Vihaista puhetta – kolumni

Maan tapa on ollut riehaantua kerta toisensa jälkeen kyllästymiseen asti jostain tietystä ilmiöstä. Jo kohta vuosi on vauhkottu vihapuheesta, jollaiseksi kaikki omasta aatoksesta poikkeava on helppo nykyään leimata.

Mikä sitä sitten on ja mikä ei? Sen pohtiminen on jäänyt vähemmälle leimakirveitä viskellessä. Jos käy uhkaamaan koskemattomuutta tai perusteettomasti herjaa toista, ei sitä tietty tarvitse kenenkään sietää. Mutta paljon on siedettävää, aiheellista raivostumista, jota vihaisen puheen myötä ulos saatetaan – syystäkin.

Kehitysvammaisista ihmisistä kovin karkeaa kieltä Ajankohtaisessa kakkosessa muutama viikko takaperin käyttänyt Taina Kovalainen on noussut koko kansan tuntemaksi julkimoksi itkiessään jopa talkshow´n sohvalla kuinka vihaisia muut kanssaeläjät hänelle ovat olleet. Ja media on peesannut Kovalaista toitottaen siitä mitä nyt kohta uskaltaa sanoa, jos kaikki käyvät näin vihaisiksi. On vain terve merkki, ettei perusihmisoikeuksia räikeästi vastaan käyvää tekstiä sulateta ja sanotaan voimakkaan vihaisesti, ettei tämä kertakaikkiaan käy.

Opiskelijatkin yltyivät vihaisiksi viime viikolla, kun Kela ykskantaan ilmoitti ulosmittaavansa heiltä opintotuen liikamaksun ilman eri ilmoitusta tai mahdollisuutta maksaa velkarästin pois ennen voudin väliintuloa. Kysyttiin perustellusti onko tämä esimerkiksi asunnon saamista vaikeuttavan ulosottomerkinnän aiheuttava ulosmittaus oikein. Vähemmän kysyttiin sitä, onko tämä Kelan arvojen mukaista.

Kelan itselleen laatimat, ylväiltä kuulostavat arvot nimittäin kertovat aivan toisenlaisesta valtion virastosta: ”Kela on luotettava, tehokas ja sosiaalisen vastuunsa tunteva toimija. Lisäksi se on aktiivinen sosiaaliturvan ja sen toimeenpanon kehittäjä.”

Lopulta valtakunnanvouti Juhani Toukola armahti opiskelijat. Hän päätti, että merkinnät ulosottorekisteristä annettaviin todistuksiin poistetaan kaikissa tapauksissa, joissa maksukehotusta ennen veronpalautuksen ulosmittausta ei ole voitu lähettää. Sen sijaan Kela ei suostunut muuttamaan ohjeistustaan. Vouti näytti sisäistäneen sosiaalisen vastuun ja kohtuullisuuden periaatteet paremmin kuin Kela, jonka lakimies Antti Partanen puhisi Yleisradiolle vihaa työnantajaansa ja asiakkaitaan kohtaan: ”Verovaroista kustannetaan tätäkin systeemiä, ja se on ihmisten pussista pois.”

Voudin päätös on jokatapauksessa vain kosmeettinen. Velka, vaikka siitä olisikin tehty Kelan kanssa takaisinmaksusuunnitelma, on maksettava pois ennen veronpalautuksia, jos tahtoo välttää ulosmittauksen. Liikaa opintorahaa – usein tietämättään – nostaneet ökyilevät opiskelijat saivat käytännössä kolme viikkoa aikaa miettiä, mistä kuvettaan kaivavat voudin kassaan.

Jos opiskelijalle, yleensä nuorelle, opetaan yhdessä elämisestä näin, ei ole mitään syytä hämmästellä sitä miksi kokoomus on uusimpien gallupien mukaan nyt suurempi kuin kaikki vasemmistopuolueet yhteensä. Epäoikeudenmukaisuus ruokkii itseään ja sen poliittinen airue kokoomus lisää samalla kansansuosiotaan kylväen ympärilleen perusteetonta vihaa ja keinotekoisia vastakkainasetteluja.

Juha SäijäläJuha Säijälä
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

Kolumni on julkaistu Tiedonantajassa 12.11.2011.

© Teksti: Juha Säijälä