Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut”

"Ehkä vielä kerran, ennen kuin täytän 70, nousen lavalle uusien ja vanhojen laulujen kanssa", Kiti Neuvonen miettii. Kuva: Kansan Arkisto.

Vietnamin sodan loppuminen ja Salvador Allenden traaginen kuolema olivat nuorelle Kiti Neuvoselle tärkeitä käännekohtia 1970-luvulla. Tänä päivänä Neuvonen on yhä taistelemassa kulttuurin keinoin solidaarisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

”Koko maailma, kaikki maanosat, tulivat ihmisen syliin. Koimme valtavaa yhtenäisyyttä maailman työtä tekevien kanssa. Tämä on kasvattanut minua, se oli yksi yliopisto lisää. Tovereita ja kansainvälistä toimintaa oli kaikkialla”, Neuvonen muistelee nuoruutensa merkkipaaluja.

Solidaarisuus on hyvin keskeinen eetos joka leimaa hänen sukupolveaan. Yhteisvastuun lisäksi hän näkee myös tärkeänä seikkana ikäluokalleen 1960-70 -luvuilla rakennetun sosiaaliturvajärjestelmän: päivähoidon, peruskoulun, kansanterveyslain, työttömyysturvajärjestelmän.

”Kaikki isot asiat, joita nyt ajetaan alas. Olen nähnyt kun järjestelmä on luotu, ja näen nyt kuinka oikeisto ajaa sitä alas.”

Suomen pikku-Viipurissa Lahdessa evakkoperheeseen syntynyt laulaja, runoilija ja radiotoimittaja Neuvonen on elänyt vasemmiston taistelussa mukana koko ikänsä, nuoresta tytöstä.

Vallankumouksen papittaria

”Opiskelin Savonlinnan taidelukiossa vuonna 1968 kun Vanha vallattiin. Sisareni piti yhteyttä ja minusta tuntui, että olin jumalan selän takana, kaikki tapahtui Helsingissä. Niinpä tulin Lahden kautta Helsinkiin ja suurin piirtein suorin jaloin kävelin ylioppilasteatteriin ja sanoin, että haluan tulla tänne mukaan”, Kiti Neuvonen muistelee, Ylioppilasteatteriin hän myös pääsi. Tällöin perustettiin teatterin vaalityöryhmä Vanha Myyrä.

”Teimme Ylioppilasteatteriin näytelmän Vanhan valtaus, jonka Timo Kallinen ohjasi. Siinä laulettiin muun muassa Kansainvälinen rokkiversiona. Vanha Myyrä syntyi sitä kautta. Äidilleni se oli vähän kauhistus, mutta hän pesi kukkahuivini ja sanoi vain, että sinulla pitää olla siistit vaatteet kun esiinnyt.”

Helsingin aika oli Neuvoselle haipakkaa metallin lakkoineen ja rauhanliikkeineen. ”Koko elämä oli osallistumista, välillä kerettiin käydä kotona nukkumassa ja istumassa punkkulasin ääressä. Ystäväpiiri oli samoja aktiivisia ihmisiä. Sitten tulivat Berliinin laulujuhlat ja sen perään Berliinissä oli vielä Maailman nuorison festivaalit.”

”Olimme vallankumouksen papittaria, Aulikki Oksanen, Kaisa Korhonen, Annariitta Minkkinen ja minä. Meitä oli joukko naisia, jotka nousivat esille. Kelpasin kaikkiin juhliin esiintymään ja minua arvostettiin työväestön, ammattiyhdistysliikkeen piirissä.”

Laulajan ura otti Neuvosen otteeseensa, jonka myötä hän tuli koko Suomelle tutuksi: ei vähiten Anu Kaipaisen sanoittaman ja Kaj Chydeniuksen säveltämän Nuoruustangon myötä. Kappaleen, jonka mukana huokailee jo kolmas, ellei neljäs sukupolvi.

”Vasta vuosien, vuosien päästä havahduin siihen, että Nuoruustangosta muodostui oman sukupolveni ikivihreä rakkkauslaulu. Kappaleeseen sisältyy yhä se sama ehdottomuus ja se on minulle yhtä rakas edelleen”.

Ruuhkavuodet saapuivat

”Muutin Helsingistä Tampereen yliopistoon opiskelemaan 1973. Jatkoin myös musiikkiopintojani konservatoriossa. Tampere oli siihen aikaan vahva työläiskaupunki. Pirkanmaalla oli useita aktiivisesti toimivia ohjelmaryhmiä ja kuoroja”, Kiti Neuvonen kertoo.

Vuosittain pidettiin itsenäisyyspäivän työväenlaulukonsertti, jossa esiintyivät eri lauluryhmät ja mukana oli jo paljon ammattinäyttelijöitäkin. ”Oma roolini muuttui aina enemmän solistiseen suuntaan.”

Neuvonen esiintyi paljon vasemmistojärjestöjen ammattiyhdistysliikkeen ja rauhanliikkeen tilaisuuksissa.

”Ohjelmistooni kuului paljon vanhoja työväenlauluja, mutta kuten muuallakin uudet, jo ammattirunoilijoiden ja säveltäjien laulut kiirivät myös Tampereelle.”
Hän löysi hyvin nopeasti hyviä säestäjiä, säveltäjiä ja muusikoita joiden kanssa teki yhteistyötä.

”Mutta roikuin pitkään niin sanottuna puoliammattilasena poikani ollessa pieni.”
Vuonna 1996 valmistui Neuvosen yhdessä tamperelaisten muusikkojen kanssa tehty ensimmäinen LP-levy Kaupungin valot.

”Sitä serasivat varsinaiset ruuhkavuodet. Jätin päivätyöni nuoriso- ja kulttuuriohjaajana. Ryhdyin päätoimiseksi laulajaksi. Kaupungin valojen jälkeen tein kuudessa vuodessa neljä LP:tä. Konsertoin ja keikkailin paljon ympäri maata.”

Neuvonen vieraili myös yhden talven Tampereen Työväenteatterissa italialaisen Arturo Corson ohjaamassa Mystero Puffossa.

”Läheisimmät työtoverini olivat ja ovat edelleen nykyisin Tampereen Teatterin kapellimestarina toimiva Jyrki Niemi ja säveltäjä, luottosäestäjäni Vesa Tuomi. TTT:n kellariteatteriin valmistimme näyttelijä Juhani Niemelän kanssa kaksi runo- ja musiikkiesitystä, joista molemmat esitimme myös Kajaanin runoviikolla.
Valkeakosken Työväen Musikkitapahtumassa esiinnyin useana kesänä peräkkäin”, Neuvonen muistelee vain muutamia vaiheitaan viime vuosikymmeniltä.

Mielessä hyrisee uusia lauluja

Taitelija kertoo musiikkinsa muuttaneen muotoaan. ”Levyilläni on paljon venäläisiä lauluja, joiden tekstien suomennokseen osallituin Klaus Weckrothin kanssa: Bulat Ogutshavan, Vladimir Vysotskin ja Zanna Bizevskajan lauluja.”

Vaikka vanhoilla työväenlauluilla on aina ollut oma sijansa Kiti Neuvosen ohjemistossa, hän kertoo halunneensa laulaa hänelle ”omaa musiikkia”. ”Tamperelaisten rokkareiden kanssa teimme tiivistä yhteistyötä ja heistä monet soittavat levyilläni ja ovat olleet eri bändikokoonpanoissani. Muiden muassa Juice Leskinen on tehnyt eräälle levylleni useita sävellyksiä ja sanoituksia, samoin Dave Lindholm. Pate Mustajärven kanssa laulamme levylläni dueton, joka on hänen käsialaansa.”

Viimeisen suuren oman konserttinsa, Lue minulle nuoruus, Neuvonen piti Tampereella vuonna 2006. Se oli samalla hänen 35-vuotistaiteilijajuhla. Vesa Tuomi sävelsi hänelle parikymmentä Ilpo Tiihosen runoa.

”Samana vuonna sain kunnian esiintyä Lontoossa suomalaisen elokuvan viikolla. Mukana oli Jouko Aaltosen edellisenä vuonna ensi-iltansa saanut dokumentti 1970-luvun laululiikkeestä Kenen joukoissa seisot.”

Jo konserttia tehdessäni korvani alkoi oirehtia. Sairastuin Menieren tautiin ja menetin osan kuulostani. Jäin työkyvyttömyyseläkkeelle kahta vuotta myöhemmin.” Neuvonen kertoo oppineensa pikkuhiljaa elämään sairauden kanssa. ”Esiintynytkin olen ja opettanut hengittämistä ja lauluilmaisua. Mielessäni on alkanut hyristä uusia lauluja. Ehkä vielä kerran, ennen kuin täytän 70, nousen lavalle uusien ja vanhojen laulujen kanssa.”

”En aio lausua mantraa”

”Tekstit ovat minulle tärkeitä. Musikkilla on sekä esiintyjälle että kuulijalle kokemus, joka on subjektiivinen. Musiikilla on salaista voimaa. Se lohduttaa, vahvistaa ja auttaa käsittelemään omia kokemuksia ja tunteita. Musiikilla on suora tie aivojen tunnekeskukseen , ohi järjen tai ymmärtämisen”, Kiti Neuvonen miettii. ”Itse olen useissa tilanteissa purskahtanut itkuun kuullessani jotain ainulaatuista. Esiintyjähän ei itke keikalla, mutta on tilaisuuksia, joissa olen laulanut kyyneleet silmissä.”

Neuvosen suhde vanhaan työväenmusiikkiin on elinikäinen rakkaus. ”Se on opettanut minua ymmärtämään historiaa, solidaarisuutta ja sitä miten eri-arvoisuus, sorto ja sota ovat epäihimillistä, solidaarisuus ja ihmisen puolustaminen tärkeää. 1970-luvun laululiikeessä lauloimme vallakumousta ja muutosta. Paljon on vielä tehtävää. Antini työväenmusiikille arvioikoot kuulijat ja kokijat.”

Neuvonen muistuttaa, että ihmiset ovat laulaneet aina. ”Jo kivikauden ihmiset ääntelivät ja rakensivat alkeellisia soittimia. Hekin varmaan tyynnyttelivät lapsensa lauluillaan uneen.”

”Työväenlaulut ovat osa työväen kulttuuria. Ne voimaannuttavat, rohkeisevat ja luovat yhteisyyttä. Vanhojen laulujen kieli on sidoksissa aikaan ja voivat kuullostaa kankeilta ja karheilta. Osa 1970-luvun lauluista ovat sisällöllisesti menettäneet alkuperäisen merkityksensä.”

Neuvonen huomauttaa sanoitetun musiikin olevan sidottu aina aikaansa, mutta suuret teemat, kuten sodan vastaisuus, rauha, vapaus, veljeys, tasa-arvo ja solidaarisuus ovat edelleenkin ajankohtaisia teemoja.

Nykymusiikki kuluttaa ihmistä

Mikä pitkän uran tehneelle, työväenmusiikista luennoineellekin Kiti Neuvoselle on tämän päivän työväenmusiikkia?

”Lainaan tähän itseäni viisaampaa, kirjallisuudentutkija Raoul Palmgrenia, jonka työväenkirjallisuutta koskeva luokitus pätee myös työväenlauluihin. Palmgrenin luokittelu menee näin: laulut joissa kuvataan olemassa olevia olosuhteita; laulut laulut joissa valitetaan näitä olosuhteita nimittämättä syitä niihin; laulut joissa näennäisesti vain valitetaan olosuhteita, mutta joissa jo on havaittavissa enemmän tai vähemmän kätkettyä kritiikkiä hallitsevaa luokkaa kohtaan; laulut joissa otetaan hyökkäävästi kantaa sortoa ja hätää, hyväksikäyttäjiä ja riistäjiä vastaan; laulut joissa sen lisäksi tuodaan sorretun luokan aineelliset tarpeet sekä kansan tulevaisuuden kuvitelmat; laulut joissa ilmaistaan selvästi järjestäytyneen työväestön päämäärät ja vaatimukset.”

Neuvonen harmittelee musiikkielämän kaupallistumista. Ylikansalliset levy-yhtiöt tuottavat valtavan määrän viihdyttävää musiikkia, jonka elinkaari on lyhyt. ”Joka vuosi valitaan uudet tangokuninkaaliset, idolsit ja voice of finlandit. Radiokanavien soittolistat, myös Yle tuuttaavat samaa, kunnes uudet muoti- ja iskusävelet ottavat oman paikkansa. Musiikkia kulutetaan ja se kuluttaa ihmistä.”

Maailmanmusiikki, pienten levy-yhtiöiden tuotanto ja omakustanteet ovat Neuvoselle virkistävä poikkeus. ”Maailmassa soditaan yhä, kuollaan nälkään ja ihmiset kohtaavat epätasa-arvoa. Vieläkin tehdään sotilasvallankaappauksia ja ihmisiltä riistetään oikeudet.” Nyt olisi Neuvosen mukaan tilaa 2000-luvun rauhanlauluille, lauluille työttömyydestä ja solidaarisuudesta.

”Toivon, että tälle vuosituhannelle löytyy omat agit-propinsa, annariittaminkkisensä ja kitineuvosensa!”

© Teksti: Juha Säijälä / Kulttuurivihkot / Kuva: Kansan Arkisto

216 Comment

 1. albuterol inhaler

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 2. cialis without a doctor 20mg

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 3. cipro generic

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 4. viagra samples

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 5. naltrexone over the counter usa

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 6. buy latisse in mexico

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 7. can you buy hydroxychloroquine over the counter

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 8. buy tylenol

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 9. buy chloroquine online uk

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 10. buy cheap viagra online

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 11. how does viagra work

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 12. chloroquine virus

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 13. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 14. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 15. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 16. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 17. … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 18. rehab says:

  … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 19. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 20. … [Trackback]

  […] Here you will find 5026 additional Info on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 21. … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 22. … [Trackback]

  […] There you can find 23160 additional Info on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 23. viagra without subscription

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 24. buy cialis

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 25. … [Trackback]

  […] Here you will find 68088 additional Information to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 26. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 27. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 28. generic viagra 20mg pills erections

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 29. … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 30. bimatoprost generic usa

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 31. over the counter cialis

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 32. hoursrain says:

  … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 33. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 34. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 35. … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 36. … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 37. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 38. viagra brand

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 39. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 40. … [Trackback]

  […] There you will find 5327 additional Information to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 41. شات says:

  … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 42. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 43. … [Trackback]

  […] Read More Info here on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 44. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 45. Title

  […]please visit the web pages we comply with, like this 1, as it represents our picks in the web[…]

 46. … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 47. Title

  […]here are some links to websites that we link to due to the fact we think they’re worth visiting[…]

 48. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: saijala.fi/2016/01/01/kiti-neuvonen-valinnut-musiikkia-musiikki-valitsi/ […]

 49. Title

  […]below you will locate the link to some web pages that we assume you ought to visit[…]

 50. cheap geneirc viagra 100

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 51. buy chloroquine phosphate

  Kiti Neuvonen: ”En valinnut musiikkia, musiikki valitsi minut” | Juha Säijälä I Toimittaja I Journalist

 52. Title

  […]we like to honor lots of other online web sites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 53. Title

  […]Here are a few of the sites we recommend for our visitors[…]

 54. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be in fact really worth a go by means of, so possess a look[…]

 55. Title

  […]Here is a good Blog You may Find Exciting that we Encourage You[…]

 56. Title

  […]just beneath, are many totally not connected websites to ours, on the other hand, they’re certainly really worth going over[…]

 57. Title

  […]here are some links to web sites that we link to due to the fact we assume they’re worth visiting[…]

 58. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated internet sites to ours, nevertheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 59. news says:

  Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they may be basically really worth a go through, so possess a look[…]

 60. Title

  […]please pay a visit to the websites we follow, such as this 1, as it represents our picks in the web[…]

 61. Title

  […]Every after inside a while we pick blogs that we study. Listed below are the most current websites that we choose […]

 62. Title

  […]just beneath, are several entirely not connected web-sites to ours, nonetheless, they may be certainly worth going over[…]

 63. Title

  […]very few sites that occur to be in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 64. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless seriously worth taking a appear, whoa did one learn about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 65. Title

  […]one of our visitors not too long ago recommended the following website[…]

 66. Title

  […]Here are a number of the websites we advise for our visitors[…]

 67. Title

  […]just beneath, are quite a few absolutely not associated web pages to ours, nevertheless, they’re surely really worth going over[…]

 68. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless genuinely worth taking a look, whoa did one master about Mid East has got extra problerms also […]

 69. Title

  […]we came across a cool website that you just may take pleasure in. Take a search if you want[…]

 70. Title

  […]below you’ll locate the link to some web-sites that we believe you should visit[…]

 71. Title

  […]that may be the finish of this write-up. Here you’ll discover some sites that we think you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 72. Title

  […]Here are a few of the internet sites we suggest for our visitors[…]

 73. Title

  […]Here is an excellent Blog You may Uncover Intriguing that we Encourage You[…]

 74. 918kiss says:

  Title

  […]here are some links to web pages that we link to since we believe they may be worth visiting[…]

 75. Title

  […]we prefer to honor lots of other net web sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 76. lititz pa says:

  Title

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to for the reason that we think they’re worth visiting[…]

 77. Title

  […]just beneath, are many completely not connected web pages to ours, having said that, they’re certainly really worth going over[…]

 78. Title

  […]The facts mentioned within the article are several of the ideal available […]

 79. Title

  […]please go to the web pages we stick to, such as this one, because it represents our picks from the web[…]

 80. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless seriously worth taking a appear, whoa did a single discover about Mid East has got far more problerms also […]

 81. Title

  […]although sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they may be truly really worth a go by, so possess a look[…]

 82. Title

  […]here are some links to sites that we link to simply because we think they are worth visiting[…]

 83. Title

  […]below you’ll discover the link to some web sites that we feel you should visit[…]

 84. Title

  […]very handful of websites that occur to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 85. Title

  […]below you will locate the link to some web sites that we consider you need to visit[…]

 86. Title

  […]very few internet sites that take place to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 87. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated web-sites to ours, on the other hand, they are most trustworthy sources that we use[…]

 88. Title

  […]Every as soon as in a when we opt for blogs that we read. Listed below would be the most up-to-date web sites that we opt for […]

 89. Title

  […]The information and facts talked about inside the article are some of the best out there […]

 90. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re really really worth a go as a result of, so have a look[…]

 91. Title

  […]here are some hyperlinks to internet sites that we link to simply because we believe they are worth visiting[…]

 92. Title

  […]please pay a visit to the sites we follow, like this 1, as it represents our picks in the web[…]

 93. Title

  […]very couple of websites that happen to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 94. Title

  […]Every the moment in a though we pick out blogs that we read. Listed below are the most up-to-date sites that we pick […]

 95. Title

  […]Here are several of the websites we suggest for our visitors[…]

 96. Title

  […]the time to read or visit the material or sites we’ve linked to below the[…]

 97. Title

  […]The information and facts mentioned in the post are a few of the very best obtainable […]

 98. vitamin says:

  Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a good deal of link adore from[…]

 99. Ruko bsd says:

  Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I love but don’t get lots of link really like from[…]

 100. Title

  […]we came across a cool internet site that you just could enjoy. Take a look in the event you want[…]

 101. Title

  […]the time to read or stop by the material or sites we’ve linked to below the[…]

 102. Title

  […]one of our visitors recently recommended the following website[…]

 103. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to due to the fact we consider they are really worth visiting[…]

 104. Title

  […]that would be the finish of this article. Here you will obtain some web sites that we assume you’ll value, just click the links over[…]

 105. Title

  […]here are some links to web sites that we link to for the reason that we feel they’re really worth visiting[…]

 106. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they may be really really worth a go by means of, so have a look[…]

 107. Title

  […]we like to honor many other online websites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 108. Title

  […]here are some hyperlinks to web-sites that we link to due to the fact we feel they may be really worth visiting[…]

 109. film izle says:

  Title

  […]Here are a few of the internet sites we suggest for our visitors[…]

 110. film izle says:

  Title

  […]usually posts some pretty fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 111. Title

  […]just beneath, are numerous absolutely not associated internet sites to ours, even so, they are certainly worth going over[…]

 112. Title

  […]Here are a few of the internet sites we advocate for our visitors[…]

 113. casino says:

  Title

  […]we prefer to honor lots of other web web-sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 114. Title

  […]here are some links to web pages that we link to simply because we believe they may be worth visiting[…]

 115. Drucker says:

  Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated sites to ours, however, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 116. Aaron Lal says:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 117. Title

  […]Here are some of the web sites we suggest for our visitors[…]

 118. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 119. Title

  […]here are some links to websites that we link to mainly because we consider they’re worth visiting[…]

 120. Title

  […]below you will discover the link to some internet sites that we consider you ought to visit[…]

 121. ecommerce says:

  Title

  […]check below, are some totally unrelated websites to ours, nevertheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 122. Title

  […]Here are a number of the internet sites we suggest for our visitors[…]

 123. Title

  […]one of our guests not too long ago suggested the following website[…]

 124. Title

  […]Here is a good Blog You might Find Exciting that we Encourage You[…]

 125. Title

  […]the time to study or check out the content material or web sites we’ve linked to beneath the[…]

 126. wigs says:

  Title

  […]Here is a great Weblog You might Obtain Interesting that we Encourage You[…]

 127. Title

  […]very handful of internet websites that happen to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 128. Title

  […]one of our visitors lately proposed the following website[…]

 129. Title

  […]below you will uncover the link to some web-sites that we think you need to visit[…]

 130. Source says:

  Title

  […]we came across a cool web site which you could possibly get pleasure from. Take a search when you want[…]

 131. content

  […]This is very interesting[…]

 132. Title

  […]Every when in a though we pick blogs that we study. Listed below would be the most current internet sites that we pick […]

 133. Title

  […]we like to honor quite a few other internet web-sites around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 134. Title

  […]Here is a great Blog You might Find Fascinating that we Encourage You[…]

 135. Kingpen says:

  Title

  […]The facts mentioned within the write-up are a few of the most effective offered […]

 136. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get quite a bit of link love from[…]

 137. content

  […]This is very interesting[…]

 138. Title

  […]Every as soon as in a though we decide on blogs that we study. Listed beneath are the most recent web pages that we pick out […]

 139. Title

  […]Here is a great Blog You might Uncover Intriguing that we Encourage You[…]

 140. Google says:

  Google

  Check below, are some totally unrelated sites to ours, having said that, they are most trustworthy sources that we use.

 141. Title

  […]Every the moment inside a while we opt for blogs that we read. Listed beneath are the latest web pages that we choose […]

 142. Title

  […]Every when inside a while we decide on blogs that we read. Listed beneath would be the most current sites that we pick […]

 143. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated websites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 144. Title

  […]usually posts some very fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 145. Title

  […]one of our visitors not long ago recommended the following website[…]

 146. loan consultant

  […]that will be the finish of this article. Here you’ll locate some web-sites that we believe you’ll appreciate, just click the links over[…]

 147. bordon says:

  Title

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to because we think they are worth visiting[…]

 148. fonts says:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 149. Title

  […]Here is a great Weblog You might Obtain Fascinating that we Encourage You[…]

 150. Title

  […]The details mentioned inside the article are a few of the very best offered […]

 151. 메리트카지노

  […]below you will uncover the link to some web-sites that we think you must visit[…]

 152. 코인카지노

  […]that would be the finish of this report. Here you’ll come across some web-sites that we feel you’ll enjoy, just click the links over[…]

 153. phenq says:

  Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to because we assume they are worth visiting[…]

 154. anaimmi says:

  anaimmi

  […]below you’ll obtain the link to some web-sites that we assume you ought to visit[…]

 155. Title

  […]one of our guests not too long ago encouraged the following website[…]

 156. Title

  […]the time to study or go to the content material or websites we’ve linked to below the[…]

 157. cargo holidays

  […]the time to read or pay a visit to the subject material or web sites we’ve linked to below the[…]

 158. Title

  […]below you will come across the link to some web pages that we consider you must visit[…]

 159. cbd oil says:

  cbd oil

  […]the time to read or stop by the subject material or web pages we have linked to below the[…]

 160. Title

  […]Here are a number of the internet sites we recommend for our visitors[…]

 161. best cbd gummies

  […]Here are several of the web-sites we suggest for our visitors[…]

 162. Title

  […]that is the end of this report. Right here you will obtain some internet sites that we feel you will value, just click the links over[…]

 163. Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to since we believe they’re really worth visiting[…]

 164. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless definitely really worth taking a look, whoa did a single understand about Mid East has got more problerms at the same time […]

 165. best p spot massager

  […]please take a look at the web pages we stick to, like this one, because it represents our picks from the web[…]

 166. Title

  […]just beneath, are various entirely not associated sites to ours, on the other hand, they may be surely really worth going over[…]

 167. Title

  […]one of our visitors a short while ago suggested the following website[…]

 168. Title

  […]The facts mentioned inside the write-up are several of the very best available […]

 169. cbd oil says:

  Title

  […]Here are several of the websites we advise for our visitors[…]

 170. Title

  […]please check out the web pages we adhere to, which includes this a single, as it represents our picks from the web[…]

 171. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 172. capath says:

  Title

  […]very handful of internet sites that take place to be in depth below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 173. white maeng da kratom

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they are really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 174. Title

  […]Every after in a although we pick out blogs that we read. Listed beneath are the most recent internet sites that we opt for […]

 175. working visa

  […]the time to study or take a look at the content or websites we have linked to below the[…]

 176. Title

  […]below you’ll discover the link to some sites that we consider you’ll want to visit[…]

 177. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to for the reason that we feel they are really worth visiting[…]

 178. 샌즈카지노

  […]one of our visitors not long ago proposed the following website[…]

 179. Title

  […]Every once in a though we pick out blogs that we read. Listed below are the most current websites that we pick out […]

 180. Title

  […]we came across a cool web-site that you may possibly delight in. Take a appear when you want[…]

 181. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a whole lot of link really like from[…]

 182. Title

  […]Here are some of the web sites we suggest for our visitors[…]

 183. Title

  […]please take a look at the web-sites we adhere to, like this one, because it represents our picks from the web[…]

 184. Title

  […]we came across a cool website that you just might appreciate. Take a look should you want[…]

 185. buy cbd oil

  […]The data mentioned in the report are a few of the most effective out there […]

 186. Title

  […]just beneath, are many entirely not connected web pages to ours, having said that, they’re certainly worth going over[…]

 187. Title

  […]usually posts some incredibly interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 188. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they are basically worth a go by means of, so have a look[…]

 189. Title

  […]Every once in a even though we pick out blogs that we study. Listed below would be the newest web sites that we pick […]

 190. Title

  […]although sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they are in fact worth a go through, so have a look[…]

 191. mobile apps development

  […]always a major fan of linking to bloggers that I really like but do not get lots of link really like from[…]

 192. cbd says:

  Title

  […]Here are several of the web sites we advocate for our visitors[…]

 193. Strawberry Shortcake Kush

  […]very few internet websites that transpire to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 194. Mzadaty says:

  Mzadaty

  […]The info talked about within the write-up are a few of the best accessible […]

 195. Title

  […]here are some links to web sites that we link to for the reason that we think they may be really worth visiting[…]

 196. Title

  […]just beneath, are quite a few absolutely not associated web pages to ours, even so, they may be certainly really worth going over[…]

 197. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless really worth taking a look, whoa did one find out about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 198. BUY ATIVAN 1MG

  […]usually posts some really intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 199. masturbation techniques

  […]Here are a few of the sites we suggest for our visitors[…]

 200. Mississippi Fake driver’s license

  […]we came across a cool website that you simply could get pleasure from. Take a search for those who want[…]

 201. buy Xanax online

  […]we came across a cool web site that you simply may love. Take a appear if you want[…]

 202. kratom for sale

  […]Here are a number of the web sites we advocate for our visitors[…]

 203. kratom for depression

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 204. ZTE 5G says:

  Title

  […]usually posts some extremely exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 205. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I really like but do not get a great deal of link appreciate from[…]

 206. Title

  […]just beneath, are many totally not connected sites to ours, nonetheless, they’re surely worth going over[…]

 207. Title

  […]Here is an excellent Weblog You may Uncover Intriguing that we Encourage You[…]

 208. 우리카지노

  […]the time to read or take a look at the content or websites we’ve linked to below the[…]

 209. Title

  […]Here are a number of the web pages we suggest for our visitors[…]

 210. Title

  […]The facts mentioned within the post are a few of the most beneficial offered […]

 211. 퍼스트카지노

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nonetheless genuinely worth taking a look, whoa did a single learn about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 212. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not related internet sites to ours, on the other hand, they’re surely worth going over[…]

 213. Title

  […]we came across a cool website that you may possibly enjoy. Take a search in case you want[…]

 214. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless definitely worth taking a look, whoa did a single discover about Mid East has got extra problerms as well […]

 215. Cip Sia says:

  Title

  […]please go to the web pages we follow, which includes this one, as it represents our picks through the web[…]

 216. BIG CHIEF EXTRACTS

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless actually really worth taking a search, whoa did one discover about Mid East has got far more problerms at the same time […]

Comments are closed.