Mai Kivelä, vapaa radikaali

Mai Kivelä aloitti Vasemmistonuorten pääsihteerinä. Kuva: Minna Kallinen.

Vasemmistonuorten tuore pääsihteeri Mai Kivelä on kasvanut ympäristö- ja eläinoikeusliikkeen mukana. Jo yhdeksän vuotiaana hän liittyi Greenpeacen tukijäseneksi ja tämä järjestö on siitä lähtien ollut hänelle läheinen ja rakas.

– Muistan olleeni 11-vuotias, kun kesäloman aikana tein vapaaehtoishommia Suomen toimistolle. Toimistohommia, koska eihän silloin ollut mitään vapaaehtoisryhmiä, saati sen ikäisille, Mai Kivelä muistelee.

Lukion jälkeen Kivelä alkoi opiskella kansalaistoimintaa ja tutustua eri järjestöihin, oli Attacin kokouksissa, järjestämässä mielenosoituksia Irakin sodan sytyttyä ja valtaamassa taloja. Tämän jälkeen Greenpeace kutsui jälleen. Mistä Main rakkaus juuri tähän järjestöön kumpuaa?

– Greenpeace tuli siitä, että se oli niin näkyvä järjestö, josta sai tietää nuorena. Jo silloin viehätti suoran toiminnan lähtökohta. Se vetosi voimakkaasti idealistiseen nuoreen.

Humanismia teoriassa ja käytännössä

Lukion ja välivuosien jälkeen Mai Kivelä opiskeli kansalaistoimintaa Humanistisessa ammattikorkeakoulussa.

– Opiskeluaikana tein paljon esimerkiksi Greenpeace-aktivismia ulkomailla, olen ollut järjestön laivoilla ja esimerkiksi Slovakiassa, Saksassa, Belgiassa, Tanskassa ja Ruotsissa erilaisissa kampanjoissa ja mielenosoituksissa.

Kivelä on esimerkiksi istunut Sini Saarelan kanssa tien varrella muutamia viikkoja seuraamassa Venäjän puoleisessa Karjalassa laittomia hakkuita ja kuljetuksia.
– Pointti oli se, että suomalaiset puufirmat ostivat laittomasti hakattua puuta Venäjältä, ja sitä piti päästä dokumentoimaan: miltä alueilta puuta tuodaan ja mihin tehtaisiin viedään. Ihan konkreettisesti istuttiin siellä metsätien varressa ja seurattiin tukkirekkoja rajalle. Ja rajan toisella puolella samoin.

Valmistuttuaan yhteisöpedogogiksi Kivelä lähti lukemaan tästä muutaman vuoden kuluttua sosiologiaa Tampereen yliopistoon ja viime vuonna hän jatkoi opiskeluitaan Lontoossa maisteriksi.

– Ohjelma, jota opiskelin Lontoossa oli nimeltään ”ympäristö ja kehitys”, yhteiskuntamaantieteen ohjelma. Minua kiinnosti nimenomaan sellainen jatkokoulutus, jossa käsiteltäisiin ympäristö- ja kehityskysymyksiä yhdessä.

Rohkeiden ihmisten Greenpeace

Opiskeluiden yhteydessä Kivelä suoritti muutaman työharjoittelun Greenpeacelle ja teki kaikenlaisia vapaahtoishommia järjestölle, osallistui suoraan toimintaan ja mielenosoituksiin.

– Valmistuttuani hain järjestöön töihin. Muistan kun olin siellä tekemässä jotain, ja yksi työntekijä kysyi, että “sähän valmistut nyt, mitä aiot sitten alkaa tehdä?”. Vastasin hänelle, että “sitten musta tulee vapaa radikaali”.

Kivelä päätyi kuitenkin Greenpeacelle töihin heti: koska hän oli ollut monta vuotta aktiivisesti vapaaehtoisena, tuntui loogiselta aloittaa siellä palkkatyö.
– Haave olikin tehdä työkseen sitä mitä haluaisi muutenkin tehdä.

Kivelä toimi vapaaehtoiskoordinaattorina, action-koordinaattorina ja kampanja-avustajana. Hän oli myös Pohjoismaisen vapaaehtoisyksikön, vapaaehtoiskoordinaatiotiimin, kakkosvetäjä.

Greenpeacen radikaalius vetoaa häneen. Se, että uskalletaan ajaa asioita myös konfrontaation kautta. Järjestön toiminnan tapaa ja tyyliä hän pitää tärkeänä.
– Suomessa ei ole hirveästi radikaaleja järjestöjä mistä valita. Minulle ympäristöasiat ovat olleet todella tärkeitä. Greenpeace on paras ympäristöjärjestö mitä tällä hetkellä on. Se on tehokas, rohkea ja saa paljon aikaan. Arktis-kampanjassakin on lähes neljä miljoonaa ihmistä mukana!

Monipuolinen oikeudenmukaisuus

Mutta ovatko Mai Kivelälle ympäristöasiat poliittisen ideologiansa prioriteettina?
– Fakta on, että ympäristö asettaa reunaehdot kaikelle muulle poliittiselle toiminnalle. Olen itse ollut tosi kiinnostunut ympäristökysymyksistä myös sitä kautta, miten ne ovat myös sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksiä, keihin ympäristöongelmat kohdistuvat ja ketkä niitä aiheuttavat.

Ympäristöongelmat ovat Kivelän mukaan kokonaisvaltaisia kysymyksiä; käsitellessä ympäristökysymyksiä pakostikin käsittelee myös oikeudenmukaisuuskysymyksiä.
– Kun miettii mistä ne johtuvat ja miten ne ratkaistaisiin niin pakostakin tulee mukaan valtasuhteet, talousjärjestelmä ja kaikki muu.

Eläinten oikeudet ovat olleet oma lukunsa, kun Kivelä miettii maailmankuvaansa. Siihen kuuluu loogisesti halu elää muita vahingoittamatta ja tavoitella oikeudenmukaista maailmaa.

– Ajattelussani ihmiset ei ole ainoita yksilöitä joita kohtaan voi haluta olla solidaarinen, ja joilla on omat intressit, ja joita ei saa sortaa ja riistää.

Häntä kiinnostaa talous esimerkiksi tuloerojen kautta, mutta ylipäätänsä epätasa-arvo. Se ilmenee Kivelän mukaan monella tavalla: olkoon se sitten vaikka suuryritysten vallan kasvun vastustamista, toimintaa tuloerojen kaventamiseksi, perustulokampanjaa tai yhteisöveron alentamispäätöksen kritisoimista.

Puolue vaikuttamisen areenana

Vasemmistoliiton jäsen Mai Kivelä on ollut viime vuodesta.
– Sanoisin, että Vasemmistoliiton jäsenyys ei enää pelota, kuten nuorena. Silloin kun liityin Vasemmistonuoriin yhdeksän vuotta sitten, tärkeä pointti oli, ettei automaattisesti samalla liittynyt puolueeseen, koska se olisi tuntunut liian epäilyttävältä.

– Minulla on ehkä ollut aika anarkistinen asenne vaikka en ole ollutkaan anarkisti. Onhan Vasemmistoliiton sisälläkin tapahtunut yleisesti hyvää kehitystä viimeisen kymmenen vuoden aikana, vaikka tämä nykyinen hallitustyöskentely on tietysti rankkaa. Näen puolueen taas yhtenä uutena areenana, jota kautta voi vaikuttaa.

Nyt kun Kivelä on ollut kymmenen vuotta täyspäiväisesti mukana kansalaistoiminnassa ja järjestöissä, on hän usein päätynyt eri kampanjoissa huomaamaan, että lopputuloksessa – siinä miksei hyvää muutosta saada aikaiseksi – on suurimman ongelman aiheuttanut poliittisen tahdon puute.

– Vaikka ratkaisut olisivat teknisesti olemassa, on ihmisten enemmistön tahto, on aina ongelma se, ettei ole poliittista tahtoa. Tuntuu, että solmukohta on siellä missä edustuksellisen demokratian valta on.

Huipputyypit kaduilla ja kabineteissa

Nykyinen työantajansa Vasemmistonuoret on Mai Kivelästä “huippujärjestö”.
– Samaan aikaan mielenkiintoista ja riittävän haastavaa. Saa niin paljon motivaatiota, kun tekee työtä ihmisten kanssa jotka on lämminhenkisiä, mutta silti skarppeja ja haluavat yhdessä ajaa muutosta.

Vasemmistonuoret poliittiselta agendaltaan ja toimintatavoiltaan vastaa pitkälti Kivelän ajatusmaailmaa.

– Vaikka olemme poliittinen nuorisojärjestö, teemme omista lähtökohdista omia kampanjoita. Haluan itse painottaa monipuolisia toimintatapoja ja sloganiamme “kaduilla ja kabineteissa”. Jos ajattelee omaa yhteiskunta-analyysiani, niin mielestäni tämä on oikeasti hyvä strategia.

Ei punaista ilman vihreää

Mai Kivelä painottaa, että nyt on rakennettava vahvaa punavihreää liikettä, joka haastaa samaan aikaan hegemonisessa asemassa olevaa uusliberalistista talouspolitiikkaa sekä konservatiivi- ja nationalistioikeistoa.

– Tärkeää on ymmärtää, että ympäristökysymyksiä ei voida ratkaista ilman vasemmistolaista talous- ja yhteiskunta-analyysia, eikä myöskään vasemmistolaista politiikkaa voi tehdä ilman, että olemme ratkomassa ympäristöongelmia: koska mitään ei jää jäljelle, jos emme ota ympäristökriisejä tosissamme.

© Teksti: Juha Säijälä / Kansan Uutiset / Kuva: Juha Säijälä

108 Comment

 1. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 3. m88asia says:

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 6. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 8. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 9. … [Trackback]

  […] There you will find 71793 more Information on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 10. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 11. … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 12. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 13. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 14. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 15. … [Trackback]

  […] There you can find 3323 more Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 16. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 17. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 18. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 19. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 20. … [Trackback]

  […] There you can find 36960 additional Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 21. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 22. … [Trackback]

  […] Here you can find 35758 more Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 23. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 24. Hair Care says:

  … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 25. … [Trackback]

  […] There you can find 54827 more Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 26. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 27. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 28. … [Trackback]

  […] Here you will find 26355 additional Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 29. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 30. … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 31. … [Trackback]

  […] There you can find 22039 more Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 32. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 33. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 34. Makayla says:

  … [Trackback]

  […] Information to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 35. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 36. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 37. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 38. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 39. … [Trackback]

  […] There you can find 3015 more Info on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 40. … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 41. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 42. go here says:

  … [Trackback]

  […] Here you will find 82766 additional Information on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 43. warnetqq says:

  … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 44. … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 45. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 46. … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 47. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 48. … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/01/02/mai-kivela-vapaa-radikaali/ […]

 49. albuterol inhaler

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 50. ciprofloxacin cost

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 51. walmart online shopping tylenol

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 52. best place to buy viagra online

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 53. where to buy generic cialis online forum

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 54. cialis dosage

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 55. discount viagra without prescription

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 56. careprost eyelash

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 57. cheapest 100 viagra us

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 58. Title

  […]usually posts some really interesting stuff like this. If you are new to this site[…]

 59. cheapest 50mg generic viagra

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 60. Title

  […]Here is a good Weblog You may Find Intriguing that we Encourage You[…]

 61. Title

  […]we came across a cool internet site that you may well enjoy. Take a search for those who want[…]

 62. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated web-sites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 63. buy hydroxychloroquine online

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 64. Title

  […]one of our visitors just lately advised the following website[…]

 65. Title

  […]the time to read or take a look at the content material or web sites we have linked to below the[…]

 66. Title

  […]that will be the finish of this write-up. Right here you will uncover some web-sites that we assume you’ll appreciate, just click the links over[…]

 67. Title

  […]usually posts some extremely fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 68. best generic viagra websites reviews

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 69. cialis coupon

  Mai Kivelä, vapaa radikaali | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 70. Buy CBD Coupon Codes :

  […] Buy CBD Coupon Codes

 71. Title

  […]Here is a great Blog You might Come across Interesting that we Encourage You[…]

 72. Title

  […]Here are a number of the web-sites we recommend for our visitors[…]

 73. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not connected web sites to ours, even so, they are certainly really worth going over[…]

 74. Title

  […]one of our guests just lately proposed the following website[…]

 75. Title

  […]Here are some of the internet sites we recommend for our visitors[…]

 76. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get quite a bit of link like from[…]

 77. Title

  […]Every the moment in a even though we choose blogs that we study. Listed below are the newest internet sites that we choose […]

 78. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless seriously really worth taking a look, whoa did a single understand about Mid East has got extra problerms too […]

 79. Title

  […]The information and facts mentioned inside the write-up are a number of the ideal readily available […]

 80. Title

  […]Every the moment in a while we decide on blogs that we study. Listed below are the most up-to-date web-sites that we opt for […]

 81. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are basically really worth a go via, so have a look[…]

 82. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they are basically worth a go by way of, so possess a look[…]

 83. royal cbd says:

  Title

  […]below you’ll find the link to some web-sites that we feel you ought to visit[…]

 84. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless genuinely worth taking a look, whoa did one particular learn about Mid East has got much more problerms also […]

 85. Title

  […]we like to honor a lot of other world wide web sites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 86. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re basically worth a go by means of, so possess a look[…]

 87. dg casino says:

  Title

  […]Here are some of the web sites we advocate for our visitors[…]

 88. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I love but don’t get a whole lot of link love from[…]

 89. Google says:

  Google

  Just beneath, are many completely not associated web sites to ours, nevertheless, they’re surely worth going over.

 90. Title

  […]below you’ll come across the link to some websites that we think you must visit[…]

 91. Title

  […]Here is an excellent Blog You may Discover Intriguing that we Encourage You[…]

 92. Title

  […]please check out the web pages we stick to, like this one, because it represents our picks from the web[…]

 93. Title

  […]Here is a superb Blog You may Locate Fascinating that we Encourage You[…]

 94. Title

  […]the time to read or check out the content or web-sites we’ve linked to below the[…]

 95. mega888 says:

  Title

  […]Here is an excellent Weblog You may Uncover Exciting that we Encourage You[…]

 96. Title

  […]just beneath, are a lot of totally not related websites to ours, on the other hand, they are certainly really worth going over[…]

 97. canadian bitcoin

  […]below you will discover the link to some web-sites that we think it is best to visit[…]

 98. nj says:

  Title

  […]check beneath, are some entirely unrelated websites to ours, on the other hand, they are most trustworthy sources that we use[…]

 99. Buy Percocet online

  […]Here is a good Weblog You may Come across Exciting that we Encourage You[…]

 100. Title

  […]that could be the end of this post. Right here you will discover some internet sites that we consider you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 101. savannah cat for sale

  […]Every the moment inside a although we select blogs that we read. Listed beneath are the most current websites that we select […]

 102. hyacinth macaw for sale

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless actually worth taking a appear, whoa did one particular understand about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 103. Buy Ketamine online

  […]that will be the finish of this article. Right here you will obtain some sites that we feel you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 104. Title

  […]Here is a superb Blog You might Locate Fascinating that we Encourage You[…]

 105. RAM says:

  RAM

  […]Here is a superb Weblog You might Obtain Interesting that we Encourage You[…]

 106. Buy weed online

  […]The data mentioned in the report are a few of the most effective out there […]

 107. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get a lot of link love from[…]

 108. BUY ACTAVIS COUGH SYRUP

  […]although sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be basically worth a go via, so have a look[…]

Comments are closed.