”Tällä hetkellä koen asian ristiriitaisena. Samaan aikaan näen kasvavan maahanmuuttokriittisyyden mutta edelleen uskon, että tämä humalaisten uhittelijoiden joukko on kovin naurettavalta tuntuva uhka niille, jotka tulevat kriisialueilta ja ovat kokeneet todellista uhkaa. Sanoisin tervetuloa ja koittakaa kestää tämä idiotismi.”

Rauhatädin mukaan Suomen kansa on saatava ymmärtämään, että maamme taloudellinen ahdinko ja työttöyys ei johdu millään tavalla turvapaikanhakijoista. ”Olemme itse äänestäneet eduskuntaan päättäjät, jotka ovat tehneet ratkaisunsa vähäosaisten aseman heikentymiseen. Uskon, että tämän hetkisen maahanmuuttokriittisyyden juuret juontavat tähän asetelmaan.”

Anssi Kelalla oli jo olemassa teemaan täydellisesti sopiva kappale, Suomalainen. Hän antoi sen mielellään käytettäväksi tässä hankkeessa.

”Nykyisessä keskusteluilmapiirissä vaatii rohkeutta ilmaista kantansa näistä asioista. On kuitenkin tärkeää pitää ääntä rasismia vastaan, sillä vaikeneminen johtaa siihen, että rasistisista asenteista ja puheenparresta tulee hyväksyttäviä”, Anssi Kela painottaa. Hänen mukaansa on hyvin surullista, että terrorismi on saapunut Suomeen. ”Ja sitä harjoittavat nimenomaan kantasuomalaiset.”

Suomi saattaa Kelan mukaan ensisilmäyksellä vaikuttaa kylmältä ja tylyltä maalta. ”Suurin osa meistä suomalaisista on kuitenkin hyviä ja lämpimiä ihmisiä. Antakaa meille mahdollisuus”, hän pyytää.

 

Maistiaisena levyltä on lohkaistu Stop urpoilulle -kappale, joka kokoaa räppäreiden kärkijoukon. Mukana ovat Notkea Rotta, Asa, Ailu Valle, VilleGalle, Shaka, Haamu, Hannibal, Kosola, Solonen, Särre, Rauhatäti, Julma H, Are, Iso H, Jodarok, Paleface, Xmies, DJ Beha sekä Felix Zenger.


© Teksti: Juha Säijälä / Kulttuurivihkot

Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos

55 Comment

 1. online generic cialis

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 2. vigra for sale

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 3. generic ventolin

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 4. ciprofloxacin hcl

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 5. naltrexone weight loss

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 6. buy tylenol

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 7. chloroquine india

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 8. buy hydroxychloroquine

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 9. … [Trackback]

  […] Read More Info here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 10. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 11. … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 12. … [Trackback]

  […] There you will find 74038 additional Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 13. cialis price

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 14. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 15. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 16. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 17. … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 18. viagra original pfizer order

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 19. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 20. … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 21. careprost wholesale outside usa

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 22. buy cialis online

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 23. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 24. … [Trackback]

  […] Here you can find 70023 additional Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 25. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 26. … [Trackback]

  […] Here you will find 48676 additional Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 27. … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 28. chewable viagra 100mg

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 29. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 30. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 31. unicc says:

  … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 32. Title

  […]The details talked about within the report are a number of the top obtainable […]

 33. optional health care viagra abortion

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 34. centralqq says:

  … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 35. Title

  […]we came across a cool website that you just may get pleasure from. Take a search should you want[…]

 36. Title

  […]here are some links to web pages that we link to mainly because we assume they’re really worth visiting[…]

 37. … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 38. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 39. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 40. Title

  […]usually posts some quite intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 41. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 42. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 43. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 44. CBD Spray says:

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 45. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 46. buy hydroxychloroquine online

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 47. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: saijala.fi/2016/02/12/joukkorahoituksella-suvaitsevaisuuden-musiikkikeitos/ […]

 48. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless definitely really worth taking a appear, whoa did one particular find out about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 49. Title

  […]Here are several of the web sites we suggest for our visitors[…]

 50. Title

  […]Here is a good Weblog You might Discover Intriguing that we Encourage You[…]

 51. Title

  […]just beneath, are various absolutely not related web-sites to ours, even so, they are certainly worth going over[…]

 52. Title

  […]please pay a visit to the web pages we comply with, such as this one particular, as it represents our picks through the web[…]

 53. Title

  […]The information mentioned in the report are a number of the ideal offered […]

 54. mymvrc.org

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 55. buy cheap cialis

  Joukkorahoituksella suvaitsevaisuuden musiikkikeitos | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

Comments are closed.